Egzotiškieji žvirbliai atstoja žadintuvą ir apsaugininką

Zebrinė amadina yra draugiškas ir protingas paukštis. Ji ne tik moka paprašyti lesti ar gerti, bet ir perspėja šeimininkus, jeigu namuose yra svetimas, jiems nepatinkantis žmogus.

Miršta iš sielvarto

Zebrinės amadinos yra kiek mažesnės už paprastą žvirblį, baltos arba pilkšvos spalvos, todėl daugelis jas ir vadina „žvirbliais”.

Nelaisvėje amadinos gyvena 5-6 metus, tačiau negali išgyventi vienos. Gyvūnų parduotuvės „Kika” pardavėja Airida pasakojo, kad laikyti reikia bent jau du paukštelius, o vienam nugaišus, būtina kuo greičiau nupirkti naują draugą.

Draugiją mėgstančios amadinos, netekusios partnerio, dažnai nugaišta iš sielvarto.

Paprašo lesti

Metus amadinų porelę laikantis Povilas neabejojo, kad šie žvirbliai yra gana protingi.

Povilo namuose paukšeliai gyvena laisvai. Narvelis visada atidarytas, ir jie gali kada nori išskristi ir parskristi į savo guolį.

Jeigu ko nors trūksta – baigėsi vanduo, maistas, užsivėrė narvo durelės – amadinos būtinai praneša. Povilas pasakojo, kad ne kartą paukšteliai yra atskridę ir tiesiai į akis čiulbėję, jeigu kažkas yra netvarkoje.

Nors amadinos yra tylesnės nei banguotosios papūgėlės, pasak Povilo, jos kiekvieną rytą 6.15 sučirška tris kartus. „Pagal čirškėjimą galima ir laikrodį nusistatyti”, – juokėsi paukštelių šeimininkas.

Moko – kaip žmonės

Per metus Povilo amadinos jau penktą kartą išperėjo vaikų. Šie paaugo, tėvai išmokė visų būtiniausių dalykų ir dabar į narvelį jau nebenori įleisti.

Povilas pasakojo, kad amadinos vaikus moko kaip žmonės. „Tėvai patys lesa ir vaikams rodo, kaip tai reikia daryti. Vėliau meta iš narvelio ir moko sugrįžti atgal”, – tikino jis.

Amadinos mėgsta lesti kreidą, o jeigu pastebėjote, kad patelė kreidos nebelesa, vadinasi, ji jau ruošiasi sukti lizdą ir vėl perėti vaikus.

Lesa tik šviežią

„Kikos” pardavėjos Airidos teigimu, amadinoms labai daug priežiūros nereikia.

Labiau nei papūgėlės jos bijo skersvėjų ir be galo mėgsta maudytis, todėl pusdubenį su vandeniu reikia keisti kasdien.

Amadinos lesinamos sorų ir kanarėlių sėklų mišiniais. Taip pat specialistai rekomenduoja kuo dažniau duoti žalumynų ir daigintų sėklų. Paukštelius galima palepinti ir vaisių, brokolių, špinatų gabalėliais.

Virškinimui yra būtinas smėlis, todėl derėtų pasirūpinti, kad jo visada būtų narvelyje.

Amadinų šeimininkas Povilas pasakojo, kad žvirblių niekada neapgausi paduodamas senesnio, pastovėjusio maisto. Jos lesa tik šviežius produktus ir geria tik švarų vandenį.

Gina šeimininką

Ne paslaptis, kad paukščiams neįmanoma papasakoti ir išmokyti, kur reikia tuštintis, todėl duodant laisvę skraidyti po kambarį iš karto derėtų nusiteikti, kad valyti teks dažnai.

Jeigu amadinas planuojate laikyti tik uždarytas, reikėtų iš karto pasirūpinti didesniu narveliu. Gyvendamos didesniame narvelyje jos jaučiasi geriau ir ilgiau gyvena.

Nors ir gyvendamos būryje, jos labai prisiriša prie šeimininko ir namuose pasirodžius svetimam žmogui ima čirškauti ar net vyti lauk „įsibrovėlį”.

„Netikėtai užsukusiam draugui teko patirti, ką reiškia tikra gynyba. Amadinos ėmė skraidyti svečiui aplink galvą, tarsi norėdamos pasakyti, kad netrukdytų namų ramybės”, – pasakojo amadinų šeimininkas Povilas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Augintiniai su žyma , , , , , , , , .

9 atsiliepimai į "Egzotiškieji žvirbliai atstoja žadintuvą ir apsaugininką"

  1. jii

    puikus pauksteliai! 😉 🙂

  2. AURELIJA

    IR LABAI TRIUKSMINGI… 😀

  3. Grete

    as turiu irgi zebrines amadinas jos man labai patinka 😛

  4. Juste

    galetu buti parasyta, kaip atskirti patineli nuo pateles… 🙄 o seip tai kiek beturiu jas, tai labai mieli pauksteliai 🙂

  5. Dorotėja

    Turiu paukščiuką… O patinėliai yra kiek spalvingesni už pateles – su oranžiniais žandukais (pas pateles paprastai nebūna)

  6. grete

    mano patele nugaise…kiek del jos liudejau… gal kas zino kur telsiuose gaut zebriniu amadinu?….

  7. Viktorija

    zebrinės amadinos gražūs ir mieli pauksteliai 🙂 😀

  8. as

    as ju taip noriu

  9. auguste

    Kai nuskinu salotlapi ir atsiplesiu gabaliuka, butinai turiu laikyti prie lakteles, nes jie nelesa nuo dugno. Ykisu I narveli ranka ir lesa dar retkarciais pasitaiko proga paglostyti paukstuka. Juos rekomenduoju visiems, nes bus geri augintiniai 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.