Prokurorai tyli, politikai nerimsta

Seime vakar pusantros valandos buvo kalbama apie saugumo pulkininką Vytautą Pociūną.

„Mes svarstėme du pagrindinius klausimus – V.Pociūno žūties tyrimo eigą ir jo išsiuntimo į Baltarusiją aplinkybes”, – po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdžio ištarė užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas.

Posėdis buvo uždaras, todėl ir ministras, ir kiti jame dalyvavę pareigūnai komentarų vengė.

Tik patikslino, kad V.Pociūnas dirbti į Baltarusijos ir Lietuvos pasienyje esantį Gardiną išvyko pernai lapkričio 2 dieną, sudaręs su Užsienio reikalų ministerija terminuotąją darbo sutartį.

Į klausimą, ar dirbdamas ambasadoriumi Baltarusijoje juto kokias nors grėsmes mūsų šalies pareigūnams, po ilgos pauzės P.Vaitiekūnas atsakė: „Negalėčiau apie tai ką nors konkrečiai pasakyti”.

Tuo tarpu Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovas Arvydas Pocius teigė, kad pirmiausia V.Pociūną vertino kaip neeilinį departamento pareigūną ir savo bendražygį: „Todėl niekada negalėjau jo atžvilgiu priimti kokių nors neigiamų sprendimų”.

A.Pocius posėdyje aiškino, kodėl V.Pociūnas išvyko dirbti į Baltarusiją.

„Dėl suprantamų priežasčių kai kurių departamento vidaus dalykų aš negaliu aiškinti viešai”, – atsakė A.Pocius, paklaustas, ar nenorėtų atskleisti buvusio bendražygio išvykimo į kaimyninę šalį aplinkybių.

Dešinieji nusiteikę ryžtingai

Seimo opozicijos atstovei konservatorei Rasai Juknevičienei po posėdžio iškilo dar daugiau klausimų.

Iš karto po V.Pociūno žūties dešinieji prabilo, kad jis neatsitiktinai buvo išsiųstas iš Lietuvos, kad tai galėtų būti susiję su jo tirtomis garsiomis bylomis – susikompromitavusio prezidento R.Pakso skandalu, V.Uspaskicho diplomo istorija bei energetikos ūkiu.

Konservatoriai taip pat siekia išsiaiškinti, kas sieja Užsienio reikalų ministerijos sekretorių Albiną Janušką, VSD vadovą A.Pocių, jo pavaduotoją Darių Jurgelevičių ir bendrovės „Dujotekana” vadovą Rimantą Stonį.

„Tai – labai svarbu, bet atsakymų į šiuos klausimus kol kas nėra”, – vakar teigė R.Juknevičienė.

Anksčiau konservatoriai siekė, kad būtų sudaryta speciali Seimo komisija V.Pociūno žūties aplinkybėms tirti. Bet vakar R.Juknevičienė jau kalbėjo nuosaikiau: „Galbūt teks sudaryti platesnę, valstybinę komisiją. Tačiau reikia pasižiūrėti, koks yra teisinis pagrindas, kas tą komisiją gali sudaryti. Šie dalykai susiję su labai slaptai dirbančiomis institucijomis”.

Parlamento užkulisiuose kalbama, kad konservatoriai pirmiausia siekia A.Januškos bei D.Jurgelevičiaus atleidimo iš pareigų.

VSD vadovas teigė neturįs kompromituojančios informacijos apie D.Jurgelevičių arba A.Janušką.

Kitas posėdis – trečiadienį

Kaip vakar pranešė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Alvydas Sadeckas, kitas posėdis įvyks trečiadienį. Bus surašyti klausimai, kurie turėtų būti tiriami aiškinantis V.Pociūno išsiuntimo iš Lietuvos į Baltarusiją priežastis.

„Tirsime VSD darbo organizavimą, kadrų problemas, kolektyvo moralinę atmosferą”, – darbus vardijo A.Sadeckas.

Įvykį vertina skirtingai

Vakar komiteto posėdyje dalyvavęs generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis tvirtino, kad V.Pociūno žūties Baltarusijoje ikiteisminis tyrimas vyksta sklandžiai.

„Jokių kliūčių tyrimui nėra, su Baltarusijos teisėsaugos institucijomis bendraujame konstruktyviai. Minskas įvykdė tris pirmuosius teisinės pagalbos prašymus. Tikiuosi, dar po kokios savaitės bus įvykdytas ir paskutinis teisinės pagalbos prašymas”, – teigė prokuroras.

Tačiau šiuo metu neatmesta ir nepatvirtinta nė viena karininko žūties versija. Mažiausiai tikėtina jo savižudybė.

Baltarusiai įsitikinę, jog V.Pociūnas per Bresto „Inturist” viešbučio devintojo aukšto langą iškrito įvykus nelaimingam atsitikimui. Lietuvos pareigūnai dar aiškinasi, ar jo žūtis nėra profesionaliai suorganizuota žmogžudystė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.