Pradedami gaminti pasai su biometriniais duomenimis

Nuo rugpjūčio 28 dienos Lietuva, įgyvendindama Europos Sąjungos (ES) reglamentą, Lietuvos Respublikos paso ir Lietuvos Respublikos tarnybinio paso įstatymus, pradeda gaminti pasus su biometriniais duomenimis, t.y. veido atvaizdo biometriniu duomeniu, kuris bus įrašomas į pasuose esančias integruotas elektronines įklijas.

Elektroninė įklija, kuri integruota į duomenų lapo antrąją pusę, sudaro bekontaktinis mikroprocesorius su atmintimi (lustas) ir antena. Tokių pasų viršeliuose bus spausdinamas specialus ženklas, simbolizuojantis, kad tai yra pasas su elektronine laikmena.

Pasai su elektroninėmis laikmenomis Lietuvoje nėra naujiena. Nuo 2005 m. gegužės 1d. pasai su biometriniais duomenimis elektroninėse įklijose yra išduodami diplomatams. Nuo šiandien, visi piliečiai, pateikę prašymus išduoti ar pakeisti Lietuvos Respublikos pasą, taip pat gaus elektroninius pasus.

„Pasai su elektronine laikmena garantuoja didesnį šių dokumentų saugumą, taip pat pačių piliečių, kuriems išduoti tokie pasai, saugumą, nes užtikrina šio dokumento turėtojo tapatybę”, – teigia Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Anatolijus Rimkevičius. Pasak A.Rimkevičiaus, elektroninių pasų beveik neįmanoma padirbti. Tačiau į pasus integruota elektroninė laikmena su veido atvaizdo biometriniais duomenimis – dar ne aukščiausias dokumento saugumo garantas. „Pagal ES reglamentą numatyta, kad į elektroninius pasus turėtų būti integruoti ir pirštų atspaudų biometriniai duomenys, – teigia A.Rimkevičius. – ES šalys narės šį reglamentą privalo įgyvendinti iki 2009 metų balandžio mėnesio. Planuojama, kad mūsų šalies piliečiams Lietuvos Respublikos pasai su elektroninėje laikmenoje integruotais pirštų atspaudų biometriniais duomenimis bus pradėti gaminti jau 2008-aisiais”.

Tobulinant Lietuvos Respublikos paso saugumą, valstybės rinkliava už šį dokumentą nesikeičia: už pasą, išduodamą įprastine tvarka (per vieną mėnesį), valstybės rinkliava – 60 Lt, už pasą, išduodamą skubos tvarka (per 5 darbo dienas) – 90 Lt, už pasą, išduodamą ypatingos skubos tvarka (per vieną darbo dieną) – 120 Lt.

Asmens tapatybės kortelės apsaugos struktūra kol kas nesikeičia. „Svarstoma galimybė įdiegti biometrinius duomenis ir ES šalių narių asmenų tapatybės kortelėse, tačiau tai – ateities perspektyva”, – sako A.Rimkevičius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.