Studentiškai pelėdai – jau penkiolika

Pelėda-knyga, Lietuvos studentų sąjungos (LSS) simbolis, savaitgalį paminėjo penkioliktąjį gimtadienį. Proginės asamblėjos metu buvo gvildenamos aktualios švietimo ir studentijos gyvenimo temos, o pajūrio danguje ištirpo pusantro tūkstančio mėlynų balionų.

Asamblėja prasidėjo penktadienį konferencija „Studentų judėjimas Lietuvoje: ištakos ir geroji patirtis”, kuri buvo surengta Klaipėdos koncertų salėje.

Čia pristatyti pranešimai ne visai tilpo į organizatorių nustatytos „gerosios patirties” rėmus, nes pranešėjai negailėjo ir kritikos, pastabų dabartinei LSS. Buvo išsakytos mintys apie studentą-asmenybę kaip alternatyvą studentui-prekei, kuris siekia bet kokiu būdu gauti diplomą, tarsi įgydamas Lietuvoje „prekinę išvaizdą”, kuri būtina norint tapti visateisiu darbo rinkos nariu.

Docentas Mindaugas Kubilius savo pranešime retoriškai paklausė susirinkusių studentų atstovų: „Kam jūs atstovaujate? Tai bedarbių masei, kuri taps darbinga gavusi diplomą, ar sąmoningoms asmenybėms?”

Docentas Almantas Salamavičius, turėjęs apibendrinti studentų judėjimo raidą, pakritikavo 15-os metų patirtį, mat, pranešėjo teigimu, tarpukariu studentai per tą patį laikotarpį pasiekė daug daugiau.

Sveikinimo kalbas sakė Klaipėdos universiteto rektorius Vladas Žulkus, Švietimo ir mokslo bei Ūkio ministerijos, Lietuvos kolegijų direktorių konferencijos atstovai, Seimo pirmininko kalbą perdavė jo pavaduotojas Gintaras Steponavičius.

Asamblėjoje pirmą kartą LSS istorijoje buvo pagerbti labiausiai prisidėjusieji prie studentų organizacijos veiklos stiprinimo. LSS garbės nariais nuo šiol galės vadintis visi organizacijos prezidentai.

„Matau LSS tik stiprėjančią, įgaunančią vis daugiau įtakos ir vienintelę studentų sąjungą Lietuvoje”, – teigė LSS prezidentas Jonas Okunis, paprašytas pasidalinti LSS ateities vizija.

Tą patį vakarą asamblėjos veiksmas persikėlė į Šventąją, kur studentai dirbo ir linksminosi dar dvi dienas.

Čia buvo sudaryta vienuolika darbo grupių, kuriose dalyvavo studentai iš Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos. Jos veikė vadovaudamosi studentų atstovybių darbo principu – kiekviena darbo grupė atspindėjo tam tikrą veiklos sritį: socialinius reikalus, viešuosius, tarptautinius ryšius ir t.t.

Vėlai vakare studentų procesiją prie gimtadienio palapinės pasitiko šviečiantis iš fakelų padarytas užrašas – „LSS 15”.

Pramoginės programos „Pasaulis pagal LSS” metu kiekviena atstovybė turėjo pristatyti vis kitą šalį. Ne visos atstovybės paisė taisyklių, tačiau studentams, kaip dar kartą galėjai įsitikinti, nereikia visų jų laikytis, kad viskas galų gale būtų įvertinta puikiai.

Nuotaikos nesugadino nė kišantys koją permainingi pajūrio orai – per patį Klaipėdos universiteto studentų sąjungos (KUSS), kuri pristatinėjo Olandiją, pasirodymą pradėjo smarkiai lyti. Buvo pristatyta ir mūsų kaimynė Rusija, ir revoliucingoji Ukraina su politiniais ir popscenos lyderiais priešakyje, ir spalvingasis Tailandas.

Po visų šalių pasirodymų buvo uždegtas tradicinis LSS laužas, suvalgytas didžiulis tortas, o linksmybės tęsėsi iki paryčių.

Paskutiniąją dieną buvo priimta visos asamblėjos rezoliucija, apdovanoti labiausiai nusipelnę, o į dangų paleista 1,5 tūkst. balionų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.