Lietuvos rinktinė sugadino šventę pasaulio čempionams

Tiktai du įvarčiai ir futbolo kasdienybe dvelkiantis rezultatas 1:1. Bet šįsyk skaičiai meluoja.

Lygiosiomis pasibaigęs 2008-ųjų Europos čempionato atrankos turnyro B grupės mačas tarp Italijos ir Lietuvos rinktinių – su aštriu sensacijos aromatu.

Tai lygiosios, kurios net nekvepia futbolo lygybe: 65-oji pasaulio reitingo komanda diktavo žaidimo sąlygas 2-ąją poziciją šioje klasifikacijoje užimančiai ekipai.

Tačiau Italija antra tiktai ant popieriaus. Šiuo metu tai pajėgiausia planetos futbolo rinktinė, o liepą Vokietijoje iškovotos pasaulio taurės demonstravimas Neapolio stadione prieš rungtynes – akivaizdus daiktinis Lietuvos varžovų pajėgumo įrodymas.

Ir vis dėlto auksinė pergalės deivė Nikė tvankų šeštadienio vakarą „San Paolo” stadione spindėjo ne Italijai, o varžovams iš futbolo provincija vadinamos Lietuvos.

Skambūs titulai, milijonai uždirbtų eurų ir 60 tūkst. aršių sirgalių šėlsmas buvo bejėgiai prieš užsispyrimą, troškimą kovoti bei drąsą.

Italų sporto laikraščiai, išvakarėse nieko nenorėję žinoti apie Lietuvą, vakar rašė: „Italija nuleista ant žemės”. „Blyškios lygiosios namuose prieš lietuvius”. „Roberto Donadoni Italiją sustabdė Lietuva”.

Aistruolių atakos neišsigando

Pirmąjį, emocinį, apšilimą prieš rungtynes Lietuvos futbolininkai patyrė ne aikštėje, o Neapolio gatvėse.

Penkių policijos automobilių su įjungtais švyturėliais ir sirenomis lydima rinktinė iš viešbučio į stadioną kelią skynėsi 50 minučių.

Važiavimas į „San Paolo” areną buvo labiau panašus į azartišką koridą nei į trumpą kelionę autobusu.

Užgniaužę kvapą futbolininkai ir treneriai stebėjo policininkus, kurie tiesiog plikomis rankomis stumdė į varžybas plūstančių sirgalių automobilius.

„Ramiai, vaikinai, Neapolyje tokie dalykai yra įprasti”, – ramino draugus Italijoje ne vieną sezoną praleidęs, pirmą kartą Lietuvos rinktinės kapitono raištį užsirišęs Tomas Danilevičius.

Paskutinis kelionės etapas – pašėlęs brovimasis per aikštę prie įvažiavimo į areną.

Lietuvių autobuso čia laukė minia įsiaudrinusių žmonių.

Neapoliečiai tarsi antikos gladiatorių kautynių žiūrovai sutartinai rodė sugniaužtą kumštį su žemyn nuleistu nykščiu: „Mirtis”.

Rungtynių pradžia – netikėta

Maždaug penkerius metus šalies rinktinės nematęs „San Paolo” stadionas sekmadienį buvo beveik pilnas – futbolo aistruoliai atėjo pasižiūrėti į pasaulio čempionus, į savo dievą – iš Neapolio kilusį Italijos rinktinės kapitoną Fabio Cannavaro, į pasaulio taurę, į naują „Dolce & Gabbana” mados namų sukurtą komandos aprangą.

Trečiąją rungtynių minutę prieš italų vartininką Gianluigi Buffoną išdygęs Deividas Česnauskis, septintąją minutę virš skersinio pavojingai pralėkęs T.Danilevičiaus spirtas kamuolys italams priminė: Lietuva atvyko ne į pasaulio čempionų pagerbimo vakarą, o kovoti.

Kurį laiką „San Paolo” arenoje tvyrojo slegianti tyla. Aikštėje blaškėsi sutrikę pasaulio čempionai, tribūnose nuščiuvo aršiausi visoje Italijoje tifozai. Juos perrėkė šimtinė Lietuvos aistruolių.

Kai 21-ąją min. prie vartų prasiveržė D.Česnauskis, italų gynėjai puolė prie jo, užmiršę T.Danilevičių.

„Livorno” klubo puolėjo klastingas smūgis iš už baudos aikštelės ribų, kamuolys tarsi skustuvas nubraukė žolę ir nuriedėjo į dešinįjį vartų kampą.

Neįveikiama siena – pramušta.

Geriausias pasaulio vartininkas G.Buffonas – sutrikęs.

Pastarąjį įvartį žaidimo metu jis praleido prieš tris mėnesius: gegužės 31-ąją.

Šių metų pasaulio čempionate Vokietijoje G.Buffono vartų neįveikė niekas, išskyrus smūgius nuo 11 metrų žymos.

Greitai išlygino rezultatą

Lietuvių tribūnoje nuaidėjo „Ant kalno mūrai”, suliepsnojo deglų trispalvė.

Šventė truko neilgai – vos devynias minutes.

Įniršęs Madrido „Real” puolėjas Antonio Cassano pramušė Lietuvos rinktinės gynybą, perdavė kamuolį Filippo Inzaghi.

„Milan” klubo puolėjas, Italijoje pravardžiuojamas „Kanibalu”, galingu smūgiu iš arti perskrodė Žydrūno Karčemarsko ginamų vartų tinklą.

Prabudęs „San Paolo” aistruolių choras reikalauja spektaklio tęsinio. Reikalauja susidorojimo bei įvarčių. Bet pasaulio čempionams taip ir nepavyko perimti iniciatyvos. Lietuviai pasiaukojamai, agresyviai gynėsi, pavojingai kontratakavo.

Vienintelis A.Cassano, kurį argentinietis Diego Maradona kažkada viešai įvardijo kaip savo dieviškojo talento įpėdinį, pademonstravo puikią kamuolio valdymo techniką.

Antrajame kėlinyje jis drauge su F.Inzaghi nepasinaudojo keliomis puikiomis progomis, bet pergudrauti Ž.Karčemarsko ir jo vartus saugojusios fortūnos šeimininkams nepasisekė.

Milijonai laimėti nepadėjo

Futbolo strategijos požiūriu „San Paolo” aikštėje vyko apylygių varžovų kova. Futbolo rinkos požiūriu – akivaizdus nesusipratimas.

Neapolyje 40 mln. eurų buvo bejėgiai prieš apytiksliai 1,5 mln. Sudėjus prieš Lietuvą žaidusių Italijos žvaigždžių metinius atlyginimus išeitų daugiau kaip 40 milijonų eurų.

Visų lietuvių futbolo kontraktai nebent dėl Italijoje rungtyniaujančių T.Danilevičiaus ir Mariaus Stankevičiaus gal viršija vieną milijoną eurų.

Italams dar nebuvo įmušę

Komandos kapitonas T.Danilevičius po mačo iš rūbinės išėjo tvarkingai susirišęs plaukus. Jis – mačo didvyris, į Lietuvos futbolo istoriją įrašęs pirmąjį įvartį, įmuštą italams.

Iš bendro tarpusavio mačų įvarčių santykio pagaliau išnyko gėdingas nulis: 1:10.

„Įmušti „Juventus” vartininkui G.Buffonui iki šiol man dar neteko”, – prisipažino praėjusį sezoną Italijos „Serie B” čempionate 17 įvarčių pelnęs puolėjas. „Bet tai – ne pats svarbiausias mano karjeroje įvartis. Patį svarbiausią dar teks įmušti”.

T.Danilevičius Neapolyje pelnė ne tik įvartį, bet ir svarbią asmeninę pergalę prieš buvusį savo trenerį R.Donadoni.

Vilkėdamas „Serie A” klubo „Livorno” aprangą T.Danilevičius nemažai laiko praleido ant atsarginių suolo.

„San Paolo” stadione lietuvis nepraleido puikios progos nubausti trenerio už nepasitikėjimą.

Pripažino lietuvių jėgą

Vertingą futbolo pamoką 12 metų jaunesniam R.Donadoni, debiutavusiam prie nacionalinės ekipos vairo, pateikė ir Lietuvos rinktinės strategas Algimantas Liubinskas.

Puikiai sugebėjęs nuteikti savo auklėtinius kovai Neapolio futbolo žaizdre, A.Liubinskas ramiai rūkė cigarą. Šįsyk tai buvo pergalės cigaras.

„Šiandien – antros laimingos lygiosios mano karjeroje.

Kažkada atsilaikėme prieš Europos čempionę Danijos rinktinę, bet tai įvyko Vilniuje.

Šįsyk gerai sužaidėme išvykoje prieš pasaulio čempionus, – „Lietuvos rytui” sakė mūsų šalies rinktinės strategas. – Džiaugiuosi, kad vyrai atsilaikė.

Tai ypač buvo svarbu rungtynių antroje pusėje. Mes juk neturime tiek žaidėjų kiek italai, negalime manevruoti sudėtimi. Kiekvienas keitimas mums – problema”.

Tuo tarpu pasaulio čempionų treneris R.Donadoni per spaudos konferenciją blaškėsi lyg sužeistas žvėris.

„Ką galvojate apie Prancūziją po lygiųjų su Lietuva?” „Kas jus labiau sunervino – žaidimo kokybė ar rezultatas?” – be gailesčio tardė buvusią „Milan” komandos žvaigždę italų sporto reporteriai.

„Ką galvojate po šių rungtynių apie Lietuvos komandą?” Išgirdęs „Lietuvos ryto” klausimą, R.Donadoni akimirką nutilo, susimąstė.

„Tai komanda, kuri buvo geriau fiziškai pasirengusi rungtynėms. Tam tikrose žaidimo situacijose ji mums pridarė nemalonumų.

Prieš atsakomąjį mačą Lietuvoje turėsime apie ką pagalvoti. Bet yra dar daug laiko”, – tikino R.Donadoni, kurio artėjantį trečiadienį laukia dar vienas sunkus išbandymas – dvikova su planetos vicečempionais prancūzais.

Lietuviai taip pat trečiadienį pratęs atrankos varžybas – jie Kaune žais su škotais.

* * *

Italija 1 (1) Lietuva 1 (1)

Italija: G.Buffonas, M.Oddo, F.Cannavaro, A.Barzagli, F.Grosso, G.Gattuso, A.Pirlo, D.de Rossi (61 min. M.Marchionni), S.Perrotta (72 min. A.Gilardino), F.Inzaghi (86 min. D.di Michele), A.Cassano.

Lietuva: Ž.Karčemarskas, M.Stankevičius, R.Džiaukštas, A.Skerla, T.Žvirgždauskas, S.Mikoliūnas (82 min. T.Tamošauskas), M.Savėnas (65 min. M.Kalonas), D.Česnauskis, A.Preikšaitis, R.Poškus (79 min. T.Labukas), T.Danilevičius.

Įvarčiai: T.Danilevičius (21), F.Inzaghi (29).

Teisėjas M.Hanssonas (Švedija). Neapolio „San Paolo” stadionas. 60 000 žiūrovų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.