Kūryba ateina į sakralines erdves

Miesto maldos namai vis dažniau įsileidžia meno projektus

Kauniečiai jau įprato, kad Arkikatedroje bazilikoje, Prisikėlimo, Jėzuitų, Šv. Jurgio, pakaunės bažnyčiose per didžiąsias religines šventes ir Pažaislio muzikos festivalio metu vyksta koncertai. Mielai po savo skliautais įsileidžia tęstinius meno projektus ir Šv.Mykolo Arkangelo (Įgulos) bažnyčia. Čia antrą sezoną savo kūrybinėms idėjoms palankią atmosferą randa aktorius Egidijus Stancikas: jau rytoj kauniečius kvies pirmasis susitikimas iš ciklo „Žodis ir spalva”, pratęsiančio pernai pradėtą „Dialogą”.

Dalytis dvasios turtais

„Dievo samprata yra plati – juk talentas irgi jo dovana. Talentingo kūrėjo kūrybos skleidimasis sakralinėje erdvėje, tos kūrybos akistata su žmonėmis yra kaip malda”, – sako Egidijus Stancikas.

Pernai Įgulos bažnyčia šventė 110-ąsias metines. Kunigas Tomas Karklys norėjo, kad prie jų paminėjimo prisidėtų ir menininkai.

„Sumanėme nemokamų renginių ciklą „Dialogas”. Visus 2005-uosius po Soboro skliautais aidėjo aktorių interpretuojama rašytojų kūryba, o dailininkai eksponavo sakralinio turinio kūrinius. Pateikėme dešimt programų. Šiemet kūrybos valandos šitoje bažnyčioje vėl tęsis. Akstinas toliau plėtoti projektą buvo labai didelis žmonių susidomėjimas. Norėtųsi pritraukti ir kuo daugiau jaunimo”, – kalbėjo E.Stancikas.

Poezijos ruduo po Soboro skliautais įvairiausiomis eilėraščių, muzikos, dailės kūrinių spalvomis nušvis kiekvieną pirmąjį ir trečiąjį rugsėjo, spalio, lapkričio sekmadienį. Asmenybės, su kuriomis susitiksime – neeilinės kūrybos pasaulio figūros, jauni perspektyvūs menininkai.

Artistai iš įvairių Lietuvos miestų

Panevėžio J.Miltinio dramos teatro aktorė Asta Preidytė, pernai apdovanota Auksiniu scenos kryžiumi už Margaritos vaidmenį Maros Zalytės pjesėje „Margarita”, dovanos kauniečiams poezijos valandą „Karūnuok mane”. Tai žvilgsnis į moters likimą per poečių Onės Baliukonytės, Elenos Mezginaitės, Elvyros Pažemeckaitės kūrybos prizmę.

Aktorė Rūta Staliliūnaitė pristatys žodžio valandą „Vabalėlis”, su kuria šiemet lankėsi pas JAV lietuvius. „Vabalėlis” – tai poeto Stasio Santvaro eilėraštis. Tai rūpestis tuo, kuris šalia tavęs, kad ir pats mažiausias. Tai rūpestis ir pačiu savimi – kas esi, ką tau skauda, kodėl?.. Noriu tikėti, kad tasai rūpestis ir yra Žmogaus misija šioje žemėje”, – svarsto legendinė artistė.

Pats projekto sumanytojas Egidijus Stancikas programoje „Ilgesio saulė šviesi…” prabils lietuvių poetų Vytauto Mačernio, Algimanto Mackaus, Stasio Santvaro, Broniaus Krivicko, Vinco Mykolaičio-Putino lyrikos žodžiais.

Šiaulietis aktorius Sigitas Jakubauskas žada pristatyti muzikinę poetinę kompoziciją pagal Antano A.Jonyno poeziją „Aguonų pelenai”. Režisierius ir rašytojas Vytautas V.Landsbergis atliks savo kūrybos dainas, kaimietiškas mantras, skaitys poeziją. Aktorius, režisierius, kompozitorius Arnoldas Jalianiauskas, pritardamas gitara, atliks dainas pagal lietuvių poetų ir savo tekstus.

Grūdas prie grūdo

Įgulos bažnyčios kairėje pusėje, navoje, ant kelių molbertų bus eksponuojami ir dailės kūriniai. Šią projekto „Žodis ir spalva” dalį padėjo parengti dailininkas Vytautas Stasys Lagunavičius. „Dailės kūriniai nebus specialiai religinio turinio. Nevaržome dailininkų, pasitikime jų intuicija, kas geriausiai tinka eksponuoti sakralioje erdvėje”, – pastebi E.Stancikas.

Atėję į bažnyčią žmonės galės apžiūrėti Vytauto Stasio Lagunavičiaus, Irenos Bagušytės-Kalėdienės, Dariaus Rakausko, Indrės Šataitės, Gvido Latako, Juliaus Varnausko dailės kūrinių parodas.

Projektą „Žodis ir spalva” parėmė Kauno savivaldybė, o spaudos namai „Arx baltica” nemokamai išspausdino 2 tūkstančius egzempliorių spalvotų bukletų, pristatančių projekto programą ir dalyvius.

Kauno dramos teatro aktorius Egidijus Stancikas, paklaustas, kas jį paskatina rengti panašius projektus, sako: „Man patinka dirbti savarankiškai ir pačiam atsakyti už savo darbą. Viliuosi, kad gal iš šių projektų ateityje išaugs Poezijos teatras”.

Aktorius brandina ir naujų monospektaklių idėjas. „Į Dramos teatro Kamerinę salę bus perkeltas atnaujintas mano anksčiau parengtas monospektaklis „…ir reikia eiti”, kuris dabar vadinsis „Judas”. Turiu viziją sukurti spektaklį amžinatilsį aktoriaus Kęstučio Genio atminimui – jau dešimt metų, kai jo nėra tarp mūsų. Svajoju kada nors perkelti į sceną savo dvi didžiąsias meiles – vyskupą Motiejų Valančių ir šv. Paulių. Tai ypatingos asmenybės, katalikų tikėjimą mokančios suvokti per artimo meilės prizmę, be šalto moralizavimo”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.