Guldyti leis visus pacientus, tačiau pinigų daugiau neduos

Tik kojas spėjęs apšilti sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas žarstosi pažadais, kuriems ištesėti reikalingi nemenki finansiniai resursai.

Naujasis ministras praėjusią savaitę viešai pareiškė, kad dar šių metų pabaigoje panaikins kvotas, ribojančias pacientų guldymą į ligoninę.

Tačiau atšaukus vadinamąsias stacionarizavimo kvotas, liktų apribojimai planinėms operacijoms.

Kadangi ligoninėse gydytųsi daugiau pacientų, akivaizdu, jog pacientams nemokamų brangių tyrimų tektų laukti ilgiau.

Pasak Klaipėdos apskrities ligoninės vyriausiojo gydytojo Romaldo Sakalausko, ministras, panaikindamas vieną kvotą, o kitą palikdamas, padarytų tik pusė žingsnio.

„Mums būtų leista guldyti visus vadinamuosius planinius pacientus, tačiau dėl galiojančių finansinių kvotų ligoninėms papildomų lėšų jų gydymui negautume”, – mūsų dienraščiui situaciją paaiškino ligoninės vadovas.

Pasak vyr. gydytojo, tvarka bus tik tuomet, kai pinigų stacionarios įstaigos gaus tiek, kiek gydė pacientų.

Nors R. Turčinsko sprendimas kvotų klausimu yra dviprasmiškas, R. Sakalauskas tame įžvelgia ir gerų dalykų.

„Leidus guldyti visus sergančiuosius, kuriems reikalingas stacionarinis gydymas, būtų išspręsta moralinė problema, t. y. pacientai nebebūtų nukreipiami prieš gydytojus”, – sakė Apskrities ligoninės vadovas.

Klaipėdos ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio manymu, panaikinus kvotas dėl stacionarizavimo, išsispręstų esminė problema. „Pacientai galėtų pasirinkti geriausią ligoninę, o ne gultis į tą, kurioje yra laisvų vietų”, – akcentavo jis.

Jūrininkų ligoninės vyriausiasis gydytojas Jonas Sąlyga mano, kad ministro sprendimas yra ne tik drąsus, bet ir racionalus.

„Leidus į ligoninę be eilės guldyti ne vien sunkius, bet ir lengvesnius pacientus, ženkliai sumažintume sergančiųjų širdies ir kraujagyslių ligomis mirtingumą”, – pažymi Jūrininkų ligoninės vadovas.

Pasak jo, nustojus riboti pacientų patekimą į ligoninę, lėtinės, o ypač onkologinės ligos, būtų diagnozuotos ankstyvos stadijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.