Gruzija pasiruošusi glaudžiau bendradarbiauti su Lietuva žemės ūkio srityje

Rugpjūčio 29 d. žemės ūkio ministrė prof. habil. dr. Kazimiera Prunskienė priėmė Nepaprastąjį ir įgaliotąjį Gruzijos ambasadorių Lietuvoje J.E. p. David Aptsiauri. Daugiausia dėmesio susitikime skirta dvišalio bendradarbiavimo žemės ūkio srityje perspektyvų aptarimui.

Svečias informavo ministrę apie dėl Gruzijoje šiuo metu vykstančios rinkiminės kampanijos atidedamą Ministro Pirmininko Zurab Nogaideli vizitą į Lietuvą. Jis galėtų įvykti 2007 m. pradžioje. Gruzijos vyriausybės vadovo vizito mūsų šalyje metu buvo numatytas ir jo susitikimas su žemės ūkio ministre Kazimiera Prunskiene.

Nepaprastasis ir įgaliotasis Gruzijos ambasadorius Lietuvoje David Aptsiauri išsakė oficialią šalies vadovų nuostatą dėl tolesnio dvišalio bendradarbiavimo žemės ūkio srityje. Jo teigimu, šiuo metu tikrai atėjo laikas glaudesniems santykiams. „Gruzija suinteresuota atstatyti ankstesnes pozicijas, kurias ji turėjo žemės ūkyje”, – pabrėžė ambasadorius. Tam, jo nuomone, pasitarnautų ir neseniai tarp Lietuvos ir Gruzijos įsigaliojęs bevizis režimas. Svečias išvardijo šiuos Gruzijoje auginamus ir gaminamus maisto produktus, kuriuos gali būti suinteresuota įsivežti Lietuva. Pirmiausia – vynas ir mineralinis vanduo, citrusinės kultūros, natūralios sultys, arbata. „Jeigu šie produktai atitiks ES standartus, mes pasiruošę aptarti jų eksporto į Lietuvą galimybes”, – sakė p. David Aptsiauri. Aptardamas lietuviškų maisto ir žemės ūkio produktų eksporto į Gruziją galimybes, ambasadorius pasiūlė Lietuvos verslininkams aktyviau skverbtis į Gruzijos rinką, šioje šalyje steigti prekybos centrus, kuriuose būtų galima realizuoti atvežtą lietuvišką produkciją. Pasak p. David Aptsiauri, Gruziją šiuo metu pasiekia labai mažai kokybiškų maisto produktų, todėl ES standartus atitinkantys lietuviški maisto produktai čia tikrai turėtų paklausą.

Žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pritarė Gruzijos ambasadoriaus mintimis dėl tarpusavio bendradarbiavimo stiprinimo, ypač prekybos žemės ūkio ir maisto produktais srityje. Tuo labiau, kad abi valstybės yra skirtingose klimatinėse zonose ir kiekviena gali pasigirti skirtingu išauginamos ir pagaminamos produkcijos asortimentu. „Šių produktų eksporto plėtra paskatintų ir importo plėtrą”, – sakė Kazimiera Prunskienė, kartu akcentuodama, kad Lietuva yra pasirengusi užtikrinti Gruzijoje užaugintų ir pagamintų produktų apyvartos augimą. Svečiui ji pasiūlė pasidomėti lietuviškais pieno, mėsos o ypač – žuvies produktais ir pasvarstyti apie jų eksporto į Gruziją padidinimą.

Padėkojusi Nepaprastajam ir įgaliotajam Gruzijos ambasadoriui Lietuvoje už kvietimą apsilankyti Gruzijoje, žemės ūkio ministrė Kazimiera Prunskienė pažymėjo būtinybę pirmiausia užmegzti tarpusavio santykius žemesniame – ūkiniame lygyje. Pati ministrė į šią šalį vyktų tik kartu su Lietuvos verslininkų delegacija. Ji pakvietė ambasadorių atvykti į rugsėjo 7-9 dienomis Šiauliuose vyksiančią tarptautinę žemės ūkio ir maisto pramonės parodą „AgroBalt 2006” ir iš arčiau susipažinti su Lietuvos maisto pramonės galimybėmis ir asortimentu.

Lietuvos prekyba žemės ūkio ir maisto produktais su Gruzija kol kas sudaro nedidelę Lietuvos užsienio prekybos dalį. 2005 m. eksportas į Gruziją sudarė 0,02 proc. bendro žemės ūkio ir maisto produktų eksporto, o importas – 0,2 proc. 2006 m. sausio – birželio mėn. eksportas į Gruziją sudarė 0,01 proc. bendro žemės ūkio ir maisto produktų eksporto, o importas – 0,35 proc. Prekyboje su Gruzija Lietuva turi neigiamą prekybos balansą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.