Retą operaciją primins maži randai

Devyniolikmetė klaipėdietė Aliona Savova jau greitai galės pamiršti klubo sąnario skausmus ir strigimo jausmą vaikštant.

Merginą iš skausmų išvadavo praėjusią savaitę Klaipėdos apskrities ligoninėje atlikta klubo sąnario artroskopija. Tai pirmoji tokia operacija, atlikta Klaipėdoje, ir tik trečioji Lietuvoje. Buvusią operaciją Alionai primins tik trys mažučiai randeliai ant dešinės kojos.

Atvirumas neišgąsdino

Tik šiemet mokyklą baigusi A.Savova klubo sąnario skausmus pirmąkart pajuto praėjusią žiemą.

Šešerius metus lankiusi sportinės aerobikos treniruotes, kurių metu tekdavo atlikti ir sudėtingus gimnastikos pratimus, mergina iš pradžių pamanė, kad koją pradėjo diegti dėl kokios nors sportinės traumos. Tačiau medikai tai paneigė. Tad ligos priežastis buvo neaiški iki šiol.

Kadangi skausmai ir strigimo jausmas klubo srityje nesiliovė, Klaipėdos apskrities ligoninės Ortopedijos ir traumatologijos skyriaus gydytojas Viktoras Jermolajevas Alionai pasiūlė atlikti retą Lietuvoje operaciją – klubo sąnario artroskopiją.

„Gydytojas nuo manęs neslėpė, kad tokios operacijos nei jis, nei kas kitas Klaipėdoje dar nėra daręs. Tai manęs neišgąsdino. Kaip tik apsidžiaugiau, kad gydytojas su manimi yra atviras”, – pasakojo A.Savova.

Ligoninėje neužsibuvo

Šiuo metu devyniolikmetė namuose sveiksta po operacijos. Nors įprasta, kad išoperuoti ligoniai ligoninėje praleidžia mažiausiai savaitę, Aliona, kuriai buvo pašalinta atplyšusi klubo sąnario kremzlė, lėmusi skausmus, namo buvo išleista jau po poros dienų.

Gydytojas ortopedas-traumatologas V.Jermolajevas pasakojo, kad po operacijos Aliona ilgai ligoninėje neužsibuvo, nes chirurginės intervencijos metu buvo padaryti tik nedideli pjūveliai, tad nereikėjo ilgai laukti, kol užgis žaizdelės.

Chirurgas nusprendė operacijos metu pasirinkti bendrąją nejautrą, nes tada labiau atsipalaiduoja raumenys.

Nenori rizikuoti

Iš ligoninės mergina atsargumo dėlei išėjo su ramentais. Gydytojas V.Jermolajevas sakė, kad Aliona iškart po operacijos galėtų vaikščioti ir be ramentų. Tačiau kadangi tokią operaciją jis atliko pirmąsyk, apsidrausdamas nuo netikėtumų ligonei rekomendavo kurį laiką pavaikščioti su ramentais.

„Kitose šalyse, kur tokios operacijos dažnesnės, ligoniams jau praėjus savaitei ar dviem po klubo sąnario artroskopijos leidžiama minti visa jėga. Kadangi Aliona pirmoji tokia mano pacientė, aš kol kas nerizikuosiu ir paprašysiu, kad be ramentų ji pradėtų vaikščioti vėliau – po trijų savaičių”, – paaiškino gydytojas.

Aplenkė tik kauniečiai

Sąnario artroskopija yra tokia operacija, kai chirurgas padaro tris mažus vos penkių milimetrų dydžio pjūvelius vietoje vieno didelio, taip mažiau sužalodamas audinius. Vėliau detaliai apžiūrimas visas sąnarys.

Įvairių sąnarių – kelio, peties, alkūnės ir čiurnos – artroskopijos daromos dažnai. Tačiau klubo sąnario artroskopijos operacija Lietuvoje – itin reta.

Pirmąsyk tokią operaciją prieš kelerius metus Kauno medicinos universiteto klinikose atliko gydytojas Laimutis Škikas. Prieš mėnesį tas pats gydytojas Kaune padarė antrąją klubo sąnario artroskopiją, o trečioji buvo atlikta praėjusią savaitę Klaipėdoje.

Apsaugo nuo sužalojimų

Gydytojas V.Jermolajevas sakė, kad klubo sąnarį operuoti sudėtingiau nei kitus. Skirtingai nei kiti sąnariai, klubo sąnarys yra apvalus ir glūdi giliau, tad chirurgams jį sunkiau pasiekti.

Anksčiau, norint išoperuoti klubo sąnarį, būdavo daromos atviros klubo sąnario revizijos. Kad sąnarį būtų įmanoma pasiekti, reikėdavo daryti didelį pjūvį, taip sužalojant ir sveikus audinius. Kartais, kad gerai apžiūrėtų klubo sąnarį, chirurgai jį turėdavo net išnarinti.

„Tokia operacija neretai dar labiau sužalodavo pacientą, todėl jauniems ligoniams jos nedarydavome. Klubo sąnario skausmus stengdavomės numalšinti konservatyviais būdais: fizioterapija, vaistais. Patardavome mažiau sportuoti. Tačiau toks gydymas nepadėdavo sumažinti klubo sąnario artrozės grėsmės, nes priežastis likdavo neaiški. Šią grėsmę sumažina tik klubo sąnario artroskopija”, – aiškino gydytojas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Retą operaciją primins maži randai"

  1. x

    Nuostabus gydytojai.

  2. as

    Tikrai sutinku,kad Viktoras Jermolajevas pats geriausias gydytojas traumatologas Klaipedoje

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.