Vyriausiasis patarėjas gavo naujų galių

Mažumos Vyriausybei netrukdę susiformuoti konservatoriai neslepia nepasitenkinimo premjero naujausiu sprendimu

Ministras Pirmininkas Gediminas Kirkilas gerokai išplėtė savo vyriausiojo patarėjo Juozo Bernatonio įgaliojimus. Dabar šis pareigūnas turės teisę pasirašyti pavedimus-rezoliucijas, kuriuos turės vykdyti visos be išimties Vyriausybės žinybos.

Perėmė kanclerio įgaliojimus

Praėjusią savaitę G.Kirkilas pasirašė potvarkį „Dėl pavedimų-rezoliucijų leidimo”. „Pavedu Ministro Pirmininko vyriausiajam patarėjui leisti pavedimus-rezoliucijas ministerijoms, Vyriausybės įstaigoms, įstaigoms prie ministerijų dėl prašymų pateikti Ministrui Pirmininkui išvadas, pasiūlymus, duomenis ir kitą informaciją”, – nurodoma potvarkyje.

Anksčiau tokių įgaliojimų neturėjo nė vienas premjero patarėjas. Paprastai rezoliucijas rašydavo Vyriausybės kancleris, kuris ir pateikdavo Ministro Pirmininko patarėjams visą reikiamą informaciją.

Šešėlinis premjeras?

Premjero vyriausiasis patarėjas yra vienas socialdemokratų lyderių J.Bernatonis. Jis ne itin palankiai vertinamas opozicijoje esančių konservatorių, kurie šią liepą netrukdė susiformuoti G.Kirkilo vadovaujamai mažumos Vyriausybei ir pažadėjo su ja bendradarbiauti.

„Šis potvarkis dar kartą įrodo, kad J.Bernatonis turi didelę įtaką ir faktiškai yra „šešėlinis premjeras”. Dar reikėtų pažiūrėti, ar tokių įgaliojimų suteikimas vyriausiajam patarėjui yra teisėtas”, – „Kauno dienai” sakė vienas konservatorių vadovų Jurgis Razma. Jis priminė, kad kai konservatoriai netrukdė susiformuoti mažumos Vyriausybei, buvo išreikšta viltis, kad jai įtakos neturės vadinamoji „trijų B” grupė – ekspremjeras Algirdas Brazauskas, J.Bernatonis ir vienas socialdemokratų atstovų Seime Bronius Bradauskas, kuris itin nemėgstamas dešinės opozicijos atstovų.

Gali tapti ambasadoriumi

Nepaisant prieštaringų vertinimų, G.Kirkilas paskyrė J.Bernatonį savo vyriausiuoju patarėju, tikindamas, kad jis yra geras organizatorius ir nemažai nusipelnė socialdemokratų vykdomai politikai.

Netrukus prasidėsiančios Seimo rudens sesijos metu J.Bernatonis tikriausiai galės pretenduoti į parlamentaro vietą, kai ji atsilaisvins į diplomatinę tarnybą išėjus buvusiam užsienio reikalų ministrui Antanui Valioniui. Kol kas nėra aišku, ar J.Bernatonis ateis į Seimą ir taip padidins valdančiosios mažumos parlamentarų skaičių, ar liks dirbti Vyriausybėje, ar jis bus paskirtas Lietuvos ambasadoriumi Estijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Vyriausiasis patarėjas gavo naujų galių"

  1. stasys

    Kirkilas ir taip nieko nedirba ; atostogauja ,važinėja sporto rungtynių žiūrėti.tai dabar už ji dirbs Bernas Tonis

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.