Indijoje moteris pati sau atliko abortą

Indijoje nėščia ŽIV viruso nešiotoja buvo priversta savo rankomis pasidaryti abortą, kai Kalkutos ligoninės medikai atsisakė moteriai suteikti pagalbą.

Tai dar vienas šiurpus netolerancijos ŽIV infekuotiesiems Indijoje atvejis: neseniai šiame šalies regione akmenimis buvo užmėtytas vyras, nes aplinkiniai žmonės bijojo, kad virusas neišplistų. Nuo sužeidimų vyriškis mirė.

Abu aplinkinių žmonių elgesio atvejus tiria policija. Švietimo apie ŽIV grėsmę Indijoje programų dalyviai teigia, kad pastarieji įvykiai parodo, kad viruso nešiotojai Indijoje yra itin stigmatizuojami, atskiriami nuo visuomenės, netoleruojami ir jų buvimas šalia sukelia paranoją.

Jungtinių tautų duomenimis, daugiau negu milijardą gyventojų turinčioje Indijoje ŽIV nešioja 5,7 milijono žmonių – daugiau negu bet kurioje kitoje pasaulio valstybėje.

Sužinojusios, kad 23 metų kūdikio besilaukianti moteris yra užsikrėtusi ŽIV, Kalkutos valstybinės ligoninės medicinos seserys ėmė vengti pacientės, gydytojai atsisakė atlikti abortą.

„Ligoninėje nesulaukiau nei vieno užuojautos žodžio, nei pagalbos. Todėl savo vaisių ištraukiau rankomis ir apsiprausiau, nes sanitarai manęs šalinosi”, – naujienų agentūrai „Reuters” sakė baisų skausmą patyrusi Roshni Mulani, auginanti dvejų metų vaiką.

„Apie tai, kad nešioju ŽIV virusą sužinojau iš medikų ataskaitos… ir iš to, kad vaistai man buvo ne paduodami, o mėtomi”, – pasakojo R.Mulani, kuri rado prieglobstį su AIDS kovojančio aktyvisto Rameno Pandey namuose ir po truputį atsigauna.

„Daugybė Indijos sveikatos apsaugos darbuotojų mano, kad AIDS plinta vos prisilietus”, – teigia R.Pandey. Jis priminė, kad neseniai Indijoje akmenimis buvo užmuštas 35 metų vyras, sirgęs AIDS. Anot jo, žmonių baimė buvo tokia stipri ir akla, kad į vyrą akmenys buvo mėtomi tiesiog ligoninės teritorijoje.

„Jis vaikščiojo netoli ligoninės, kai žmonės ėmė svaidyti akmenis”, – teigė vietos policijos pareigūnas Alexanderis Pahi.

Akmenimis užmuštas Loknathas Mishra ŽIV buvo užsikrėtęs prieš dvejus metus. Kaimynai jį išvarė iš namų, nes bijojo, kad vyras virusą išplatins Purio mieste, kurį hinduistai laiko šventu.

Užmuštojo brolis policijai pasakojo, kad vos žmonės sužinodavo apie brolio Mishros ligą, imdavo jam grasinti, nes didelė dalis indų tiki, kad ŽIV galima užsikrėsti, jei palieti šio viruso nešiotoją.

2003 metų liepą pietų Indijoje vieną ŽIV nešiotoją moterį akmenimis užmėtė panikos apimti artimieji ir kaimynai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.