Tyrėjai – įstatymo pančiuose

Išsiaiškinti šalies gydymo įstaigų ir farmacininkų giminystės ryšius trukdo netobulas Asmens duomenų apsaugos įstatymas

Seimo Antikorupcijos komisijai giliau išnagrinėti medikų ir farmacininkų giminystės ryšius trukdo šalies Asmens duomenų apsaugos įstatymas. Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija nesutiko komisijai perduoti duomenų apie maždaug tris tūkstančius asmenų, kuriuos galimai sieja tarpusavio giminystės ryšiai. Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) nenustatė ir korupcinių ryšių tarp Kauno klinikų vadovų bei langų keitimo konkursą laimėjusios privačios įmonės.

Įtarimai subliūško

Ištirti langų keitimo viešąjį konkursą Kauno klinikose Specialiųjų tyrimų tarnybą dar gegužę paprašė Seimo Antikorupcijos komisijos darbo grupė. Ji tiria galimas korupcijos apraiškas sveikatos apsaugos sistemoje. Komisijos paskelbtose išvadose teigta, kad kai kurie viešieji pirkimai Kauno klinikose vyko pažeidžiant Viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimus. Komisija paminėjo 2003 metais Kauno klinikose surengtą medinių langų keitimo konkursą. Jo vertė siekė 11,5 mln. litų.

„Į konkurso sąlygas buvo įrašytas reikalavimas, kad įmonė, konkurso dalyvė, langus gamintų neteršdama gamtos, – pasakojo Seimo narys Rimantas Jonas Dagys. – Tačiau tas reikalavimas yra nesusijęs su langų eksploatacija, todėl komisijai kilo įtarimas, kad Kauno klinikos konkursą rengė vienai konkrečiai bendrovei”.

Pasak R.J.Dagio, skirtumas tarp pateiktų įmonių pasiūlymų siekė 1,5 mln. litų, tiek esą Kauno klinikos už langus sumokėjo brangiau, nei siūlė antrąją vietą laimėjusi įmonė.

STT pateikė atsakymą minėtai komisijai. STT direktoriaus pavaduotojas Žimantas Pacevičius teigė, kad tyrimo metu nenustatyta, jog Kauno klinikų vadovai ir Prienų bendrovės „Doleta” atstovai yra susiję korupciniais ryšiais.

„Taip pat nenustatyta, kad vykdant medinių langų gamybos ir montavimo paslaugų konkursą Kauno klinikų vertinimo komisijos nariams buvo daryta įtaka priimti neteisėtus sprendimus”, – rašte teigė Ž.Pacevičius.

Pateikti duomenų neturi teisės

Seimo Antikorupcijos komisija kol kas patiria nesėkmes nagrinėdama giminystės ryšius, kurie sieja Lietuvos medicinos įstaigų vadovus ir farmacijos kompanijų darbuotojus. R.J.Dagys yra teigęs, kad komisija žino nemažai faktų, kai giminystės ryšiai nulemia vienų ar kitų viešųjų pirkimų konkursų nugalėtojus.

Išsiaiškinti šiuos ryšius komisija paprašė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos, bet ji atsisakė tai padaryti. Bendradarbiauti paprašyta ir „Sodros”, ir Gyventojų registro tarnybos.

„Net ir norėdami pateikti tokius duomenis neturime nei teisės, nei galimybių”, – „Kauno dienai” sakė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorius Algirdas Kunčinas.

A.Kunčinas sakė, kad atskleisti giminystės ryšius inspekcijos dažnai prašo ir Vidaus reikalų ministerija. Dėl netobulo įstatymo stringa ne tik STT, bet ir kitų tarnybų tyrimai.

„Būtent todėl reikėtų iš pradžių keisti Asmens duomenų apsaugos įstatymą, o tik vėliau kalbėti apie galimybes”, – sakė A.Kunčinas.

Būtina griežta kontrolė

Socialinio draudimo fondo, Gyventojų registro tarnybos ir Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos atstovų pagalba dar vasarą buvo parengtos Asmens duomenų apsaugos įstatymo pataisos. Parlamentaras R.J.Dagys viliasi, kad Seime jau užregistruotos pataisos bus patvirtintos rudens sesijoje.

„Tikiuosi, kad politikai supranta šių pataisų svarbą, po kurių priėmimo tyrimai neatsidurs aklavietėje”, – teigė R.J.Dagys.

Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos vadovas A.Kunčinas įsitikinęs, kad duomenų teikimas apie fizinius asmenis turi būti itin griežtai reglamentuotas. „Juos galima būtų teikti tik esant ypatingoms aplinkybėms ir ne visiems to panorėjusiems”, – sakė A.Kunčinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.