Po konflikto su gydytoja – įtarimai nesąžiningumu

Bendrosios praktikos slaugytoja po konflikto su buvusia darbdave kreipėsi į redakciją su „įkalčiais” – panaudotomis pasenusios gripo vakcinos ampulėmis. Ji teigė įtarianti, esą gydytoja šia vakcina skiepijo klientus. Gydytoja tai neigia, o Visuomenės sveikatos centro (VSC) specialistai neeilinio patikrinimo metu pažeidimų nenustatė.

Rado pasenusios vakcinos ampules

Bendrosios praktikos slaugytoja Rima Gužauskienė buvo sunerimusi – ji sakė įtarinėjanti, jog Imunoprofilaktikos tarnyboje Naujojoje Uosto 12a, kur ji nuo rugpjūčio 1 dienos dirbo, jūreiviams vietoj skiepų nuo geltonojo drugio galėję būti suleistos pasenusios gripo vakcinos.

Įtarimą moteriai sukėlė ant procedūrinio stalo dėžutėje, į kurią sumetamos panaudotos ampulės, rastos trys ampulės su užrašu „Vaxigrip”. Dvi jų, išėmusi iš dezinfekuojančio skysčio, moteris atnešė į redakciją. Iš užrašo ant ampulių matyti, jog vakcina skirta praėjusio metų gripo sezonui – galiojimo terminas baigiasi šių metų birželio mėnesį.

„Nė vienas klientas neprašė skiepyti jį nuo gripo, o aš panaudotas ampules radau net tris dienas iš eilės – rugpūčio 28, 29, 31 dienomis. Įtarimą kelia ir tai, kad per visą mėnesį, kurį ten dirbau, nepastebėjau, jog klientui būtų parodyta, iš kokios ampulės ištraukiama vakcina – procedūros metu tai užstojama nugara”, – tvirtino slaugytoja.

Senas gripo vakcinas moteris teigė iš pradžių, kai tik atėjo dirbti, pastebėjusi šaldytuve, kur visos jos laikomos. „Paskui tuščias pakuotes nuo jų radau sumestas į šiukšlių maišelį tualete. Dar vėliau tuščias ampules vis aptikdavau plastmasinėj atliekų dėžutėj”, – pasakojo ponia Rima.

Moteris pasakojo, jog pasibaigus darbo sutarčiai ji norėjusi išsinešti pavyzdinę skiepų knygutę – praversią dirbant ateityje, tačiau tarnybos vadovė imunologė Jadvyga Malukienė agresyviai puolusi plėšti šią knygutę jai iš rankų. Tai sustiprinę slaugytojos įtarimą, kad dirbama nesąžiningai.

Puolė kumščiais

Imunoprofilaktikos tarnybos vadovė Jadvyga Malukienė neslėpė nuoskaudos ir pernelyg nenustebo sulaukusi buvusios darbuotojos skundo.

„Ji, matyt, tam ruošėsi”, – apie mėnesį su ja dirbusią slaugytoją sakė gydytoja. Gripo vakcinos buvo nurašytos dieną prieš šiai darbuotojai pradedant darbą – tad senas nurašytas ampules naujoji darbuotoja galėjusi pasiimti rugpjūčio pradžioje.

Konfliktai su darbuotoja prasidėję jau devintą jos darbo dieną, nes pamačiusi, jog ši gerai dirbti nesistengia, o jos „elgesys neadekvatus”. Rugpjūčio 31-ąją, kai baigėsi darbo sutartis, konflikto metu darbuotoja ją puolusi kumščiais – trenkusi jai į galvą ir ranką. Kaktoje likęs guzas.

Kad jūreiviams suleista tinkama vakcina, sakė gydytoja, nesunku būtų įrodyti ištyrus jų kraują.

Pažeidimų nerado

Apie gautą medikės skundą „Vakarų ekspresas” pranešė Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (VSC) Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės bei medicininės karantininės apsaugos skyriui. Šio skyriaus vedėja Ona Sokolova informavo, jog į Imunoprofilaktikos tarnybą patikrinti gautos informacijos buvo išvykusios dvi centro gydytojos.

Šio neeilinio patikrinimo metu, apžiūrėjus kabineto patalpas, šaldytuvus, gripo vakcinų ampulių nerasta. „Dokumentacija rodė, kad gripo vakcinos buvo nurašytos liepos 31 dieną”, – sakė O. Sokolova.

Vakcinacija, informavo gydytoja, yra griežtai kontroliuojama: kiek gauta vakcinų, kiek žmonių kokia vakcina paskiepyta – visus šiuos duomenis registruoja ir VSC, ir vakcinaciją atliekanti įstaiga. Šiuo atveju VSC turimi duomenys sutapo su patikrintos tarnybos turimais duomenimis.

Gydytojos žodžiais, paskiepijus žmogų pasibaigusio galiojimo laiko vakcina galima nepageidaujama reakcija į skiepus – paraudimas, patinimas, karščiavimas ar pan. Tačiau tokių atvejų šiais metais Klaipėdos krašte neužregistruota.

„Jūrininkams yra privalomas vienintelis skiepas – nuo geltonojo drugio. Skiepas veiksmingas 10 metų. Jei žmogus būtų paskiepytas ir susirgtų – būtų aiškinamasi, kas skiepijo, kokia konkrečia vakcina, kokia šios vakcinos serija, pagaminimo data, gamintojas ir t.t. Tad vargu ar medikas galėtų taip elgtis”, – abejojo gydytoja.

Imunoprofilaktinės tarnybos darbą VSC tikrina ne mažiau kaip du kartus per metus. Šis skundo inicijuotas patikrinimas buvo neeilinis. O. Sokolova žadėjo, jog neeilinių patikrinimų bus organizuota daugiau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.