Originaliai paruošti sumuštiniai – šventinio stalo puošmena

Kartais į namus užsuka netikėtų svečių, darbe nespėjate laiku papietauti, o mažosios jūsų atžalos ryte triukšmingai reikalauja valgyti. Tuomet rinkitės nesudėtingą ir greitą sprendimą – sumuštinius. Jei nusibodo tradicinis duonos, sviesto, dešros ar sūrio derinys, pasitelkite fantaziją ir pasigaminkite ypatingų sumuštinukų.

Kaip pasigaminti sveikų ir skanių sumuštinių?

Sumuštiniai – pats populiariausias pusryčių maistas. Tad verta pagalvoti, kokius sumuštinius geriau valgyti. Stenkitės vartoti rupių miltų duoną be konservantų ir cheminių priedų. Nevalgykite daug baltos duonos, chemiškai keldintų bandelių. Duonos riekeles paskrudinkite. Atidžiai rinkitės aptepą. Jei mėgstate sviestą, tepkite jį kuo ploniau. Žiūrėkite, kad aptepai būtų neriebūs, be konservantų. Duonos riekutę labai tinka aptepti trinta liesa varške su virškinimą skatinančiais prieskoniais – bazilikais, krapais. Galite duoną tiesiog apšlakstyti alyvuogių aliejaus ir citrinų sulčių antpilu. Gamindami sumuštinius naudokite kuo daugiau lapinių ir kitų daržovių, žuvies gaminių. Pusryčiams negaminkite sumuštinių su rūkytais riebiais mėsos gaminiais, nes jie sunkiai virškinami. Sūrį rinkitės kuo liesesnį, pjaustykite plonesniais griežinėliais. Vaikams, nemėgstantiems daržovių, pasiūlykite vaisių: obuolius derinkite su žuvimi, apelsinus arba ananasus – su vištiena.

Ar galima paruošti sumuštinių su avokadomis?

Avokada labai tinka sumuštinių aptepui gaminti. Sugrūskite avokadų minkštimą kartu su citrinų sultimis (kad nepajuostų), pridėkite labai smulkiai supjaustytų daržovių (svogūnų, pomidorų, aitriųjų paprikų ar kt.), įberkite prieskonių. Didžiuosiuose prekybos centruose galite nusipirkti „Santa Maria” produktų grupės „Tex Mex”, specialiai avokadų aptepui ruošti skirtų prieskonių mišinio „Quacamole”. Paruoštą masę galite tepti ir ant baltos, ir ant juodos duonos, taip pat ją valgyti su kukurūzų traškučiais kaip užkandį. Nepamirškite – avokadų masė greitai pajuosta. Gaminkite šį aptepą prieš pat patiekdami ant stalo.

Kaip pasigaminti apvalios formos sumuštinukų?

Apvalūs duonos gabalėliai išspaudžiami specialia formele, taure arba stikline. Ant išspausto gabaliuko tepkite sviestą, pabarstykite labai smulkiai sutarkuoto fermentinio sūrio, papuoškite raudonuoju serbentu, spanguole, petražolės šakele. Jei norite įmantresnio skonio, dėkite ikrų.
Ant duonos skrituliuko taip pat galite berti žiupsnelį sumaltų krapų, peletrūnų, dėti ritinėlį plonai supjaustytos lašišos ir tepti sviesto, išsukto su virtų kiaušinių tryniais. Ritinėlį prismeikite specialiu smeigtuku ir papuoškite krapų šakele.

Kaip originaliai paruošti vėrinukų?

Jeigu norite puošnių sumuštinukų, gaminkite vėrinukus. Juos gaminkite paskutinius, nes galėsite naudoti nuo kitų sumuštinių likusius duonos gabalėlius. Įsidėmėkite, tinkamiausi – vieno kąsnio dydžio vėrinukai. Šiems sumuštiniams derinkite įvairią mėsą, žuvį, daržoves, vaisius, uogas, tačiau jokiu būdu tame pačiame patiekale nenaudokite žuvies ir mėsos. Jų skonis nedera.
Specialus smeigtukas skirtas paimti sumuštiniui iš bendros lėkštės, todėl valgydami jį išimkite. Sumuštinukai labai gražiai atrodo susmeigti į bandelę, melioną, duonos riekę, obuolį ar nedidelį kopūstą.
Vėrinukai patiekiami lėkštėje arba ant servetėle užtiesto padėklo. Galima papuošti šviežių petražolių ar krapų lapeliais.

Ką galima naudoti sumuštiniams vietoj duonos ar batono?

Rinkitės apvalius krekerius – nesaldžius sausainius, džiovinto pyrago gabalėlius arba specialiai sumuštiniams skirtus paplotėlius. Juos tinka pertepti ir papuošti paruošta sviesto mase. Sviestu, sumaišytu su virtais kiaušinių tryniais, pertepkite du krekerius. Ant viršaus konditeriniu švirkštu išspauskite šio sviesto gėlytę, į ją įsmeikite keletą ridikėlio griežinėlių ir petražolių ar krapų šakelę.

Naudingi patarimai”

Duona sumuštiniams raikoma 0,5-1 cm storio.
Prieskoniai papildo ir pagerina pagrindinių produktų skonį ir išvaizdą.
Jeigu darote sumuštinius su silke, ją būtinai sumalkite mėsmale.
Ruošdami sumuštinius su vištiena, kaip priedą neabejodami rinkitės konservuotus persikus arba ananasus.
Jeigu gaminate trikampius sumuštinius, naudokite mažesniu trikampiu išpjautą kumpį ir visai nedidelį tos pačios formos sūrį. Papuoškite petražolių šakele.
Ruošdami sumuštinius šventiniam stalui, nepamirškite nupjauti duonos plutelės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.