Gabius darbuotojus įmonės išsirenka auditorijose

Bendradarbiaudamos su aukštosiomis mokyklomis įmonės savo darbuotojų gretas papildo jaunais kvalifikuotais specialistais

Rugsėjo pirmoji reiškia mokslo metų pradžią ne tik studentams, bet ir su šalies universitetais bendraujančioms įmonėms. Vienos bendrovės savo atstovus paverčia dėstytojais, o kitos finansiškai remia aukštąsias mokyklas. Mainais už paramą įmonės turi galimybę įdarbinti jaunų kvalifikuotų darbuotojų.

Šiaulių universiteto (ŠU) Studijų skyriaus direktorė Laima Liukinevičienė mano, jog kvalifikuotų darbuotojų stygius galėjo būti viena priežasčių, pastūmėjusių įmones tapti universitetų socialiniais partneriais.

„Buvo atvejų, kai likti dirbti buvo pakviesta visa į banką atlikti praktikos atėjusi studentų grupė, – prisiminė Liukinevičienė. – Socialinių partnerių ir universitetų bendradarbiavimas – abipusiai mainai. Darbdaviai suinteresuoti dviejų-trijų mėnesių studentų praktika. Per ją studentai įgyja praktinių įgūdžių, o įmonės darbuotojai sužino visas konkrečios srities naujienas, kurias atsineša jaunuoliai”.

Remia finansiškai

Pasak Gintaro Dikčiaus, Vilniaus universiteto (VU) studijų direktoriaus, itin aktyvūs VU socialiniai partneriai, veikiantys biochemijos, fizikos, orientalistikos programose. Į seniausią Lietuvos universitetą investuojančios įmonės ir kitos organizacijos įrengia kabinetus su metodine medžiaga, laboratorijas, o geriausiai besimokantiems studentams skiria vardines stipendijas, kurios siekia 500-1000 litų.

„Nežinia, ar ŠU galėtų rengti optometrininkus, jei ne Optometrininkų sąjunga, įrengusi šios specialybės studentų mokymams reikalingą laboratoriją ir nupirkusi įrangą. Mainais už tai pageidauta kokybiškų studijų, nes tikimasi, kad mokslus baigę jaunuoliai taps kvalifikuotais optometrininkais”, – pasakojo Liukinevičienė.

Šiuo metu penkiose šalies aukštosiose mokyklose telekomunikacijų bendrovė „Omnitel” diegia bevielį internetą. Kaip sakė įmonės strateginės komunikacijos vadovas Darius Maikštėnas, lig šiol įmonė universitetų mokymo laboratorijose yra įdiegusi šiuolaikinę telekomunikacijų įrangą.

Finansinė parama universitetams – ne vienintelė pagalba. Įmonių darbuotojai prisideda prie studijų programų formavimo ir įgyvendinimo.

„Studentus supažindiname su šiuolaikinėmis technologijomis, jų taikymo principais, formuojame praktinius įgūdžius. Keletas „Omnitel” profesionalų rengia ir dėsto mokomuosius kursus, vadovauja tiriamiesiems bakalauro ir magistro darbams mobiliųjų technologijų taikymo tematika”, – vardijo Maikštėnas.

Pasak jo, įmonė jau keletą metų studentams rengia mokomąsias praktikas, o po jų apie 10 proc. praktikantų tampa „Omnitel” darbuotojais.

Skolina specialistus

Šiais metais paskaitas VU Ekonomikos fakultete skaitys ir draudimo bendrovės „PZU Lietuva” specialistai.

„Netyla kalbos, kad universitetuose stinga praktinių žinių. Vesdami paskaitas įmonės apskaitos, finansų ir kitų sričių specialistai ne tik dalysis patirtimi, bet ir ruoš darbuotojus mūsų įmonei. Draudimas – itin specializuota sritis, todėl surasti darbuotoją nelengva. Tad kvalifikuotų darbuotojų paieška iš dalies galėjo būti paskata tapti universiteto socialiniu partneriu. Drauge studentams atsirado daugiau vietų, kurias jie gali rinktis praktikai”, – teigė įmonės Viešųjų ryšių ir rinkodaros departamento direktorė Rasa Paulienė.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad Lietuvos biotechnologijų bendrovė „Fermentas”, VU ir Biotechnologijos institutas bendradarbiaus ruošdami biochemijos ir genetikos specialistus. Projektui skirta 420 tūkst. litų ES paramos, o bendra jo vertė siekia 650 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.