Irakas baimės gniaužtuose

Karo nusiaubtoje šalyje gyventojai svajoja apie ramią kasdienybę

Nors JAV ir Irako vyriausybė skelbia apie vis saugesnį gyvenimą šioje šalyje, tačiau kasdieniai sprogdinimai, kruvini susirėmimai pateikia kitokį vaizdą. Ne taip optimistiškai padėtį vertina ir Vakarų šalių žurnalistai.

Vengia net kaimynų

„Los Angeles Times” straipsnyje „Baimė ir apsimetinėjimas Bagdade” rašo, kad šiame mieste beveik bet kuris žmogus gali būti įrašytas į kurį nors priešų sąrašą. Todėl vienintelė galimybė išlikti dažnai yra apsimetinėjimas kitu asmeniu.

„Jūs nenorite atkreipti į save dėmesį – važiuojate senu automobiliu, nors galėtumėte sau leisti madingą modelį. Jūs neplaunate automobilio – geriau tegu dulkės išmurzoja stiklą. Ateina vakaras, komendanto valanda, ir visos tos purvinos mašinos per Bagdadą vinguriuoja namo. Jas seka kaimynų akys”, – rašo dienraštis.

Kas vairuoja automobilius? Vieni dirba valstybės įstaigose, kiti kovoja pasipriešinimo ar mirties būriuose, trečius pasamdė amerikiečiai. „Niekas apie tai neklausia, niekas nepasakoja, niekam nežinoma, kas yra kas”, – teigia dienraštis.

Krikščionys apsimeta musulmonais

Smurtas gatvėse logiškai nesuvokiamas. Gyvas miestas, kuriame anksčiau žmonės džiaugsmingai domėdavosi kitų reikalais, tapo labirintu, kur kaimynai greitai aplenkia vienas kitą, lyg šokantys niūriame kaukių baliuje.

„Irakiečiai slepia viską, žmonės įtaria vieni kitus”, – sakė 66 metų advokatas Chaivis Machdis Abasis. Jis neremontuoja savo 1982 metų „Toyota” automobilio, kad jis netrauktų nereikalingo dėmesio. „Kam man atkreipti teroristų dėmesį? Stengiuosi būti toks kaip visi”, – sakė jis.

Miesto turtuoliai slepia juvelyrinius dirbinius ir iš spintų traukia senus drabužius, kad atbaidytų tuos, kurie grobia žmones dėl išpirkos. Musulmonai, priklausomai nuo situacijos, save skelbia tai sunitais, tai šiitais, o krikščioniai tapo musulmonais. Melas apie tai, kur dirbi, tapo norma.

„Atrodo, kad kiekvienas stengiasi apsimesti kažkuo kitu, tikėdamasis išgyventi. Bagdado gyventojai mano, kad nesvarbu, kas tu esi, greičiausiai esi kieno nors priešų sąraše”, – rašo dienraštis.

Dirbantys amerikiečiams vadinami išdavikais

„Klausimas ne apie tai, ar meluoti, ar nemeluoti? Tai gyvybės ir mirties klausimas”, – sakė Ali Abdula. Jis – 31 metų sunitas, taip pat priverstas dangstyti savo gyvenimą. Sadamo Huseino valdymo laikais Ali tapo inžinieriumi, bet dabar dirba amerikiečių nevyriausybinėje organizacijoje. Jis nuolat rizikuoja gyvybe, žmona prašo palikti darbą, tačiau jis negali: per daug geri pinigai, o vyrui reikia galvoti apie trejų metų sūnų.

A.Abdula į darbą važiuoja taksi, todėl jo mašinos niekas nepažįsta. Vyras važinėja skirtingomis gatvėmis, kas keletą mėnesių keičia telefono numerį. Ali kaimyninėje Jordanijoje nusipirko „Swatch” laikrodį už 100 dolerių, tačiau bijo su juo pasirodyti viešumoje. Kai jo paklausia, kur dirba, sako, kad turi kompiuterių parduotuvę. Svarbiausia, anot jo, niekada, jokiomis aplinkybėmis neprisipažinti, kad tu parsidavei užsieniečiams. „Jei kaimynai sužinotų, kur aš dirbu, man tai būtų mirtis. Aš jiems būčiau išdavikas”, – sakė jis.

A.Abdulos šeima gyvena izoliuota nuo bendruomenės. Vyras vengia pokalbių, nestoviniuoja gatvėje. Neseniai, pamatęs koledžo laikų draugą, pabėgo, kad nereikėtų su juo bendrauti.

Irakiečiai liūdi netekę bendruomeniškumo jausmo. Kaip ir daugelyje šio regiono šalių, Irake vertina bendravimo šiltumą, aptarimą temų, kurios Vakaruose priskiriamos asmeninio gyvenimo sričiai. Anksčiau buvo visiškai normalu paklausti apie nepažįstamo žmogaus vedybas ar jo turtą. Karas visa tai sunaikino. Dabar visur tvyro įtampa.

„Elgesys pasikeitė, jis tapo labiau protingas, instinktyvus, gyvuliškas. Žmogus jaučia, kad iš kitų sklinda pavojus, todėl reikia slėptis”, – sakė vienas žymiausių Irako sociologų profesorius Ešanas Mohamedas Chasanas.

Policininkai slepiasi po kaukėmis

Dirbti institutuose, būti sportininku ar policininku yra pavojinga, nes maištininkai pasiryžę sunaikinti visą visuomeninį gyvenimą. „Irakas, ko gero, vienintelė šalis pasaulyje, kur sukilėliai ir nusikaltėliai vaikšto atvirais veidais, o valstybės tarnautojai, kariai ir policininkai nešioja kaukes”, – rašo „Los Angeles Times”.

„Nešioju kaukę, kad žmonės nežinotų, jog dirbu policijoje”, – sakė 34 metų Achmedas Ali. Jis su kolegomis važiuoja pietauti į kitą Bagdado dalį, kur jų niekas nepažįsta. Achmedas savo uniformos niekada neparsineša namo. Jis išeina į darbą apsirengęs civiliais rūbais, o policijos nuovadoje persirengia. Darbo metu vyras nešioja kaukę ir tamsius akinius.

Apimti baimės gyvena ir dokumentų padirbėjai, kurie parduoda netikrus pasus. Irake pavardė gali išduoti religinę priklausomybę, kilimą iš sunitų ar šiitų. Pavyzdžiui, pavardės Džaburas, Dulaimis, kaip ir vardas Omaras, išduoda sunitą. Tuo tarpu pavardes Bajatis, Obeidis, Saadis gali turėti ir sunitai, ir šiitai. Žmones žudo dėl jų vardų, todėl jiems reikia padirbtų dokumentų.

Dienraštis teigia, kad jam pavyko pakalbinti ir musulmonės rūbus vilkinčią krikščionę, kuri dirba saugioje „žaliojoje zonoje”. Ji ir jos artimieji bijo eiti į bažnyčią. „Tai mane gąsdina. Yra žmonių, manančių, kad visi krikščionys palaiko amerikiečius”, – sakė moteris.

Patys saugo namus ir mečetes

BBC taip pat praneša, kad pastaruoju metu padažnėjo sunitų ir šiitų susirėmimai, todėl gyventojai patys su ginklu gina savo namus ir mečetes.

Mohamedas Rejadas sakė, kad metė santechniko darbą ir ėmėsi kartu su kitais saugoti mečetę. „Mano gyvenimas yra tarp namų ir mečetės. Aš negaliu eiti bet kur. Jei pasirodysiu gatvėje, beveik garantuota, kad sustos automobilis, tave paims ir tu išnyksi”, – sakė 21 metų vyras.

Šiitas Abasas Salimas turi kavinę, kurią jo šeima valdo jau 35 metus. „Mes labai atsargūs. Ėmėmės apsaugos priemonių, bet viskas Dievo rankose. Bijome automobilių, kurie čia paliekami. Bijom, kad juose gali būti bombos”, – sakė jis. Tačiau žmonės ateina į kavinę. Kai kurie yra bedarbiai, kai kurie namuose neturi elektros. „Tikiuosi, kad vieną dieną tai pasibaigs”, – sakė A.Salimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.