Birutės sodyba – jaunosios kartos ugdymui

Aigis ir Neris Šimkai, kompozitoriaus Stasio Šimkaus sūnūs, po penkerių metų pastangų atgavę tėvų palikimą – Birutės sodybą – Kaune, jį padovanojo Lietuvos jėzuitams.

Kompozitoriaus įpėdinių valia čia turės būti puoselėjamas Stasio Šimkaus ir jo žmonos Sofijos atminimas bei vykdomas „Lietuvos jaunimo mokslinimas ir auklėjimas”.

„Viskas prasidėjo prieš penkerius metus „Kauno dienos” rašiniu „Būti ar pūti”, kuriame Virginija Skučaitė aprašė liūdną mūsų tėvų palikimo būklę, – laiške iš JAV prisimena N.Šimkus. – Kauno miesto savivaldybė, turėjusi išlaikyti kompozitoriaus memorialą, jam nepaskyrė pakankamai lėšų. Muziejus buvo perkeltas į M. ir K.Petrauskų muziejaus patalpas, o Birutės sodyba palikta pūti. Perskaitę šį rašinį nutarėme, kad reikia tėvų palikimą atgauti ir panaudoti geriems tikslams”.

Neris ir Aigis Šimkai yra baigę Kauno jėzuitų gimnaziją. „Gerai žinome jos aukštą mokslo ir auklėjimo kokybę, duodančią tvirtą pagrindą visam gyvenimui, todėl 2001 m. pradėjome susirašinėjimą su Lietuvos jėzuitais, ar šie mūsų dovaną priimtų”, – teigė N.Šimkus. Gavę teigiamą atsakymą Šimkai pradėjo palikimo atgavimo procesą, vainikuotą vidurvasarį įvykusia dovanojimo sutartimi.

Birutės sodyba tapo Lietuvos jėzuitų nuosavybe „su atsakomybe ją laikyti kaip kompozitoriaus Stasio Šimkaus memorialą ir naudoti Lietuvos jaunimo mokslinimo ir auklėjimo tikslams”. „Tebūna tai įnašas į Lietuvos ateitį per jos jaunąją kartą”, – laiške „Kauno dienai” rašo N.Šimkus, kartu su broliu po keleto mėnesių ketinantis atvykti į gimtinę.

Kaip sakė Kauno jėzuitų gimnazijos direktorius kunigas Gintaras Vitkus, Birutės sodyboje Aleksote ketinama steigti pradinę mokyklą ir meno ugdymo centrą. Šiuo metu buriama bendraminčių iš Aleksoto seniūnijos, Krikščioniškojo kultūros centro grupė, kuri rengs projektus ir ieškos pinigų šiai idėjai įgyvendinti. G.Vitkus neabejojo, kad pinigų bus prašoma iš Kauno miesto savivaldybės, mat tai – labai reikalingas ir svarbus šiam rajonui projektas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.