V.Bogušis: Visuomenė turi žinoti ne tik apie šalies vadovų, bet ir jų patarėjų viešus ir privačius interesus

Atsižvelgdamas į nuolat į viešumą iškylančius faktus dėl galimo aukštas pareigas valstybinėje tarnyboje užimančių asmenų piktnaudžiavimo tarnyba, Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Vytautas Bogušis šiandien įregistravo pataisą Viešųjų ir privačių interesų valstybinėje tarnyboje įstatymui.

Pataisos esmė – išplėsti ratą asmenų, dirbančių valstybinėje tarnyboje, kurių privačių interesų deklaracijų duomenys yra viešai skelbiami Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos nustatyta tvarka.

Liberalcentristo įsitikinimu, kasmet viešai turi būti skelbiamos ne tik Prezidento, Seimo pirmininko, Ministro pirmininko, ministrų, savivaldybių merų, bet ir jų patarėjų privačių interesų deklaracijos.

„Šių retai į viešumą išeinančių valstybės tarnautojų užimamos pareigos yra labai svarbios bei atsakingos tiek dėl disponuojamos informacijos svarbos, asmeniškai priimamų sprendimų, tiek dėl įtakos formuojant aukščiausių valstybės bei savivaldybių pareigūnų poziciją valstybei ir visai visuomenei svarbiais klausimais. Todėl visuomenė privalo žinoti kokių interesų turi valstybės vadovams patarinėjantys asmenys”, – sako Liberalų ir centro sąjungos frakcijos narys Vytautas Bogušis.

Liberalcentristas atkreipia dėmesį, kad nors iki šiol valstybės vadovų patarėjai privalėjo pildyti deklaracijas, jos viešai nebuvo skelbiamas, o būdavo saugojamos jų darbovietėse. Pagal dabar galiojantį įstatymą sprendimas paviešinti tokių darbuotojų privačias deklaracijas yra galimas tik tuomet kai jau nagrinėjamas galimas viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

„Tokia susiklosčiusi praktika, kuomet ne Valstybinė etikos komisija, o žiniasklaida pirmoji ima kelti į viešumą aukštų šalies pareigūnų galimo viešųjų ir privačių interesų konflikto faktus, yra ydinga ir menkina pasitikėjimą šią kontrolę turinčia vykdyti valstybine institucija” – tvirtina V. Bogušis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.