Kaliningrade – sava vėliava, herbas ir himnas

Labiausiai į vakarus nutolusios Rusijos Kaliningrado srities gyventojai nešventė Rusijos vėliavos dienos. Srityje jau kuris laikas negęsta diskusijos dėl savų simbolių – vėliavos, herbo ir himno.

Rugsėjo 22 d. minėta Rusijos vėliavos diena Kaliningrado srityje nesukėlė didelio atgarsio. Vietinio televizijos kanalo žurnalistai tepranešė apie tą dieną Kaliningrado Pergalės aikštėje vykusią akciją, kurios metu miestiečiams per 15 minučių buvo išdalyta 500 Rusijos trispalvių. Kai kurie, gavę vėliavėlę, teiravosi, kokia proga jos dalijamos, o išgirdę apie šventę gūžčiojo pečiais. Nors, apklausos duomenimis, net 77 proc. rusų gerbia nacionalinę vėliavą, Kaliningrado srities gyventojai šiuo metu labiau įnikę į savos simbolikos kūrimą.

Siūlė įvairius projektus

2003 m. liepos mėnuo, kai buvo priimtas įstatymas „Dėl Kaliningrado srities vėliavos ir herbo”, laikomas savarankiškų Kaliningrado srities simbolių gimimo mėnesiu. Po pusmetį trukusių komisijos ginčų – ją sudarė valdžios atstovai, menininkai, istorikai, kraštotyrininkai ir kt. – iš 40 pateiktų eskizų buvo patvirtinta sava srities vėliava ir herbas. Jie išrinkti išklausius ir veteranų organizacijų, partijų narių nuomones, variantus pateikus apsvarstyti visuomenei žiniasklaidos priemonėse.

Dabartinė Kaliningrado vėliava yra trispalvė: raudona, geltona, mėlyna. Viršutiniame vėliavos kampe pavaizduota tvirtovė ir imperatorienės Elizabetos vardaženklis.

Iš pradžių siūlyta virš Kaliningrado kelti mėlyną vėliavą su dviem susikertančiomis geltonomis juostomis. Mėlyna spalva – jūros simbolis, geltona – gintaro: juk srities Jantarnyj miestelio karjere iškasama net 90 proc. viso pasaulio gintaro. Tačiau daugeliui šis variantas pernelyg priminė Ukrainos vėliavą.

Pabrėžė srities unikalumą

Be ginčų neapsieita tvirtinant ir Kaliningrado srities herbą. Iš pradžių siūlytas variantas – gintarinė karūna ir po ja pavaizduotas sparnas, simbolizuojantis srities priklausymą Rusijai – buvo išjuoktas kaip tinkantis tik paukščių fabrikui ar aviatorių susivienijimui, o karūna esą yra tarsi nuoroda į potencialų srities gubernatoriaus Georgijaus Booso karūnavimą. Eskizus vertinusi heraldikos komisija reikalavo herbo eskizuose pabrėžti srities geografinį bei istorinį unikalumą, o simbolius parinkti artimus ir suprantamus paprastiems žmonėms.

Savą herbo variantą siūlė ir srities žydų bendruomenė. Jos nariai herbo eskize pavaizdavo tris skydus, simbolizuojančius Kaliningrado kaimynes Lietuvą, Lenkiją bei jūros ruožą. Ant vieno skydo, žydų manymu, turėtų būti Dovydo žvaigždė, kurią sudarančių dviejų trikampių viršūnėlės, nukreiptos į skirtingas puses, reikštų tiek dvasinį, tiek materialinį srities vystymąsi. O virš skydų esanti menora esą simbolizuotų tai, kad Kaliningrado sritis yra lyg žiburys kitoms Rusijos sritims ir Europai.

Nors žydiškąjį Kaliningrado herbo variantą palaikė nemažai gyventojų, toks herbas nebuvo patvirtintas, kaip ir herbo eskizas su tinklu ir žuvele, simbolizuojančia Kaliningrado žuvininkystės laimėjimus.

Dabartiniame srities herbe, kurio eskizas kol kas puikuojasi ant Kaliningrado srities dramos teatro – tvirtovė su atvertais vartais virš jūros ir penki geltoni skrituliukai, simbolizuojantys gintarą. Virš tvirtovės – ne dvigalvis erelis, kaip buvo siūlyta iš pradžių, o imperatorienės Elizabetos Petrovnos vardaženklis, daug kam primenantis euro ženklą.

Veikiai naujasis herbas turėtų papuošti ir miesto merijos fasadą. Mat neseniai paaiškėjo, jog nuo 2002 m. čia kabantis Rusijos herbas yra pritvirtintas nelegaliai. Pagal įstatymą „Apie valstybinį Rusijos Federacijos herbą” herbas gali kabėti tik diplomatinėse atstovybėse už Rusijos ribų, oficialiose Rusijos prezidento rezidencijose, keliose kitose institucijose. Generalinė prokuratūra pareikalavo herbą merijoje demontuoti.

Skuba patvirtinti himną

Iki rudenį vyksiančių Kaliningrado srities 60 metų jubiliejaus iškilmių, į kurias laukiama atvykstančio ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino, skubama patvirtinti ir srities himną. Gauta net 80 jo variantų, o vienas tinkamiausių – naujai aranžuota dar 1954 m. Didžiojo Tėvynės karo veteranų kaimo mokytojo Levo Kolbasenko ir bajanisto Pavelo Turčaninovo parašyta daina „Šlovingaisiais 45-aisiais”. Atrinkto himno muzikos bei tekstų autoriams srities valdžia yra numačiusi paskirti 60 tūkst. rublių (6 tūkst. litų).

Rusijos regionai pavyzdį kurti savą simboliką perėmė iš federalinės valdžios po to, kai 1994 m. Rusijos Federacijos prezidento įsakymu raudoną vėliavą su kūju ir pjautuvu pakeitė nacionalinė baltos, mėlynos ir raudonos spalvų vėliava.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.