Sendinti baldai įkandami ne visiems

Anksčiau baldų pusgaminius gaminę marijampoliečiai pasuko į kur kas pelningesnį verslą – dabar jie triūsia prie sendintų baldų, kuriuos perka turtingi užsakovai

Idėją Marijampolėje statyti naują baldų gamybos įmonę į šį baldžių tradicijomis dar nuo praėjusio amžiaus pradžios garsėjantį miestą atvežė italai. Jie sumanė ties Marijampole įsteigti visą italų verslo kaimelį ir už savo investicijas jame pastatyti keletą įmonių. Tarp jų – ir baldų gamybos.

„Kai mūsų įmonė pradėjo dirbti, iš pradžių baldų negaminome, tik baldų gamybai reikalingus medienos skydus. Klijavome juos iš natūralios medienos. Gaminius išveždavo į Italiją. Paklausa nebuvo didelė, todėl triūsė tik 4-5 gamybininkai”, – apie „Faber baldų” veiklos pradžią 1998 metais pasakojo įmonės direktorius Gytautas Vyšniauskas.

Jis neslepia, kad po beveik poros tokios gamybos metų teko apsispręsti, ar įmonę likviduoti, ar keisti gamybos profilį. Medienos skydų gamyba nepasiteisino – nebuvo pakankamai paklausos. Būtent tuomet įmonės steigėjams Italijoje ir kilo mintis Lietuvoje pradėti gaminti sendinto medžio baldus, imituojančius 18-19 a. italų, prancūzų meistrų dirbinius.

Panašius savo šalyje itin paklausius baldus italai jau gamino savo įmonėse, todėl marijampoliečiams teliko perimti italų sukauptą patirtį, išmokti gana sudėtingos medienos apdorojimo technologijos.

Rizikuota ne veltui

„Sendintos medienos baldus gaminame jau gal kokius penkerius metus ir dabar galime drąsiai pasakyti, kad tuo metu rizikingai atrodžiusi investicija pasiteisino”, – sakė bendrovės direktorius.

Iš pradžių senovinio stiliaus stalų, kėdžių labai norėjo įvairūs restoranai, kitos visuomeninės paskirties įstaigos. Dabar daugumą pirkėjų sudaro privatūs asmenys. Jų užsakymus vykdo per 40 įmonės baldžių.

„Visi mūsų gaminami baldai – komodos, spintos, kėdės, stalai, lovos ir kita – skirti Lietuvos rinkai, – rodydamas naujausius gaminius aiškino Vyšniauskas. – Į užsienį jų neišvežame, nes ir lietuvių užsakymus vos spėjam vykdyti – nesvarbu, kad baldai yra skirti elitiniam, turtingam pirkėjui. Mat pagal italų technologiją pagaminti sendinto medžio baldai yra brangūs ir net gaunančiam vidutines pajamas Lietuvos gyventojui yra sunkiai įperkami. Dažniausiai darome tai, ko pageidauja užsakovas. Kai kada galim įgyvendinti net ir tokius užsakovų sumanymus, kuriuos kiti baldininkai atmestų kaip neįmanomus”.

Prekyviečių užtenka

Plėsti įmonę, pasak Vyšniausko, jie nėra numatę. Mat tai jau kažin ar apsimokėtų. Įmonė iš partnerių Italijoje jau dabar parsiveža kai kuriuos gaminių pusfabrikačius, nes juos ten pagaminti atsieina pigiau nei Lietuvoje. Ką tik atidarius trečią saloną Lietuvoje sustojo ir prekybos tinklo plėtra. Dabar potencialūs užsakovai susipažinti su marijampoliečių produkcija gali ne tik Marijampolėje, bet ir Vilniuje, Kaune bei Klaipėdoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.