Kazlauskas: „Kinams reikia aukštesnio lygio varžybų patirties”

Jono Kazlausko treniruojami Kinijos krepšininkai pasaulio čempionato aštuntfinalyje net 64:95 pralaimėjo graikams ir dar kartą privertė suabejoti, ar yra pajėgūs per Pekino olimpines žaidynes kovoti dėl aukščiausių vietų. J.Kazlauskas įsitikinęs, kad būtina skubiai stiprinti Kinijos krepšinio lygą arba išsiųsti geriausius rinktinės žaidėjus rungtyniauti į užsienį.

Vyriausiasis Kinijos vyrų krepšinio rinktinės treneris Jonas Kazlauskas tvirtina, kad jo auklėtiniai per pasaulio čempionatą pasirodė pagal galimybes. Dėl traumų kinams Japonijoje negalėjo padėti du Atėnų olimpinėse žaidynėse dalyvavę krepšininkai, o pasaulio pirmenybėms kartu su komanda negalėjo rengtis traumas gydęsi Yao Mingas ir Wangas Zhi Zhi. Pasak J.Kazlausko, tai tik kelios priežastys, kodėl jo vadovaujami krepšininkai per pasaulio čempionatą nepateko tarp 8 geriausių komandų. Strategas teigė, kad kinams itin trūksta tarptautinių varžybų patirties, nes beveik visi rinktinės žaidėjai, rungtyniaujantys tik Kinijos krepšinio lygoje, neturi galimybių sparčiau tobulėti.

Graikai neleido pulti

– Treneri, per pirmą rungtynių su graikais kėlinį tvirtai laikėte iniciatyvą savo rankose, bet vėliau varžovai nutolo. Kodėl?

– Atrodo, kad šioms rungtynėms rengėmės tikrai pakankamai. Pirmas kėlinys komandai buvo išties geras, tačiau vėliau graikai ėmė mus spausti po visą aikštelę, o prieš tokią jų gynybą buvome bejėgiai. Pradėjome prarasti kamuolius, vieną klaidą sekė kita. Praradome pasitikėjimą savo jėgomis. Tai buvo pagrindinė pralaimėjimo priežastis.

– Ar graikų pergalę lėmė tik gynyba?

– Taip, jų pergalę lėmė tai, kad jie puikiai gynėsi. Graikai spaudė mūsų žaidėjus ties pražangos riba, o jie tokiai gynybai nebuvo pasirengę. Aštuntfinalyje susidūrėme su agresyviausia gynyba per mūsų pasaulio čempionate žaistas rungtynes. Mūsų pagrindinė problema buvo ta, kad praradę vieną ar kitą kamuolį nesustojome. Žaidėjams paaiškinome, kaip reikia žaisti prieš tokią gynybą, ir jie gerai tą darė per 4-5 atakas. Vėliau prarado vieną kamuolį, netrukus antrą, tapo nervingi, neteko pasitikėjimo savo jėgomis ir vėl ėmė prarasti kamuolius vieną po kito. Graikai suklydo tik 3 kartus, o mes – net 24. Jie mums tiesiog neleido persivaryti kamuolio į kitą aikštelės pusę ir perduoti jo Yao.

– Bene daugiausia sunkumų jums kėlė graikų gynėjai – Vasilis Spanoulis ir Theodoras Papaloukas.

– Taip, manau, kad į aikštelę įžengę nuo atsarginių žaidėjų suolelio jie visiškai pakeitė žaidimą, palaužė mūsų gynybą ir padėjo graikams žaisti agresyviau. Jiems pasirodžius aikštėje pradėjome klysti, graikai nutolo, o perėmę iniciatyvą spaudė mus vis stipriau ir stipriau. Kai pradėjome klysti, jie ėmė su mumis daryti ką panorėję.

Trūksta patirties

– Ar Kinijos rinktinėje nebuvo žaidėjų, kurie galėtų pasipriešinti tokiam graikų spaudimui?

– Mes bandėme ieškoti žaidėjų, galinčių žaisti prieš tokį agresyvų spaudimą, tačiau Zhi Zhi šiandien nežaidė gerai, o mes negalime kamuolio perdavinėti tik Yao. Kita pralaimėjimo priežastis: per pirmąsias kelias rungtynių minutes 2 asmenines pražangas gavo mūsų pagrindinis įžaidėjas Liu Wei, per pastaruosius tris mačus pasirodęs labai gerai. Žinau, kad varžovai rengėsi jį spausti.

– Ko reikia Kinijos rinktinei, kad per Pekino olimpines žaidynes pasirodytų geriau nei per pasaulio čempionatą?

– Komandai reikia įgauti patirties. Jai reikia daugiau tokių rungtynių, kokias žaidėme pasaulio čempionato aštuntfinalyje. Manau, rinktinei būtų labai naudinga vykti į draugiškus turnyrus Europoje, žaisti su europietiško stiliaus krepšinį propaguojančiomis ekipomis. Mums reikia žaisti su Italija, Ispanija bei kitomis komandomis. Tai būtų naudingiausia ir geriausia. Vaikinams reikia įgyti patirties.

Graikai savo šalyje visada žaidžia prieš tokią gynybą, su kokia susidūrėme per pasaulio čempionato aštuntfinalį. Jie taip žaidžia kiekvieną dieną, per kiekvienas rungtynes, per kiekvieną treniruotę. Jie šioms rungtynėms buvo pasirengę psichologiškai. Mes niekada nebuvome susidūrę su tokia gynyba, nesame pasirengę prieš ją žaisti ir patys taip gintis nemokame. Tai didžiausia mūsų problema.

– Ką turėtumėte padaryti, kad išspręstumėte šias problemas ir per Pekino olimpines žaidynes galėtumėte kovoti su pajėgiomis Europos komandomis?

– Beveik visi mūsų rinktinės krepšininkai rungtyniauja CBA (Kinijos krepšinio lyga), ir tai didžiausia mūsų problema. Manau, kai kuriems žaidėjams reikėtų išvykti rungtyniauti į užsienį, į stipresnius klubus, dalyvauti pajėgesniuose čempionatuose. Mes norime, kad CBA taptų stipri, tačiau Pekino olimpinės žaidynės vyks jau po dvejų metų. Viskas bus gerai, jeigu CBA nedelsiant taptų tokia stipria lyga, kurioje būtų daugybė gerų žaidėjų, o joje rungtyniaujančios komandos gintųsi kaip graikai. Jeigu ne, reikia, kad pajėgiausi komandos žaidėjai Wei ir Zhi Zhi išvyktų rungtyniauti į stipresnius klubus. Jeigu pasibaigus pasaulio čempionatui niekas nesikeis, Pekine užimsime tokią pat vietą, kokią užėmėme dabar, ir visi sakysime, kad per dvejus metus nepadarėme nieko. Kinija turi Yao, ir tai jau didelis pranašumas prieš kitas komandas, tačiau reikia suprasti, kad mums reikia žaidėjų, kurie jam padėtų. Nesakau, kad be Yao neturime nieko. Kinijoje yra daug jaunų ir talentingų žaidėjų, tačiau jiems reikia tobulėti.

Pasirodė pagal galimybes

– Ar tikite, kad iki Pekino olimpinių žaidynių CBA lyga gali tapti stipresnė?

– Taip. Pastaraisiais metais įvyko nemažai teigiamų poslinkių. Prisiminkime, kas buvo, kai aš atvykau į Kiniją. CBA sezonas truko penkis mėnesius. Dabar po reguliariojo sezono čempionatas nesibaigia, toliau žaidžiamos atkrentamosios varžybos. Dabar man labiausiai kelia nerimą klausimas, per kiek laiko galėtume CBA lygą padaryti tokią stiprią, kokios yra Ispanijos, Italijos, Graikijos ar Rusijos krepšinio lygos.

– Prieš pasaulio čempionatą tvirtinote, kad norite iškopti į aštuntfinalį. Taip ir nutiko. Ar šiuo rezultatu esate patenkintas?

– Esu patenkintas atskiromis rungtynėmis, tačiau likau nusivylęs maču su graikais. Atrodo, jam buvome puikiai pasirengę, rungtynes pradėjome gerai, tačiau baigėme labai prastai. Daugiausia – dėl psichologinių problemų. Likau patenkintas visomis D grupės rungtynėmis, išskyrus mačą su JAV. Per kitas rungtynes kovėmės ir pralaimėdavome tik po atkaklios kovos.

– Ar kinai buvo verti aukštesnės vietos?

– Pasirodėme pagal galimybes – ką turėjome, tą ir turime. Iš pat pradžių susidūrėme su daug sunkumų. Pasirengti pasaulio pirmenybėms be dviejų pagrindinių žaidėjų yra sudėtinga. Kinai neturi tiek daug žaidėjų, kiek kitos šalys. Abejoju, ar šiandien esame pajėgūs nugalėti graikus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.