Nukentėjusiuosius nuvylė menki sukčių poros turtai

Vakar Klaipėdos apylinkės teisme nuosprendis paskelbtas šiemet į Lietuvą iš Jungtinių Amerikos Valstijų deportuotai klaipėdiečių porai, kaltintai apgaule pasisavinus beveik pusantro milijono litų.

Tatjaną ir Valerijų Afanasjevus Temidės rankos pasiekė praėjus dešimčiai metų nuo nusikaltimo padarymo.

Vakar sutuoktiniai išklausė ne tik teismo sprendimo, bet ir nuo jų nukentėjusių asmenų piktų žodžių – šioje byloje civilinius ieškinius nuo dviejų iki 80 tūkstančių litų buvo pateikę net 78 nukentėjusieji. Bendra ieškinio suma – 1 mln. 442 tūkst. Lt.

Beje, vakarykštis teismo posėdis truko daugiau nei tris valandas. Po jo nukentėjusios, daugiausiai – garbingo amžiaus moterys, neslėpė ašarų ir sakė praradusios viltį atgauti savo pinigus.

Teismo sprendimu Afanasjevai nuo jų nukentėjusiems žmonėms turės atlyginti turtinę žalą, tačiau šiems išsireikalauti pinigus bus nelengva – nes sutuoktinių turtas tėra pora butų, senas automobilis ir baldai.

Skolinosi pinigus

1965 m. gimusi T. Afanasjeva ir metais vyresnis jos vyras Valerijus kaltinti apgaule užvaldę didelės vertės svetimą turtą, taip pat apgaulingai tvarkę buhalteriją. Iš viso jiems pateiktas ieškinys.

1994 metų birželį T. Afanasjeva, anksčiau dirbusi mokytoja „Pajūrio” vidurinėje mokykloje, įregistruota UAB „Gražna”, turėjusią oficialiai veikti kaip nekilnojamojo turto agentūra. Žmona buvo bendrovės direktorė, jos vyras, anksčiau darbavęsis UAB „Klaipėdos senamiesčio valdos”, – vyr. buhalteris.

Teisėtvarkininkams susidomėjus „Gražnos” veikla paaiškėjo, jog nuo pat bendrovės įkūrimo pradžios iki 1997-ųjų rudens ji užsiėmė neteisėta veikla – neturėdami Lietuvos banko leidimo iš žmonių skolinosi pinigus, mokėjo palūkanas ir vykdė kredito įstaigos veiklą, nepildė daugelio būtinų dokumentų.

Indėlininkams buvo mokamos 3-5 proc. palūkanos, tačiau netrukus Afanasjevams pinigus paskolinę žmonės jų ėmė nebegauti.

Nusivylę indėlininkai kreipėsi į policiją, tad sutuoktiniams buvo iškelta baudžiamoji byla dėl sukčiavimo, apgaulingos apskaitos tvarkymo, operacijų su pinigais taisyklių pažeidimų.

Kreditų grąžinimą indėlininkams savininkai garantavo nekilnojamojo turto agentūros turtu, kurio, paaiškėjo vėliau, nebuvo. Klaipėdiečiai turėjo tik butą, kuriame patys gyveno.

Pasiruošė pabėgimui

Per parengtinį tardymą duoti parodymus V. Afanasjevas atsisakė, o jo žmona savo kaltės nepripažino. Ji teigė, kad nieko apgauti nenorėjo ir pinigus indėlininkams būtų grąžinusi. Moteris tvirtino dideles sumas paskolinusi kitiems asmenims.

Bylai pasiekus teismą Afanasjevai pasislėpė. 2000 m. kovą paskelbus jų paiešką paaiškėjo, kad, nepaisydami skirtos kardomosios priemonės – rašytinio pasižadėjimo neišvykti, Afanasjevai pabėgo į JAV.

Pareigūnai mano, tam sutuoktiniai ruošėsi iš anksto: moteris turistinę JAV vizą dešimčiai metų gavo dar 1999 m. lapkritį, jos vyras – 2000 m. sausį.

Prieš pat išvykimą T. Afanasjeva „Aitvaro” gimnazijos, kurioje mokėsi jų vaikai dvynukai, pedagogus informavo, kad atžalas mėnesiui išveža į sanatoriją Druskininkuose. Tik po mėnesio mokytojai iš Afanasjevų kaimynų sužinojo, kad pora su vaikais išvyko į užsienį.

Ekstradicija – tik šiemet

Klaipėdiečių šeima buvo suimta 2003-iųjų kovą Floridos valstijoje. Vyra ir žmona buvo uždaryti į kalėjimą, o jų 14-mečiai vaikai, sūnus ir duktė, apgyvendinti vaikų globos namuose.

JAV sutiko išduoti sulaikytus Afanasjevus Lietuvai. Amerikiečiai tik pareikalavo, kad kartu su tėvais iš šalies būtų išsiųsti ir tuomet dar nepilnamečiai vaikai. Šeima Lietuvai ekstradicijos būdu perduota tik šių metų sausį.

Anksčiau to nepadaryta todėl, kad Lietuvos teisės aktuose numatyta galimybė už valstybės lėšas iš užsienio pargabenti tik teisėsaugos ieškomus asmenis, o Afanasjevų vaikų paieška nebuvo paskelbta.

Pusantro milijono neturi

Vakar abiem klaipėdiečiams, pripažintiems kaltais, teismas skyrė vienodas realias laisvės atėmimo bausmes bausmes – puspenktų metų pataisos namuose. Pritaikius amnestiją jų dydis sumažintas penktadaliu.

Į bausmės laiką įskaičiuotas ir suėmime nuo 2003 metų balandžio išbūtas laikas – pusketvirtų metų.

Teismas T. Afanasjevą nuo neatliktos bausmės atleido ir nurodė paleisti ją teismo salėje. Moters vyrui kalėti liko tik keli mėnesiai.

Nukentėjusiesiems išsireikalauti iš Afanasjevų savo pinigų bus sunku, nes sutuoktiniai turi tik pora butų, seną automobilį „Volkswagen Golf” ir kelis baldus. Aferistų sąskaitose tik penki litai ir 28 centai.

Gausiai į teismo salė susirinkę Afanasjevų apgauti žmonės dėl to neslėpė pasipiktinimo ir ašarų. Daliai jų atstovavusi advokatė neatmetė galimybės, kad šis nuosprendis bus apskųstas.

Tą daryti žadėjo ir valstybinį kaltinimą palaikiusi prokurorė. Ji sutuoktiniams prašė šešerių metų nelaisvės. Be to, prokurorai nesutinka su tuo, jog nuteistiesiems nereikės padengti jų ekstradicijos iš JAV išlaidų – daugiau 18 su puse tūkstančio litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.