Buvusio skandalo atomazga: Rumšai ėmėsi verslo

Garsus dviratininkas Raimondas Rumšas ir jo žmona Edita dar negali atsakyti, ar investicijos gimtinėje pasiteisina, tačiau teigia, kad jau svarsto galimybę atidaryti parduotuvę ir Vilniuje.

Šiomis dienomis į vieną parduotuvę Vilniaus gatvėje užsukę kauniečiai suglumsta už prekystalio pamatę stovintį garsų dviratininką Raimondą Rumšą arba ne mažiau išgarsėjusią jo žmoną Editą.

Prieš mėnesį iš Italijos atostogų atvykę Rumšai su vaikais vieši Lietuvoje ir didžiausią laiko dalį praleidžia savo parduotuvėje Kaune, atidarytoje prieš 5 mėnesius.

Užsuka iš smalsumo

Mielai sutikę su LŽ pakalbėti apie savo verslą Rumšai prisipažino nevengiantys patys aptarnauti klientų.

„Man tai – lyg maloni duoklė, kurią mielai atiduodu žmonėms, taip mus su Edita palaikiusiems per tą procesą. Aš jau pastebėjau, kad dabar į parduotuvę dažnokai užsuka ne tiek pirkėjai, kiek smalsuoliai, norintys pabendrauti, gal nusifotografuoti, paprašyti autografo. Ir ne tik mano, Editos taip pat”, – LŽ sakė Rumšas.

Aprimus dopingo skandalui Edita šių metų pradžioje ėmėsi verslo Lietuvoje – Kauno senamiestyje atidarė parduotuvę. Kiek kitokią nei įprasta Lietuvoje. Tačiau jau šiandien Rumšai kalba apie gal didžiausią verslo klaidą. Pasak jų, įsikurti pirmiausia Kaune nebuvo geriausias sumanymas.

„Žmonės kažkodėl mano, kad mūsų parduotuvė Vilniuje. O ir kauniečiai, pasirinkę Laisvės alėją pasivaikščioti ar ko nors pirkti, rečiau ateina iki pėstiesiems skirtos Vilniaus gatvės. Jau įsitikinome, kad geriausia mūsų reklama yra čia apsilankę žmonės, kurie apie parduotuvę papasakoja kitiems. Pas mus jau atvažiuoja žmonės ir iš Panevėžio, ir iš Vilniaus. Ir ne po vieną kartą”, – sakė garsus dviratininkas.

Tačiau pasiteiravus, ar prekyba vyksta gerai, neseniai verslą pradėjusi pora prasitarė, kad rezultatai geri tik šį mėnesį, tai yra, kai pirkėjus pasitinka patys šeimininkai, save pusiau juokais vadinantys „prekių ekspertais”.

Italijoje prekiauja dviračiais

Tiesą pasakius, Raimondui prekyba tikrai ne svetimas dalykas. Ir Italijoje jis dabar dirba dviračių parduotuvėje.

„Mano sportinis sezonas prasidės tik vasario mėnesį. Mėgėjų komanda, su kuria esu pasirašęs kontraktą, sudaro sąlygas ne tik treniruotis, bet ir dirbti, todėl Lukoje nuo 15.30 iki 20 valandos esu lyg ir pardavėjas konsultantas, mano specializacija – biomechanika”, – LŽ atviravo Rumšas.

Paklaustas, kodėl Lietuvoje nesiėmė dviračių verslo, jis sakė, kad tokia mintis nėra gera. „Dviračiais prekiauti reikia Italijoje, kur jais važinėjama visus metus, o ne Lietuvoje, kur galima būtų prekiauti keturis mėnesius, o likusius aštuonis vis tiek reikėtų imtis kitokio verslo”, – kalbėjo sportininkas.

Vyrui antrina ir Edita: „Niekas neatsiranda iš nieko. Kažkada mokiausi vadybos, Italijoje ėmėme važinėti po parodas, susipažinome su gamintojais, prekybininkais. Ir nusprendėme rimtai tuo užsiimti”.

Perspektyvos neaiškios

Ant Rumšienės pečių gulė ir didžiausios problemos, kai reikėjo įrengti parduotuvę Kauno senamiestyje. Ji pati kūrė dizainą, rinko prekių grupes ir organizavo jų atvežimą iš Italijos.

Edita ir įmonės steigimo reikalus susitvarkė pati, nes Raimondas su vaikais tuo metu buvo Italijoje. Rumšienė valdo ir 100 proc. bendrovės „Rumšas ir co” akcijų.

Pagal steigimo liudijimą Rumšų įmonė gali vykdyti daugiau nei 40 veiklos rūšių. Dabar jų parduotuvėje prekiaujama daugiausia vaikiškais drabužiais ir avalyne.

Rumšai sakė, kad kitąmet antroji parduotuvė gali atverti duris Vilniuje. Tiesa, jie dar neskuba sakyti, kurioje vietoje norėtų ją turėti. „Reikia bent metų veiklos, kad patys galėtume atlikti išsamų tyrimą. Tada galėsime atsakyti ir į jūsų klausimą, ar investicija Lietuvoje pasiteisino”, – šypsojosi Edita, tačiau Raimondo akyse nesunkiai galima pamatyti susirūpinimą.

Lietuviai – priekabūs

Rumšai teigė, kad lietuvis pirkėjas nuo italo skiriasi kaip diena ir naktis. „Net ne skonis skiriasi, o prekės suvokimas. Italui svarbu firma ir kokybė, o lietuvis dar nori, kad vos apsivilkus naują drabužį, apsiavus batus visi iškart pastebėtų – oho”, – šypsosi Raimondas.

Edita pridūrė, kad lietuviai – labai priekabūs. „Mūsų prekės – itin kokybiškos. Suprantama, jos negali kainuoti kelis litus, tačiau net ir su didele nuolaida parduodant žmogus dar ieško galimų defektų ar kitos progos prisikabinti, nes nesupranta, kad gauna ypatingą prekę, dažnai už labai patrauklią kainą, kuri italui galėtų tik prisisapnuoti”, – sakė ji.

Beje, Rumšai jau susidūrė ir su falsifikatais. Vyriškų vasarinių pusbačių pora, jų parduotuvėje kainuojanti per 300 litų, sukėlė tikrą nuostabą vienai pirkėjai. Ji tikino mačiusi Kaune parduodant tokius pat, bet dešimt kartų pigiau. „Ir tikrai, nuėjome į žinomą prekybos avalyne tinklą ir pamatėme, atrodytų, tokius pat batus, bet užteko juos paimti į rankas, ir viskas paaiškėjo, – prisiminė Rumšas. – Pigi, nekokybiška kopija, prastas padas, aišku, net ne oda. Bet dažnam gal dar svarbiausia tik kaina?”

Pagiriamasis žodis biurokratams

Beje, skirtingai negu kitos Lietuvoje verslą pradėjusios garsenybės Rumšai teigė neturį jokių pretenzijų mūsų valdininkams.

„Mums irgi ne kartą teko girdėti, kaip verslui trukdo biurokratai, tačiau patys nieko panašaus nepatyrėme, – tvirtino Rumšienė. – Visose įstaigose, į kurias per tą laiką teko kreiptis, sulaukėme tik pritarimo, pagalbos ir geranoriško dėmesio”.

Moteris prisipažino, kad tikisi verslą paversti šeimos tradicija ir ateityje perduoti jį savo vaikams. Tiesa, ar verslas bus ateityje plėtojamas Lietuvoje ar Italijoje, o gal abiejuose kraštuose, per dopingo skandalą išgarsėjusi verslininkė patikslinti nenorėjo.

Įtarė vartojus dopingą

Prancūzijos Bonvilio miesto teismas už medicininių preparatų gabenimą kontrabanda Rumšą ir jo žmoną Editą sausio 26 dieną nuteisė lygtinėmis laisvės atėmimo bausmėmis.

34 metų Rumšui ir dvejais metais jaunesnei jo žmonai Editai skirta po 4 mėnesius laisvės atėmimo, bausmių vykdymą atidedant. Sutuoktiniai arešto išvengė, nes per keturis mėnesius nepadarė kitų nusikaltimų.

Rumšienei priteista sumokėti 3000 eurų (10 350 litų) baudą. Be to, teismas nusprendė negrąžinti Rumšams 8400 eurų (28 980 litų) užstato už automobilį, kuris buvo konfiskuotas sulaikant Rumšienę bei 4510 eurų (15,55 tūkst. litų) užstato už pasižadėjimą dalyvauti svarstant bylą teisme.

Garsiausias Lietuvos dviratininkas Rumšas į teisėsaugos nemalonę pateko 2002 metais, kai jo žmona Edita po „Tour de France” varžybų, kuriose jis finišavo trečias, buvo sulaikyta Prancūzijos ir Italijos pasienyje su dideliu kiekiu draudžiamų medikamentų: anabolikų, kortizono, testosterono, eritropojetino ir augimą skatinančių hormonų preparatų. Kai kurios iš rastų medžiagų apibūdinamos kaip dopingas ir uždraustos vartoti. Dviratininko žmona tuomet keletą mėnesių praleido Bonvilio kalėjime.

Rumšai savo kaltės dėl medikamentų kontrabandos nepripažino. Po šio skandalo Rumšas buvo metams diskvalifikuotas iš 2003-iųjų „Giro d’Italia” varžybų už dopingo vartojimą. Nors jo dopingo testas buvo teigiamas, dviratininkas visuomet neigė vartojęs draudžiamus preparatus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.