Socialliberalų lyderis įžvelgia stiprų politinių jėgų centrą

Vakar „Alytaus naujienų” redakcijoje viešėjo Seimo narys, Naujosios sąjungos (socialliberalų) lyderis Artūras Paulauskas. Jis atsakė į klausimus.

– Koks Jūsų apsilankymo Alytuje tikslas?

– Artėjant Seimo sesijai, norisi pabendrauti su visų šalies skyrių aktyvu. Jau susitikau daugiau kaip su puse skyrių. Norisi išgirsti jų mintis apie priimamus įstatymus, pasiūlymus įstatymų projektams. Dabar susitiksiu su Alytaus apskrities skyriais.

– Kaip vertinate socialliberalų Alytaus miesto ir rajono skyrių darbą?

– Alytaus miesto ir rajono skyriai yra vieni stipriausių šalyje. Mes su jais siejame gana daug vilčių. Alytaus miesto meras Vytautas Kirkliauskas yra socialliberalas, prie mūsų partijos priklauso rajono vicemeras Aurimas Truncė, administracijos direktorius Vytautas Mikelionis. Jie daug tiesiogiai bendradarbiauja su žmonėmis, atstovauja rinkėjams. Čia mūsų stipriausia pusė, parodanti, jog turime ne tik politinių idėjų, bet ir galimybę jas įgyvendinti.
– Artėja savivaldybių tarybų rinkimai. Ar duosite nurodymus, su kuriomis partijomis jūsų atstovams sudaryti bendrus kandidatų sąrašus, su kuo kurti koalicijas išrinkus tarybas?
– Dabar susitikimuose su skyriais ir apie tai daug diskutuojame. Skyriai ganėtinai brandūs, ir mes paliekame jiems teisę savarankiškai spręsti, su kuo bendradarbiauti, eiti į rinkimus ar po šių sudaryti koalicijas.
– Kaip pakomentuotumėte dabartinę Naujosios sąjungos poziciją Seime? Pasitraukėte iš valdančiosios daugumos, jūsų partiją paliko kai kurie Seimo nariai. Iš pradžių lyg vienijote pozicijas su Seimo nariais Tėvynės sąjungos atstovais, dabar prabylama apie jūsų vienijimąsi su Darbo partija. Prieš Seimo rinkimus sudarėte bendrą kandidatų sąrašą su socialdemokratais. Ar tai nekenkia jūsų partijos įvaizdžiui?
– Mes su socialdemokratais kartu dirbome praėjusios kadencijos Seime. Negaliu pasakyti, kad buvome ypač draugiški. Bet vykdėme programą, matėme tokio bendradarbiavimo trūkumus ir privalumus. Šios kadencijos Seimo rinkimuose sudarėme bendrą kandidatų sąrašą, kad atsiskaitytume už bendrus darbus. Tačiau neįsipareigojome vieni kitiems pataikauti.
Būtų gerai, kad mūsų partneriai būtų laikęsi susitarimų. Praėjus maždaug pusantrų metų, jie nutarė, kad susitarimų galima ir nevykdyti.
Mūsų susitarimuose buvo aiškiai įrašytos ne tik programinės nuostatos, taip pat pasiskirstytos pozicijos dėl Seimo Pirmininko, premjero, ministrų postų. Tačiau socdemai balsavo už mano atstatydinimą iš Seimo Pirmininko posto, dar daugiau – keli iš jų už tai net agitavo.
Po tokių išdavysčių labai sunku su žmonėmis dirbti. Todėl su tokia koalicija, nuo kurios gali gauti peilį į nugarą, nutarėme daugiau nebedirbti. Mūsų partnerių rankomis opozicija Seime įvykdė savo planą.
Mes tuomet pasitraukėme į opoziciją. Likusi dauguma nesugebėjo dirbti ir iširo. Tada aš pirmas pasakiau, kad šiame Seime bus labai sunku pasiekti sutarimą, jei konservatoriai ir socdemai nesusitars, neras kompromiso valstybės naudai. Tačiau jie nesusikalbėjo.
Kai premjeru buvo išrinktas Gediminas Kirkilas, Andriui Kubiliui pasakėme, jog planas dėl susitarimo su socdemais nebuvo įgyvendintas ir kiekvienam reikia likti savose pozicijose.
Darbo partijos suvažiavime pasakiau, kad ji turi keistis. Jei taip įvyks, manau, gali atsirasti stiprus politinių jėgų centras. Juk dabar yra daug politinių partijų, kurios vadinasi centro kairiosiomis ar centro dešiniosiomis.
Per Darbo partijos suvažiavimą socdemų atstovas Juozas Olekas net pakvietė darbiečius dirbti kartu.
– Kalbate apie stiprų politinių jėgų centrą. Socialliberalus priskiriate prie centro partijos?
– Socialliberalizmo idėja pati apibrėžia mūsų vietą, mes centro partija. Esame politinio centro pažiūrų žmonės, liberalių vertybių šalininkai. Su socdemais buvome centro kairėje.
Reikia kurti centro politinių jėgų bloką, kuriame galėtų būti Petro Auštrevičiaus, Kazimieros Prunskienės, Viktoro Muntiano vadovaujamos partijos. Dabar svarbu pripažinti, kad konservatoriai diktuoja socdemams.

– Ar, Jūsų nuomone, iki Seimo kadencijos pabaigos išsilaikys Seimo mažumos suformuota Vyriausybė? Ar jos iš posto nepastūmės naujos koalicijos Seime, brangstantys naftos produktai, besitęsiančios derybos dėl „Mažeikių naftos” aprūpinimo žaliava, pagaliau ateinančių metų šalies biudžeto tvirtinimas?

– Jei jų darbas bus sėkmingas, manau, niekas neinicijuos apkaltos procesų ar nepasitikėjimo. Bet jei darys klaidų, mes negalėsime nereaguoti. Negalėsime sakyti, kad tegul jie daro, ką nori, dėl tos Vyriausybės išlaikymo.

– Ar jau dabar matote Vyriausybės klaidų?

– Kol kas didelių jos klaidų nematau. Tačiau jau kyla noras pakritikuoti atlyginimų priedų apskričių viršininkams, jų pavaduotojams nustatymą už dalyvavimą renginiuose. Toks jų darbas, ir jie turi dalyvauti. Merai, vicemerai taip pat dalyvauja įvairiuose renginiuose, bet už tai papildomo užmokesčio negauna.
Manau, Vyriausybė turėtų greičiau spręsti atlyginimų policininkams, ugniagesiams didinimo klausimus.
Manau, per greitas buvo krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pareiškimas dėl mūsų karių siuntimo į Libaną. Reikėjo rimtos diskusijos apie tai Seime.

– Kiek jūsų partija šiandien turi narių?

– Per 6 tūkstančius. Partija stiprėja, nes maždaug prieš pusantrų metų turėjome tik apie 4 tūkstančius 500 narių.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.