Šiaulių rajone – žūtbūtinė kova dėl valdžios

Kas yra Šiaulių rajono meras? Šioje savivaldybėje tai turbūt kebliausiai atsakomas klausimas

Šiomis dienomis įsiteisėjo Vyriausiojo administracinio teismo nutartis, kad Raimundas Jakutis neteisėtai Šiaulių rajono mero vardu pasirašinėjo dokumentus, už ką jau buvo baustas apygardos administracinio teismo.

Ši teismo nutartis dar kartą patvirtino, kad Šiaulių rajone jau nuo vasario nėra teisėtos valdžios, nors dėl jos vyksta žūtbūtinės kovos, atkartojančios net drėmiškąjį Vilniaus vaiduoklį.

Nuvertė nuverstieji

Daugiau negu keista situacija Šiaulių rajono savivaldybėje ėmė klostytis vasario 20-ąją, kai neeiliniame rajono tarybos posėdyje susiformavusi nauja dauguma (12 valstiečių liaudininkų ir 2 socialliberalai) atstatydino rajono merą socialdemokratą Algimantą Gaubą, jo pavaduotojus konservatorių Joną Novogreckį ir socialdemokratą Alfonsą Urbonavičių bei administracijos direktorių Kęstutį Lukšą. Gaubas bei jo komanda jiems reiškiamų kaltinimų per neeilinį posėdį nesiklausė, o tarybai nusprendus svarstyti nepasitikėjimo rajono valdžia klausimą protestuodami išėjo iš salės.

Naujoji dauguma, atstatydinusi valdžią, skubiai išrinko naują. Rajono meru vėl tapo valstietis liaudininkas Jakutis, kurį prieš metus buvo nuvertę dabar nuverstieji.

Į vicemero kėdę atsisėdo socialliberalas Antanas Sekreckis, administracijos direktoriumi paskirtas Antanas Šliauteris, Valstiečių liaudininkų partijos Šiaulių rajono skyriaus pirmininkės Rimos Baškienės pavaduotojas, tiesiogiai dirbantis Šiaulių apskrities viršininko pavaduotoju.

Per teismus

Nuverstieji kreipėsi į Šiaulių apygardos administracinį teismą, prašydami su jų atstatydinimu susijusius tarybos sprendimus panaikinti, grąžinti juos į buvusias pareigas ir sustabdyti, jų manymu, tolesnius neteisėtus naujos valdžios veiksmus.

Skundusiųjų nuomone, juos atleidžiant padaryta daug reglamento ir procedūrų pažeidimų. Teismas skundą patenkino. Buvo sustabdyti vasario 20-osios sprendimai ir uždrausta atlikti visus administracinius veiksmus, įskaitant potvarkių pasirašymą, tarybos posėdžių šaukimą ir panašius.

Tačiau naujieji rajono vadovai šios nutarties nepaisė. Jakutis jau kitą dieną po teismo sprendimo pasirašė potvarkius „Dėl Šiaulių rajono savivaldybės mero patarėjo pareigybės aprašymo patvirtinimo”, „Dėl Jakučio tarnybinės komandiruotės”, „Dėl Zigmo Klimavičiaus priėmimo į mero padėjėjo pareigas” ir t. t.

Už tai Jakutis apygardos administracinio teismo buvo nubaustas pinigine bauda, bet ją apskundė. Vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad jis nubaustas teisėtai.

Išrinko dar kartą

Kovo 14-ąją rajono savivaldybėje vėl surengti mero rinkimai.

Nors tuomet dar nebuvo galutinio teismo sprendimo dėl prieš tai buvusių rinkimų, tarybos dauguma antrą kartą meru išrinko Jakutį ir jau minėtą jo komandą.

Originaliai naujoji dauguma išsprendė ir teismo nurodymus: pusę savo sprendimo panaikino, o tą dalį, kur nuo pareigų buvo nušalinta Gaubo komanda, paliko galioti. Novogreckis, komentuodamas šiuos tarybos veiksmus, sakė, kad, tai – didžiausias teisinis absurdas. „Kaip galima naikinti pusę sprendimo? Pirmiausia, kol teismas netarė savo žodžio, bet kokie tarybos sprendimai yra niekiniai. Antra, puolę naikinti pusę sprendimo, jie jau patys pripažino, kad valdžią užėmė neteisėtai. Tačiau bijo pripažinti, kad mus atleido neteisėtai. Čia kaip šeimoje: jei vyras su žmona išsiskiria, tai vienas negali būti išsituokęs, o kitas likti vedęs”, – sakė Novogreckis.

Apie visus šiuos veiksmus vėl buvo informuotas teismas.

Pasamdė brangų advokatą

Teisiškai „veiksnus” šiuo metu savivaldybėje yra tik administracijos direktoriaus pavaduotojas. Visų kitų priimti sprendimai, pasirašyti dokumentai bet kada gali būti pripažinti niekiniais. Teismas galutinį sprendimą kol kas priėmė tik dėl Jakučio nubaudimo.

Siekdama toliau bylinėtis Jakučio komanda nusprendė rimčiau pasirengti. Tuo tikslu pasamdytas advokatas iš Vilniaus. Viena šio advokato valanda kainuoja 300 litų, jam savivaldybė įsipareigojo padengti komandiruočių, dokumentų tvarkymo, telefono pokalbių, kelionių papildomas išlaidas.

Bet ir čia, tvirtina opozicija, Jakučio komanda pažeidė įstatymus, nes nebuvo paskelbtas konkursas pirkti advokato paslaugas. „Byla yra politikų ambicijų, o ne rajono žmonių karas, tad už advokato paslaugas turėtume susimokėti patys arba iš partijų lėšų. Prie visų mokesčių mokėtojų piniginės politikai nagų neturėtų kišti, – svarstė Novogreckis. – Be to, rajono savivaldybėje yra net Juridinis skyrius. Kodėl nesinaudojama jų žiniomis?”

Pakartojo vilnietišką scenarijų

Anot Novogreckio, pastaruoju metu savivaldybėje susidarė itin sudėtinga situacija, nes nė viena šalis nebeturi daugumos.

Iš tarybos pasitraukus valstiečiui liaudininkui Kazimierui Putramentui, abi šalys turi po lygiai – 13 – tarybos narių. Velnio tuzinu paženklintą lygybę turėjo panaikinti naujai į tarybą atėjusi nepartinė Danutė Šukienė. Tačiau ji, taip ir nespėjusi gauti tarybos narės mandato, iš politikos pasitraukė pareikšdama, kad jai nepatinka nešvarūs politiniai žaidimai.

Kaip LŽ pasakojo socialdemokratas Gaubas, jis naują tarybos narę savo automobiliu atsivežęs į Kuršėnus, ten vienos privačios bendrovės patalpose vykęs jų koalicijos posėdis. „Bet staiga atsidarė durys ir įvirto Jakutis, pritrenkdamas visus savo akiplėšiškumu. Padorus žmogus net į puotą nekviestas neina. Tikrai sutrikome, bet leidome jam dalyvauti, jei savigarba čia jam netrukdo”, – teigė Gaubas.

„O rytą sužinojome, kad pas Šukienę net naktį mėgino patekti Jakutis ir kitas „valstietis” Arūnas Grubliauskis. Kaip jai pavyko išvengti vidurnakčio susidūrimo, ir ar iš viso tai pavyko, mes nežinome, nes Šukienė nuo to laiko tapo labai nekalbi, – pasakojo Novogreckis. – Kitą dieną turėjo vykti rajono tarybos posėdis ir jai turėjo būti įteiktas rajono tarybos narės mandatas. Tačiau posėdyje Šukienė nebepasirodė. Mėginome dar susirasti ją namie, bet namiškiai pasakė, kad ji išėjusi… į mišką. Po pažinties su kai kuriais rajono politikais moteris nusprendė visai iš politikos pasitraukti ir pasakė, kad jai daug mieliau esą su savo karvėmis Verbūnų žemės ūkio bendrovėje, kurioje ji dirba fermos vedėja. Vyriausioji rinkimų komisija patenkino jos prašymą nutraukti tarybos narės įgaliojimus”.

Į Vyriausiąją rinkimų komisiją kreipėsi ir rajono opozicija, prašydama išsiaiškinti, ar Šukienė tarybos narės mandato neatsisakė dėl psichologinio spaudimo. Atsakymo kol kas nesulaukta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.