Pagalbą mokiniams stabdo „popierinės” procedūros

Nepaisant to, kad remtinas šeimas globoja krūva tarnybų, pasiruošti mokyklai gelbėja akcijos, o mokyklinėms prekėms įsigyti šiemet atriekta net 8 milijonai litų iš valstybės biudžeto, vargingai gyvenančių šeimų vaikai Rugsėjo 1-ąją pasitiks nepasiruošę mokslo metams.

Klaipėdietė Virginija Lisauskienė, auginanti net 7 atžalas, iš jų 5 mokyklinio amžiaus, baiminasi, kad Rugsėjo 1-osios šventė į jos šeimą ateis pavėluotai.

Pinigų užteko dviem

Anot moters, du mokyklinio amžiaus sūnus paruošti mokslo metams šiaip taip pavyko. Penkiolikmetis Tadas šią vasarą būtiniausiems daiktams užsidirbo pats. Už Klaipėdos miesto ligoninėje uždirbtus pinigus vaikinas nusipirko rūbų, kanceliarinių prekių ir dar naujus batus vyriausiam broliui Juliui.

Julius šią vasarą taip pat ieškojo darbo, tačiau įsidarbinti jam nepavyko. Vis dėlto būsimasis gimnazistas į mokslo metų pradžios šventę ateis pasipuošęs nauja uniforma.

„Vyriausiasis sūnus – „moksliukas”, todėl visas santaupas skyrėme jam. Nupirkom viską, ko reikia mokyklai. Tačiau dar trims neliko nieko”, – guodėsi V. Lisauskienė.

Todėl dėl paramos mokyklinėms prekėms įsigyti į Švietimo skyrių moteris kreipėsi jau liepą. Po kurio laiko Lisauskų šeima gavo atsakymą, kad ji turinti kreiptis į mokyklas, kuriose mokosi vaikai, nes paramai skirtos valstybės lėšos bus paskirstytos mokykloms, o jos nuo rugpjūčio 25 dienos nustatys, kokiose parduotuvėse ir kokia tvarka bus galima įsigyti mokyklinius reikmenis.

Paskambinusi į Liudviko Stulpino bei Martyno Mažvydo mokyklas, V. Lisausienė sužinojo, kad atsakingi darbuotojai atostogauja, o paramos klausimai bus sprendžiami po rugpjūčio 28 dienos.

Ne mažiau moterį nuliūdino žinia, kad Martyno Mažvydo mokykloje besimokančio judėjimo negalią turinčio sūnaus geltonasis autobusiukas nuvežti į Rugsėjo 1-osios šventę neatvyks.

„Supratau, kad vaikai su negalia šventėje nėra laukiami, o gal net nepageidaujami. O Vyriausybės ir miesto Švietimo skyriaus politika dėl paramos net labai „protinga”. Stengsimės savo vaikus mokyklai paruošti patys. Tik gaila, kad Rugsėjo 1-oji mūsų namuose vėluos”, – nuoskaudą liejo moteris.

Paramos laiku negaus

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Numgaudienė patvirtino, kad socialiai remtini vaikai iki mokslo metų pradžios tikrai nebus aprūpinti mokyklinėmis priemonėmis.

Anot jos, pagal nustatytą tvarką tai numatoma padaryti iki rugsėjo pabaigos. Tačiau bėdos dėl to valdininkė sako nematanti.

„Vaikai tik atėję į mokyklą sužino, kokių priemonių jiems reikės. Be to, paramai skirta suma tikrai nebus tokia jau didelė”, – aiškino pašnekovė.

Anksčiau teikti paramą, L. Numgaudienės teigimu, nebuvo kaip, nes dauguma mokyklos darbuotojų iki rugpjūčio pabaigos atostogavo. O sudarant atostogų grafiką dar nebuvo sprendimo, kad parama bus teikiama per mokyklas.

Vis dėlto jau vakar į Savivaldybę pakviestiems socialiniams pedagogams buvo išaiškinta nauja rėmimo tvarka.

„Paraginome mokyklas viską atlikti operatyviau ir tikimės, kad vaikai bus gerai aprūpinti”, – teigė L. Numgaudienė.

Pirmas blynas – prisvilęs

Tuo metu Liudviko Stulpino mokyklos vadovė Diana Čedavičienė tvirtino, kad mokykla teikti paramos dar negali, nes Savivaldybė nepervedė pinigų. Be to, tik dabar buvo paaiškinta, kokia tvarka remti mokinius. O kol parama pasieks adresatą, tiek tėvelių, tiek mokyklos darbuotojų laukia krūva procedūrų.

Pirmiausia, anot vadovės, tėvai turi užpildyti specialias prašymo formas. Toliau Savivaldybei reikia pristatyti socialiai remtinų vaikų sąrašą. Tačiau jį bus galima sudaryti tik kitą savaitę, nes į sąrašą reikia įrašyti ir būsimųjų pirmokų, kuriems reikia paramos, pavardes. Tada Savivaldybė pastarąjį patvirtins arba darys pakeitimus. Ir galiausiai mokyklas pasieks mokykliniams reikmenims skirtos lėšos, o vaikus – specialūs talonai.

Be to, mokyklos dar turi sudaryti sutartis su parduotuvėmis ar prekybos centrais, kuriuose ir bus galima įsigyti prekių už minėtus talonus. Mokykla, anot vadovės, jau turi sutartis su keliomis specializuotomis parduotuvėmis. O šią savaitę dar ketinama tartis su prekybos centrais.

Anot mokyklos vadovės, laiku suteikti paramą sutrukdė ir vėlyvos darbuotojų atostogos.

„Kitais metais, žinodami, kad mūsų laukia toks darbas, ruošimės iš anksto. Šiemet – pirmas blynas. Pasiruošimas naujai tvarkai vyksta kartu su pastarosios įgyvendinimu”, – aiškino direktorė.

Autobusiukas atvyks

Paskambinus į Martyno Mažvydo pagrindinę mokyklą, paaiškėjo, kad V. Lisauskienei dėl mokyklinio autobusiuko buvo suteikta neteisinga informacija.

Mokyklos pavaduotoja ugdymui Ona Ronkaitienė užtikrino, kad geltonasis autobusiukas į mokslo metų pradžios šventę atveš visus mokinius, turinčius judėjimo negalią.

Anot pašnekovės, taip yra daroma kiekvienais metais, nes šiems vaikams iš tiesų sunku atvykti patiems.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.