Bėgimas nuo asfalto – ir pigu, ir ramu

Kaimo turizmo sodybų šeimininkai praėjusia vasara nesiskundžia – ieškančiųjų ramybės ar pigesnio poilsio netrūko.

Anot Gargždų ir Kretingos turizmo informacijos centrų darbuotojų, vis daugiau žmonių teiraujasi apie galimybę ilsėtis kaimo sodybose. Tokią poilsio formą yra pamėgę ir į Lietuvą atvykstantys užsieniečiai.

Tiesa, jiems imponuoja ne tik ramybe apgaubianti sodyba po triukšmingų ekskursijų pajūrio kurortuose, bet ir nakvynės kaina.

Tuo metu Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro (KTIC) vadybininkė Jurgita Neniškienė sakė, jog centre vis rečiau sulaukiama interesantų, besidominčių kaimo turizmo sodybomis. Bet ne dėl to, kad būtų sumažėjęs jų populiarumas.

Vadybininkės nuomone, tiesiog tokią informaciją žmonės vis dažniau randa savarankiškai – internete arba pagal pažįstamų rekomendacijas.

Ieško ramybės ir pigumo

Šilutės rajone, Macikuose, apsistoti siūlanti Emilija Petravičienė patvirtino – geriausia reklama yra iš lūpų į lūpas. Pastaraisiais metais jų kaimo sodyboje dažniausiai apsistoja būtent tokie poilsiautojai. Dauguma jų – užsieniečiai, nostalgijos vejami vokiečiai.

Bloga vasara negalėjo skųstis kitas kaimo sodybos šeimininkas Stanislovas Budreckas. Jų sodyboje Dituvoje, ant Minijos kranto, šią vasarą gausiai gyveno ir lietuvių, ir turistų iš Skandinavijos, Pietų Afrikos Respublikos, Japonijos, Vokietijos bei kitų šalių.

Visus metus kaimo turizmu besiverčiantis šeimininkas sakė, kad ir dabar daugiau nei pusė vietų yra užimta. Pagal užsakytas vietas jau aišku, kad žmonių netrūks iki pat Naujųjų metų.

„Poilsis kaimo sodyboje pigesnis nei mieste, čia važiuoja ir norintieji ramybės – tokie būtų pagrindiniai kriterijai, kodėl renkamasi kaimo sodybas”, – mano S. Budreckas.

Pasak šeimininko, vasarotojų skaičių lemia ir geras oras, tad šią vasarą nestokojus šilumos ir žmonių nepritrūko.

„Žmonės nori pabėgti nuo asfalto. Nors pas mus nelabai ramu, bet žmonės renkasi pasivaikščiojimą po gamtą, mišką, pakanka pramogų vaikams”, – sakė HBH „Juozo alaus” bravoro, kur siūloma nakvynė kaimiško stiliaus viešbutyje, šeimininkė Rada Matulevičienė.

Pramogos nedomina

Anot kaimo turizmo šeimininkų, poilsiautojai retai pageidauja kokių pramogų. Nors Dituvoje ir Macikuose apsistojantiems žmonėms siūloma žvejyba, dviračių nuoma, tačiau retas kuris tuo pasinaudoja.

S. Budreckas juokėsi prisiminęs, kaip kartą jo sodyboje „žvejojo” austrai – ant meškerės pasikabinę rūkytą karšį palakstė Minijos krantais, tuo viskas ir baigėsi.

Nors lietuviai žvejoja rimčiau, tačiau šeimininkas ne itin linkęs juos priimti – užsisakę nakvynę žvejai dažnai taip ir neatvyksta.

„Mūsų sodyba – kaip tramplinas į Klaipėdą, tad daugelis gyventojų ryte išvažiuoja į Palangą, Neringą, Kretingą ir grįžta tik vakare. Tuomet nebent aplinkui kur pavaikšto”, – sakė S. Budreckas.

Panašiai kalbėjo ir E. Petravičienė, mananti, kad būtent dėl kelionių po apylinkes poilsiautojai nepageidauja papildomų pramogų.

J. Neniškienė poilsiautojams, ieškantiems ramybės ir nusprendusiems pailsėti kaimo sodyboje, patarė būti budriems ir iš anksto pasidomėti, ar joje nevyks kokių švenčių.

KTIC vadybininkė iš savo praktikos patyrė, kad kartais kaimynystėje vykstantis pasilinksminimas gali apkartinti ramų poilsį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.