Gydytojų kabinetuose – pašėlęs konvejeris

Iki naujų mokslo metų likus vos kelioms dienoms prie gydytojų kabinetų nusidriekė ilgos eilės.

Poliklinikas užplūdo moksleiviai ir jų tėvai, skubantys gauti mokyklai reikalingą vaiko sveikatos pažymėjimą.

Pagal oficialią tvarką, moksleiviai kiekvienais metais privalo iki rugsėjo 15-osios pateikti mokyklai informaciją apie sveikatą.

Pasižvalgę po kelias sostinės poliklinikas ir pasikalbėję su moksleivių tėvais „Lietuvos ryto” žurnalistai įsitikino, kad vaikai apžiūrimi paviršutiniškai.

Tinkamai neįvertinus moksleivio sveikatos nelaimė jį gali ištikti net per kūno kultūros pamoką, tačiau tai mažiausiai rūpi tokią tvarką kūrusiems valdininkams.

„Gydytoja išmatavo dukters ūgį, kraujospūdį, pasvėrė ir parašė, kad ji sveika.

Apžiūra truko vos penkias minutes.

Tokius tyrimus galiu atlikti namuose ir aš pati, nes turiu kraujospūdžio matavimo aparatą, liniuotę ir svarstykles”, – „Lietuvos rytui” sakė vilnietė Ona Paškauskienė.

Prie durų – kelias valandas

40 žmonių per kelias darbo valandas – toks krūvis tenka Karoliniškių poliklinikos pediatrams, kurie aptarnauja apie 15 tūkstančių vaikų. Paskutinėmis vasaros savaitėmis pacientų antplūdis – kaip per gripo epidemiją.

„Būna dienų, kai viena gydytoja per savo pamainą išrašo 50 sveikatos pažymėjimų, priima ir be talonėlių, nors to galėtų ir nedaryti”, – kalbėjo šios poliklinikos pediatrė Nijolė Indriūnienė.

Jai tenka išklausyti ne vieną užgaulų priekaištą, kai moksleivių tėvai prie gydytojo kabineto būna priversti laukti ne vieną valandą.

Ypač didelės eilės šioje poliklinikoje nusidriekia po pietų. Mat dalis pediatrų rugpjūtį dar atostogauja.

„Stengiamės neapvilti tėvų, tačiau jau aišku, kad visi moksleiviai iki rugsėjo 15-osios tikrai nesuspės gauti pažymėjimų”, – įsitikinusi gydytoja.

Mat norint gauti sveikatos pažymėjimą šioje poliklinikoje vaiką būtina registruoti bent prieš kelias savaites.

Teks laukti spalio vidurio

Paskutinėmis vasaros dienomis vos spėja suktis ir sostinės Šeškinės poliklinikos medikai, kurie aptarnauja apie 14,5 tūkst. mokyklinio amžiaus vaikų.

Gydytojų darbo laikas pailgintas pusvalandžiu, bet visų norinčiųjų priimti vis tiek nepavyksta.

Ilgiau veikia ir registratūra – iki 20 valandos, nors gegužę darbas baigdavosi 19 valandą.

Prie šios poliklinikos registratūros kabo moksleivių tėvus įspėjantis skelbimas, kad profilaktiniam vaiko sveikatos tikrinimui būtina išankstinė registracija.

Norint patekti pas akių ligų specialistus, reikia laukti septynias savaites, artimiausia data – spalio 16-oji.

Akių ligų specialistė Svetlana Dovidauskienė vaikų regėjimą tikrina ir be talonėlio, jeigu moksleivių tėvai sutinka laukti eilėje.

Kas antram moksleiviui ji nustato regėjimo sutrikimą. Tokiam patikrinimui oficialiai skiriama vos 20 minučių.

Viršvalandžių nežada dirbti

Centro poliklinikos vaikų skyriaus vedėja Aurelija Nausėdienė teigė, kad pediatrai gali priimti moksleivius ir be talonėlio.

Tačiau ji įspėjo vaikų tėvus, kad medikai nežada dirbti viršvalandžių: „Tai, kad būtina susitvarkyti vaiko sveikatos pažymėjimą, tėvams nėra naujiena. Jie jau turi patirties, nes ši tvarka galioja nuo pernai. Todėl visa atsakomybė – ant jų pečių”.

Centro poliklinika aptarnauja maždaug 15 tūkst. moksleivių, iš jų apie ketvirtadalį jau turi sveikatos pažymėjimus, kuriuos įsigijo vasaros pradžioje.

Vieno vizito nepakanka

Vaiko sveikatos pažymėjimas teikiamas nemokamai. Tačiau vieno vizito pas pediatrą dažnai nepakanka.

Daugelis vaikų skundžiasi blogu regėjimu. Jeigu yra kitų nusiskundimų, moksleivius iki 18 metų konsultuoja kardiologas, pulmonologas, neurologas, gastroenterologas, traumatologas-ortopedas, endokrinologas, odontologas.

Pas visus šiuos specialistus būtina registruotis iš anksto.

Buvusio ministro palikimas

Laiku pastebėjus lėtinę ligą, įmanoma pakeisti moksleivio mitybos įpročius, fizinį bei mokslo krūvį.

Todėl profilaktinis vaikų sveikatos tikrinimas galėtų padėti išvengti daugelio negalavimų.

Bet pažymos apie vaiko sveikatą jau tapo formalumu, į kurį atsainiai žiūri ir medikai.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas ne kartą kritikavo buvusio sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos pernai įvestą tvarką.

„Beprasmiška reikalauti, kad visi šalies moksleiviai iki rugsėjo vidurio pateiktų mokykloms pažymėjimus apie savo sveikatą.

Pediatrams dėl pragariško krūvio kyla stresas, jie nebesugeba kokybiškai dirbti.

Manau, gera idėja vėl sužlugdyta”, – skeptiškai vertino privalomąjį sveikatos tikrinimą L.Labanauskas.

Šalyje yra daugiau nei pusė milijono moksleivių, o mokyklų – per 1,5 tūkst.

Pediatras turi ne tik nustatyti vaiko ūgį ir svorį, bet ir įvertinti šių duomenų santykį, pamatuoti kraujospūdį, patikrinti akis, klausą ir atmintį bei kitų organų funkcionavimą. Tam net ir pusvalandžio nepakaktų.

Todėl L.Labanauskas ragino panaikinti terminą – rugsėjo 15-ąją ir suteikti galimybę dokumentą apie sveikatą pateikti per visus mokslo metus.

Galioja ir senos pažymos

Mėgindama nuraminti moksleivių tėvus Sveikatos apsaugos ministerijos atstovė Rita Sketerskienė patikino, kad pažymėjimą mokyklai galima pateikti vėliau nei rugsėjo 15-ąją.

„Jei pernai lapkritį ar gruodį moksleivis įteikė dokumentą apie sveikatą ir jokia rimta liga nesirgo, jis galioja ir šiemet – tol, kol informacija apie sveikatą bus atnaujinta”, – aiškino ji.

R.Sketerskienė ragino moksleivių tėvus apsišarvuoti kantrybe ir tuo atveju, jei atostogaujančią pediatrę pavaduojantis gydytojas atsisako išrašyti svarbų dokumentą: „Geriau palaukti. Manau, profilaktinį tikrinimą turėtų atlikti šeimos gydytoja ar pediatrė, pas kurią moksleivis lankosi, juk ji geriau žino visas jo problemas”.

Jeigu vaikas niekuo nesiskundžia, nebūtina kartoti kraujo arba šlapimo tyrimų.

Pas specialistus jis siunčiamas tik tuomet, kai yra negalavimų.

Mokytojams – svarbios žinios

Medikų rekomendacijos, nurodytos vaiko sveikatos pažymėjime, yra svarbios pedagogams.

Gydytojai dažnai nurodo, kokia būtina dieta, kokį fizinį krūvį galima skirti moksleiviams kūno kultūros pamokose, iki kurio laiko jį atleisti nuo šių pamokų.

Taip pat nurodoma, kokios skubios pagalbos vaikui gali prireikti mokykloje dėl alergijos ir kitų lėtinių ligų.

Tačiau pedagogai kartais numoja ranka į medikų pažymas. Yra pasitaikę atvejų, kai šis dokumentas iškart nukeliavo į mokyklos archyvą, o ligotam vaikui buvo skirtas fizinis krūvis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.