Trakų gatvėje – vėl du atlantai

Restauratoriai į įprastą vietą grąžino atlanto skulptūrą, ir ji vėl laiko Vilniaus Trakų gatvės unikalaus pastato balkoną

Vienoje unikaliausių sostinėje Trakų gatvėje nuo XIX a. vidurio stovi architekto Nikolajaus Čiagino grafui Juozapui Tiškevičiui suprojektuoti rūmai. Rūmų prieangį su dviem atlantais, laikančiais balkoną, sukūrė skulptorius Andriolis su savo mokiniu Kozlowskiu. Į vieną šio pastato, kur dabar įsikūręs Vilniaus Gedimino technikos universiteto Architektūros fakultetas, galiūnų beveik prieš metus rėžėsi lengvasis automobilis, tačiau sumaitotą kūrinį pavyko išsaugoti.

Savo vietoje

Ankstyvą praėjusių metų lapkričio rytą girtas 21 metų jaunuolis, vairuodamas prieš eismą sostinės Trakų gatve, atsitrenkė į vieną iš atlantų, laikančių 1840 metais grafo Tiškevičiaus pastatytų rūmų balkoną. Skulptūra subyrėjo į daugybę šukių; architektūros paminklo balkonas beveik metus buvo paremtas medine atrama.

Praėjusią savaitę šios atramos nebeliko – į seną vietą grįžo ne tik atstatyta, bet ir pakoreguota beveik 2,5 tonas sverianti galiūno skulptūra. Tiesa, atlantą dar juosia mediniai pastoliai – ant jų darbuojasi antros kategorijos skulptorius restauratorius Marius Būda iš individualios Kęstučio Norkūno restauravimo įmonės. Dar šį mėnesį, jei nesutrukdys lietūs, tikimasi baigti atlanto restauravimo darbus.

Atstatydami gražino

„Iš pradžių net du mėnesius dirbome universiteto kieme, atlantą lipdėme iš duženų, – LŽ korespondentei pasakojo aukščiausio lygio skulptorius restauratorius Norkūnas. – Po avarijos pavyko surinkti apie 500 didesnių ir apie 100 smulkesnių gabaliukų. Tačiau būta ir visiškai prarastų skulptūros dalių. Daug darbų atlikome naudodamiesi restauracijos technologų rekomenduotomis šiuolaikinėmis medžiagomis”.

Anot skulptorių restauratorių, atlantai jau ir anksčiau buvo restauruoti. Ypač akivaizdus negrabus, sunkiai restauravimu vadintinas darbas, kuris buvo atliktas, regis, pokario metais. „Mums teko ne tik restauruoti, bet ir taisyti ankstesnių tvarkytojų broką, – pasakojo Norkūnas. – Tai ir netikslus raumenų išdėstymas, klaidingos kūno proporcijos”. Darbas reikalavo ne tik galvoti apie vaizdą, bet ir apie tvirtumą, jam suteikti 5-10 metų garantiją. Būda papildė, kad labai padidėjusi Trakų gatvės vibracija, kiti dalykai skatino naudoti itin patvarias šiuolaikines medžiagas, nerūdijančio plieno konstrukciją.

Žinomi specialistai

Profesionalūs skulptoriai restauratoriai Norkūnas ir Būda žinomi kaip bene geriausiai savo amatą išmanantys specialistai. Tarp jų pastarojo meto darbų – arkikatedros frontono, Šv. Kotrynos bažnyčios sakyklos skulptūrų restauravimas. Daug darbų ir užsakymų turintys specialistai tebetriūsia prie šių objektų, tad nė neketino dalyvauti konkurse, kurį buvo paskelbęs Kultūros paveldo departamentas atlantui restauruoti. Tik tuomet, kai departamentą užplūdo nekvalifikuotų žmonių paraiškos, Norkūną susirado paminklosaugininkai ir primygtinai prašė dalyvauti konkurse. „Negalėjome atsisakyti, juk tai ne šiaip koks darbelis, o į architektūros paminklų registrą įrašyto pastato dalis, – sakė Norkūnas. – Darbas mums nebuvo nei labai sudėtingas, nei pelningas. Bendra darbų sąmata kartu su visais išskaičiuotais mokesčiais – mažiau nei 20 tūkst. litų”. Pasak Norkūno, sunkiausia buvo jau restauruotą atlantą atvežti ir įstatyti į jo įprastą vietą. Dabar didžiausias skulptorių restauratorių rūpestis – oras, nes drėgmė dar labai kenkia galiūnui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.