Dar vienas smūgis girtiems ir aplaidiems vairuotojams

Mėgindami spręsti nesibaigiančias eismo saugumo problemas pareigūnai atakuoja reidais

Vakar Kauno rajono policijos komisariato (PK) pareigūnų pajėgos vėl metėsi į priemiestinius kelius. Teisėsaugininkai ypatingą dėmesį skyrė neblaiviems vairuotojams. Vėliau buvo surengtas specialiųjų tarnybų automobilių kolonos važiavimas, patvirtinęs įsisenėjusią tiesą, kad švyturėliai daugeliui vairuotojų vis dar nieko nereiškia.

Girti vairuotojai – ne retenybė

Kauno rajono keliuose policijos pareigūnai ėmė vieną po kito stabdyti automobilius. Teisėsaugininkų nuojauta pasitvirtino jau pirmosiomis reido akimirkomis, mat Kauno rajono PK viršininko pavaduotojo Valdemaro Čyvo anksti ryte pirmajame sustabdytame automobilyje prie vairo sėdėjo alkoholinių gėrimų padauginęs Kazlų Rūdos gyventojas. 46-erių metų Gediminas M. tvirtino iš vakaro šiek tiek „pašventęs”, tačiau alkotesterio parodymai netrukus paliudijo, kad vairuotojo vakaronė su svaigiaisiais gėrimais turėjusi būti gan ilga, mat jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis (1,52 promilės).

Vos po pusantros valandos netoli Zapyškio tas pats pareigūnų ekipažas užklupo ir dar vieną vairuotoją su kvapeliu. Tiesa, pastarasis nusileido prieš tai sučiuptam savo likimo broliui ir į alkotesterį pripūtė kiek mažiau – 0,45 promilės. 31-erių Kęstutis B., kuriam konstatuotas lengvas girtumo laipsnis, alkoholio matuoklio parodymų neginčijo.

Netrukus teisėsaugininkų ryšio priemonėse pasigirdo pranešimai ir apie kitus panašaus masto laimikius. Iš viso vakar ryte pareigūnai sučiupo penkis neblaivius vairuotojus. Beje, didžioji jų dalis judėjo iš Kauno apylinkių į darbus mieste, tad niekas nesuklystų sakydamas, kad pirmadienio rytas gatvėse gali būti nusėtas „tiksinčiomis bombomis”.

Abejingumas panašėjo į kvailumą

Bene kurioziškiausiai ir visiškai neatsakingai besielgusį vairuotoją Kauno rajono PK pareigūnai apie vidurdienį sučiupo Garliavoje. Čia „Mercedes Benz” markės automobilį vairavęs 25-erių metų Jonas D. sugebėjo vienu metu padaryti net kelis grubius Kelių eismo taisyklių pažeidimus. Pastarasis pažeidėjas buvo sustabdytas po to, kai nekreipė dėmesio į gyvenvietės gatvėmis su įjungtais mėlynais švyturėliais bei garsiniu signalu skubėjusį ugniagesių gelbėtojų automobilį. Negana to, kad Jonas D., kaip reikalauja taisyklės, nesustojo dešiniajame kelkraštyje, jis nepasikuklino pamirksėdamas šviesomis pranešti kitiems eismo dalyviams apie netoliese masiškai zujančius policijos ekipažus.

Vos tik sustabdžius vyriškį, jis ėmė tvirtinti, esą taip sveikinosi su pastebėtu priešpriešiais važiuojančiu bičiuliu. Pareigūnams tokie žodžiai mažų mažiausiai buvo juokingi, mat pasakojant tokią istoriją išsisukti mėgina kone kiekvienas vairuotojas. Paklaustas, kodėl nekreipė dėmesio į greta važiuojantį ugniagesių automobilį, vairuotojas tvirtino jo nepastebėjęs, o po to prasitarė net ir nežinojęs, kad tokiu atveju privalu trauktis į šalį.

Pastarasis pasiaiškinimas pareigūnams atrodė kur kas įtikinamesnis, nes Jonas D. netrukus prisipažino neturįs vairuotojo pažymėjimo. Atrodytų, kad šių dviejų įžūlių pažeidimų lyg ir turėtų pakakti, tačiau policinę priemonę vykdžiusius pareigūnus netrukus pašiurpino dar vienas neginčijamas faktas: patikrinus sučiupto pažeidėjo blaivumą, alkotesterio ekranėlyje pasirodė skaičiai 1,18, bylojantys apie lengvą girtumo laipsnį.

Neblaivus ir vairuotojo pažymėjimo neturintis vyriškis važiavo kartu su keleiviais, todėl akivaizdu, kad jo elgesio pasekmės galėjo būti skaudžios ir kitiems žmonėms. Paklaustas, kas galės toliau vairuoti automobilį, Jonas D. nė nemirktelėjęs atšovė, kad kartu su juo vyksta žmona, kuri turi teises ir yra visiškai blaivi. Vairuotojas nesugebėjo paaiškinti, kodėl būdamas neblaivus ir neturėdamas teisės vairuoti automobilį prie vairo vis tiek sėdo jis pats.

Iš viso daugiau nei pusdienį trukusios specialiosios priemonės metu, dalyvaujant ne tik kolonai policijos automobilių, bet ir ugniagesių gelbėtojų ir greitosios medicinos pagalbos tarnybų transporto priemonėms, teisėsaugininkai nubaudė aštuonis vairuotojus už elementarų nepaisymą jų praleisti. Nesustojus dešiniajame kelkraštyje ir nedavus kelio skubančiam specialiųjų tarnybų transportui su įjungtais žybčiojančiais švyturėliais bei specialiais garso signalais, vairuotojai rizikuoja užsitraukti baudą nuo dviejų iki keturių šimtų litų ir gauti aštuonis baudos taškus.

Kas septintas pažeidimas – grubus

Apibendrinę ir suskaičiavę reido rezultatus, Kauno rajono PK pareigūnai konstatavo, kad vis dėlto „tęsiasi karas keliuose, kur vyksta kova už sveikatą ar net gyvybę tarp niekuo dėtų žmonių ir grubių Kelių eismo taisyklių pažeidėjų”. Vakar iki pietų patikrinę beveik pusketvirto šimto vairuotojų, teisėsaugininkai aptiko iš viso devynis prie vairo sėdėjusius neblaivius asmenis. Trims iš jų nustatytas vidutinis girtumo laipsnis, o kitiems šešiems – lengvas. Dar beveik dvi dešimtys vairuotojų buvo vartoję svaigiųjų gėrimų, tačiau patikrinus jų girtumą alkotesterio rodmenys neviršijo leistinos 0,4 promilės ribos.

Vertindami užfiksuotus Kelių eismo taisyklių pažeidimus, pareigūnai sakė, kad beveik pusšimtį administracinių nuobaudų sulaukusių vairuotojų galima tituluoti grubiais pažeidėjais. Vadinasi, iš visų sustabdytų automobilių kas septintame sėdėjo realų pavojų eismo saugumui keliantis žmogus. Juolab kad apie tai liudija ir dar vienas skaičius: trys sučiupti asmenys išvis neturėjo teisės vairuoti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.