Kauną reklamavo ir gatvės muzikantai, ir valdininkai

Iš Italijos mieste Feraroje vykusio tarptautinio festivalio sugrįžę miesto delegacijos nariai įsitikinę, kad jų išvyka padėjo garsinti Lietuvą

Paskutinę rugpjūčio savaitę rengiamoje muzikos šventėje Italijoje dalyvavo medinių pučiamųjų kvintetas „Kaunas”, styginių kvartetas „Nuo klasikos iki retro”, grupė „Dixband” ir gatvės muzikantas Juozas Radzevičius, pasirodantis su lėlėmis. Į Ferarą specialiu autobusu, papuoštu festivalio ir Kauno emblemomis, važiavo ne tik muzikai, bet ir grupelė komandiruotų Savivaldybės tarnautojų. „Su Ferara dar 1998 metais esame pasirašę susigiminiavusių miestų sutartį, todėl į šį renginį, kuriame teko atstovauti Lietuvai, vyko ir oficiali Kauno delegacija”, – motyvuoja vicemerė Adelė Echodienė.

Į malonias keliones – su komandiruotėmis

130 tūkstančių gyventojų teturintį, viduramžių architektūra žavintį Feraros miestelį paskutinę rugpjūčio savaitę, kai vyksta gatvės muzikantų festivalis, užtvindo maždaug 1 milijonas atvykėlių. „Mums sakė, kad italai specialiai net atostogų pasiima, kad apsilankytų festivalyje”, – sakė vicemerė A.Echodienė.

Į šią kelionę gerai savaitei išsirengusiems Savivaldybės valdininkams ir tarnautojams atostogų imti nereikėjo. Jiems buvo apmokėtos ir komandiruotės.

Spaudos konferencijoje apie Feraros festivalį pasakoję muzikantai ir Savivaldybės valdininkai prasitarė patyrę, kad apie Lietuvą ir Kauną Italijoje labai mažai žinoma. Tuo tarpu Kaunas yra pasirašęs net keturias bendradarbiavimo sutartis su italais – mūsų „giminaičiai” yra Emilijos-Romanijos regionas, Kaneli, Brešijos ir Feraros miestų savivaldybės. Negi jos niekaip nepasitarnauja žinių apie Lietuvą sklaidai?

„Taip, yra pasirašytos bendradarbiavimo sutartys. Tačiau geriausiai žinias apie tautą ir valstybę skleidžia tiesioginis žmonių ryšys. Nežinojimą galima išsklaidyti tik susidūrus akis į akį”, – samprotavo Adelė Echodienė ir Romualdas Galinis.

Nežinojimą apie Lietuvą Japonijoje yra sklaidęs buvęs vicemeras Erikas Tamašauskas: jis apsiėmė pabūti skulptoriaus Stasio Žirgulio „gizeliu” Saporo sniego skulptūrų festivalyje. Į Los Andžele prieš kelerius metus vykusį jaunimo sporto renginį važiavę Savivaldybės tarnautojai netgi buvo apiforminti kaip treneriai.

Vadina proga populiarinti šalį

Kelionė į Ferarą Savivaldybei atsiėjo 26,5 tūkstančio litų. „Mokėti reikėjo už autobuso nuomą, reklaminę medžiagą, dvi nakvynes pakeliui į Italiją, suvenyrus Feraros valdžios atstovams. Kadangi buvome kviestiniai festivalio svečiai, mus jo metu išlaikė šeimininkai. Nemanau, kad tie 26 tūkstančiai litų iš Savivaldybės biudžeto yra didelė suma. Mes pasinaudojome puikia proga garsinti Lietuvą ir Kauną”, – teigė A.Echodienė.

„Mūsų išvyką į festivalį prilyginčiau turizmo mugei. Jose dalyvaujančioms šalims tenka susimokėti kur kas daugiau. Kadangi Lietuvai buvo suteiktas Feraros gatvės muzikantų festivalio šalies rėmėjos statusas, mes galėjome save pristatyti daug plačiau nei kiti dalyviai. Pirmiausia organizatoriai pakvietė net keturias mūsų atlikėjų grupes. Be to, mūsiškis autobusas su reklaminiu stendu turėjo teisę stovėti miesto centre, prie jo dalijome žmonėms 11-os pavadinimų leidinius apie Lietuvą. Italams ir festivalio svečiams išdalijome 3500 vienetų įvairios turistinės pažintinės literatūros, 100 kompaktinių plokštelių. Paskutinėmis renginio dienomis mūsų medžiagą graibstyte graibstė. Manau, kad tai buvo naudinga populiarinant Lietuvą ir Kauną šiame Italijos regione”, – sakė Savivaldybės administracijos Plėtros programų valdymo skyriaus vyriausiasis specialistas Romualdas Galinis.

Su muzikantais kartu keliavęs Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas tikina iš festivalio organizatorių pasisėmęs idėjų, kaip panašią gatvės šventę surengti Kaune.

Visi šie pareigūnai į Ferarą važiavo su Savivaldybės komandiruotėmis.

Muzikantai išvyka patenkinti

Iš Lietuvos į Ferarą važiavę muzikantai profesionalai iki šiol neturėjo muzikavimo gatvėje patirties. Tokia galėjo pasigirti vienintelis Juozas Radzevičius, jau uždarbiavęs užsienio gatvėse. Ir dabar grįždamas iš Italijos jis liko Vokietijoje: reikia užsidirbti pinigų sūnaus vestuvėms. Feraroje jį iškart aplipdavo būriai italų su vaikais: mat muzikantui talkina ir trys grojančios lėlės.

Pasak kvinteto „Kaunas” dalyvio Jono Ramūno Laukaičio, jiems festivalis buvo nelengvas išbandymas: „Koncertavome vieni atskiroje gatvelėje, vilkėdami barokiniais drabužiais. Surengėme dešimt koncertų. Kadangi grojame tik klasiką, akimirksniu patraukti praeivių dėmesį ne taip lengva. Klausytojai į patikusių muzikantų instrumentų futliarus meta pinigus. Tiesą sakant, man italai pasirodė šykštoki”.

Asta Krištaponienė, grojanti styginių kvartete „Nuo klasikos iki retro”, Feraroje patirtais įspūdžiais labai patenkinta: „Dar nespėjus grįžti į Kauną į mano elektroninį paštą jau ėmė plaukti padėkos už koncertus, siunčiamos naujų pažįstamų. Kadangi Feraros festivalyje buvome vienintelis styginių kvartetas, mums rodė didelį dėmesį, grojome ne tik gatvėje, bet ir senovinėje pilyje”.

Vertingiausia patirtimi A.Krištaponienė vadina festivalyje gautas pamokas, kaip bendrauti su publika: „Profesionalius muzikantus varžo tam tikros taisyklės. Feraroje išmokome jas peržengti ir iš to, ką grojame, padaryti improvizuotą šou”.

Grupės „Dixband” gitaristas Aleksandras Dunis sako, kad mūsų muzikantų delegacija Feraroje buvo išskirtinė: „Iš Lietuvos atvažiavo tik profesionalai. Dauguma kitų dalyvių – mėgėjai. Jautėme publikos palaikymą ir pagarbų dėmesį”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.