Tikslinamos nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų išmokų mokėjimo sąlygos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiandien teikia Vyriausybei svarstyti nutarimo „Dėl Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo išmokų nuostatų patvirtinimo” pakeitimo projektą.
Šiuo projektu siekiama patikslinti nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo išmokų mokėjimą, o taip pat suderinti Ligos ir motinystės socialinio draudimo bei Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatymuose vartojamus dydžius.
Projekte siūloma nustatyti, jog ligos pašalpa, kuri mokama iš „Sodros” biudžeto, būtų mokama už darbo dienas pagal kalendorių (taikoma 5 dienų darbo savaitė), atsižvelgiant į Vyriausybės nutarimu ar Darbo kodeksu perkeltas dienas. Šiuo metu nėra numatyta, jog mokant ligos pašalpą yra atsižvelgiama į perkeltas dienas.
Taip pat siūloma įtvirtinti, jog apdraustojo asmens vaikams, pradėjus mokytis po apdraustojo mirties, periodinė draudimo išmoka pradedama mokėti nuo mokymosi pradžios. Dabar išmoka mokama tais atvejais, jei apdraustojo vaikai jo mirties dieną mokėsi. Nauja nuostata praplėstų periodinės išmokos mokėjimą apdraustojo vaikams, pradėjusiems mokytis jau po apdraustojo mirties.
Projekte siekiama detalizuoti išmokos mokėjimą už tuos laikotarpius, kai apdraustojo vaikai baigia vieną mokyklą ir pradeda eiti į kitos mokyklos, kuri įregistruota kaip aukštoji, aukštesnioji, profesinė, bendrojo lavinimo, dieninį skyrių.
Be to, projekte numatoma padidinti maksimalųjį dienos kompensuojamąjį uždarbį, kuris paskaičiuojamas Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų, galiojusių laikinojo nedarbingumo mėnesį, sumą dalijant iš to mėnesio darbo dienų pagal kalendorių skaičiaus. Pakeitimu siūloma 3,5 dydžio sumą pakelti iki 5 (šis dydis numatytas Nelaimingų atsitikimų darbe ir profesinių ligų socialinio draudimo įstatyme).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.