Tailando žvejai bandys išsaugoti didžiausių gėlavandenių žuvų rūšį

Tailando karaliaus šešiasdešimties metų valdymo sukakčiai pagerbti šiaurinio Tailando žvejai pažadėjo nebegaudyti sparčiai nykstančių didžiųjų Mekongo šamų (kitaip – didžiųjų katžuvių).

Didieji Mekongo šamai pralenkia visas kitas gėlavandenių žuvų rūšis. Suaugusi žuvis gali pasiekti net 3 metrų ilgį ir 300 kilogramų svorį.

Pažadą davė karaliaus garbei

Didžiųjų šamų randama tik Mekongo upėje ir kai kuriuose jos intakuose. Upė kerta Kinijos, Tailando, Kambodžos ir Vietnamo sienas.

Praėjusį mėnesį Tailando Čiang Kongo mieste vykusioje ceremonijoje daugiau nei 60 žvejų pažadėjo nebegaudyti žuvų milžinų.

Tai buvo vienas iš renginių, skirtų atšvęsti Tailando karaliaus Pumipono Adunlateito valdymo sukaktį.

Šešiasdešimt aštuonios žvejų šeimos susibūrė į Mekongo didžiųjų katžuvių klubą ir sutiko saugoti savo kraštui ypatingas žuvis.

Mainais žvejams bus išmokama po 500 dolerių už kiekvieną atiduodamą didžiosioms katžuvėms gaudyti pritaikytą tinklą.

Žvejams palikta teisė rengti kasmetines viešas demonstracijas.

Jos skirtos tam, kad būtų išsaugotos didžiųjų šamų gaudymo tradicijos ir metodai. Tuo metu galima pagauti iki dviejų katžuvių ir privaloma jas paleisti atgal į upę gyvas.

Kai kurie kaimyninio Laoso žvejai taip pat sutiko prisidėti prie didžiųjų žuvų išsaugojimo.

Gamtosaugininkai džiaugiasi, kad per paskutinius dešimt metų tai yra didžiausias žingsnis šių nepaprastų žuvų apsaugos labui.

Didžiųjų šamų krizė

Kadaise katžuvių populiacija Mekonge ir jo intakuose buvo itin gausi, tačiau per pastarąjį šimtmetį ji sumažėjo maždaug 95 – 99 procentais. Spėjama, kad dabar čia belikę apie keli šimtai suaugusių katžuvių.

2003-iaisiais pasaulio gamtosaugininkų sąjunga šią rūšį pažymėjo kaip kritiškai nykstančią. Tai įvyko po tyrimų, kurie parodė, kad nuo 1990-ųjų populiacija sumažėjo mažiausiai 80 procentų.

Sprendimas dėl komercinio katžuvių gaudymo uždraudimo Tailande gali būti itin svarbus.

Gamtosaugininkai mano, kad dabar žuvys galės sėkmingai neršti Tailando vandenyse. Iki šiol žuvys buvo gaudomos per savo migracijos sezoną nespėjusios išneršti savo natūralioje aplinkoje.

Kambodžos žvejai šamus gaudo „netyčia”

Tailando didžiųjų katžuvių žvejybos pasekmės aiškiai matomos. Jų rezultatai pasiekė viršūnę 1990-aisiais, kai buvo pagautos 65 katžuvės.

Tik keturios katžuvės Tailande buvo pagautos praėjusį mėnesį. Tarp jų ir, kaip manoma, viena didžiausių kada nors pagautų gėlavandenių žuvų, svėrusi 293 kilogramus.

Dabar didžiausios katžuvių populiacijos namai yra kaimyninė Kambodža. Per paskutinius penkerius metus čia sugauta žymiai daugiau šamų nei Tailande.

Kadangi ir Kambodžoje gaudyti šias žuvis draudžiama, žvejai stengiasi išsisukti nuo draudimo ir teisinasi jas pagaunantys netyčia, kartu su kitu laimikiu.

Kambodžoje žvejybą labai sunku kontroliuoti, tačiau tai būtina, kad rūšis išliktų.

Tailandas ir Kambodža žuvims atstoja namus skirtingais etapais. Šiaurės Tailandas yra neršimo vieta, o Toni Sapo ežeras Kambodžoje yra vieta, kur katžuvės auga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.