Babenkos likimas bus sprendžiamas iš naujo

Teismas nutarė iš naujo išnagrinėti Rusijos teisėsaugos persekiojamo bankininko teisę į prieglobstį Lietuvoje. Svetimšalio ekstradicijos byla automatiškai užtruks

Buvusio bankininko Igorio Babenkos išdavimo reikalaujančiai Rusijai teks apsišarvuoti kantrybe. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) vakar neatsakė, ar Rusijos politinio susidorojimo su „Jukos” auka pasijutęs svetimšalis vertas gauti prieglobstį mūsų šalyje. Nutarta iš naujo nagrinėti bylą, susipažinti ir su Lietuvos apeliaciniame teisme sustabdytos ruso ekstradicijos bylos turiniu.

Kadangi išsiuntimo iš Lietuvos klausimo nagrinėjimas neišvengiamai nutols, bus prašoma išleisti Babenką iš Lukiškių, kuriose jis laikomas jau ilgiau kaip metus.

Gilinsis į įžvalgas

Vakar per LVAT posėdį tikėtasi išgirsti, ar Babenkai bus grąžintas prieglobsčio gavėjo statusas. Prieglobstį buvusiam Rusijos bankininkui šių metų pradžioje buvo suteikęs Migracijos departamentas, bet gegužę Vilniaus apygardos administracinis teismas šį sprendimą panaikino.

Tačiau LVAT vakar paskelbė nutaręs „kasti giliau” – ne tik atidžiau pavartyti šią, bet ir pareikalauti Babenkos ekstradicijos bylos iš Apeliacinio teismo. LVAT mano, kad Migracijos departamentas ir Vilniaus apygardos administracinis teismas buvusio bankininko atveju pateikė pernelyg paviršutiniškas išvadas.

Babenkos advokatas Vitoldas Petravičius po itin trumpo posėdžio teigė manąs, jog teismas pasielgė protingai. Pasak jo, kilusias abejones išsklaidys ekstradicijos byla. Joje, advokato teigimu, Babenka aiškiau pagrindžia, kad yra persekiojamas ne dėl Rusijos teisėsaugos nurodomų, o dėl politinių motyvų. „Dėl aiškaus, nepaneigiamo ryšio su „Jukos”, kitaip tariant, Chodorkovskio byla”, – sakė advokatas. Jis nuolat pabrėžia ginamojo ryšį su Rusijoje kalėti nuteistu buvusios didžiausios Rusijos naftos kompanijos magnatu. Pats Michailas Chodorkovskis yra pareiškęs, kad Babenka nebuvo jo aplinkos žmogus ir asmeniškai šio nepažinojęs.

Lukiškėse blogai

Tačiau Lietuvos generalinei prokuratūrai kolegų Rusijoje siekiai pasirodė pagrįsti. Buvęs bankininkas yra įtariamas sunkiais nusikaltimais, tarp jų – 333 mln. rublių (33 mln. litų) pasisavinimu ir iššvaistymu. Neatsižvelgiant į tai, ar Babenkai bus galiausiai suteiktas prieglobstis, Lietuvos baudžiamasis kodeksas ir tarptautinės sutartys numato, kad dėl tokių įtarimų galima išduoti net ir prieglobsčio gavėją. Viskas priklausys nuo ekstradicijos bylą nagrinėsiančių teismų valios.

Įtarimų svoris lėmė ir griežčiausios kardomosios priemonės skyrimą. Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime Babenka laikomas suimtas jau daugiau kaip metus. Todėl vakar jį į posėdį atlydėjo keturi vidaus tarnybos antrojo pulko pareigūnai.

Tačiau advokatas ketina antrą kartą prašyti sušvelninti kardomąją priemonę. Motyvas – Babenkos sveikata. Petravičius tikina, jog cukriniu diabetu sergančiam jo klientui kalėjime silpsta regėjimas, ryškėja širdies negalavimai. Šį kartą advokatas viliasi, kad jo ginamajam pagelbės Sveikatos apsaugos ministerijos išreikšta pozicija: „Išvadoje teigiama, jog pati griežčiausia kardomoji priemonė tokiu atveju netaikoma jau vien iš žmogiškumo”.

Buvusio Rusijos bankininko bylą kuruojanti Generalinės prokuratūros prokurorė Meilutė Mejerienė LŽ sakė neprognozuojanti, ar bus patenkintas Babenkos advokato prašymas, nes kol kas jo negavo. Anksčiau pratęstas suėmimas galios dar apie mėnesį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.