Į kiemų duobes – milijonai litų

Klaipėdos kiemams asfaltuoti šiemet skirtos milijoninės sumos.

Tačiau už jas spėta užlopyti tik trečdalio, daugiausiai senamiesčio, kiemų duobes. Tuo tarpu pietiniuose miesto rajonuose ištisi kiemai kelininkų dėmesio nesulaukia jau ne vienerius metus.

Reikės milijonų litų

Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vyriausioji specialistė Edita Žalnieriūnienė pasakojo, kad šiemet kiemų asfaltavimui buvo skirta milijonas 540 tūkst. litų. Tačiau šios sumos nepakanka visoms kiemų duobėms užlopyti.

Todėl Miesto tvarkymo skyrius paprašė iš atsiradusių viršplaninių lėšų skirti dar apie tris milijonus litų kiemų ir šalutinių gatvelių tvarkymui.

„Metų pradžioje daugiabučių namų savininkų bendrijos pateikė 75 paraiškas dėl duobių kiemuose. Namų valdos tokių paraiškų savivaldybei pateikė 408”, – teigė E.Žalnieriūnienė.

Šiuo metu jau sutvarkyta trečdalis kiemų. Manoma, kad iki metų galo visų paraiškose įrašytų kiemų duobių nebus spėta užlopyti. Juolab kad tvarkomi ne tik tie kiemai, kurie nurodyti paraiškose. Užlopomos ir šalia esančių kiemų duobės.

Kol kas visiškai sutvarkyti kiemai yra Manto, Medžiotojų, J.Zauerveino, Vilties, Danės, Vytauto, Sportininkų, Tilžės, S.Daukanto, S.Šimkaus, Bandužių, Budelkiemio, Mogiliovo, Laukininkų ir I.Kanto gatvėse.

Nuo rugsėjo pirmosios jau ketinama keltis dirbti į Baltijos prospektą, Debreceno, I.Simonaitytės, Vingio, Liubeko gatvių kiemus.

Kiemuose – žvyras

Bendrovės „Klaipėdos keliai” direktoriaus pavaduotojas gamybai Algirdas Paulauskas sakė, kad šiais metais gautas pirmas toks stambus savivaldybės užsakymas lopyti kiemų duobes.

Gyventojų prašymai užlyginti kiemų duobes buvo prisiminti, kai pagerėjo Klaipėdos gatvių danga.

„Nuo metų pradžios iki rugsėjo pirmosios kiemų bus užlopyta beveik 41 tūkst. kvadratinių metrų duobių. Norėtume suspėti užlopyti dar tiek pat duobių”, – teigė bendrovės „Klaipėdos keliai” projektų vadovas Giedrius Ramonas.

Klaipėdoje yra apie 200 kiemų su žvyro danga, kurie nebuvo įtraukiami į sąrašus duobėms lopyti. Norint tokiuose kiemuose pakloti asfaltą, reikalingi projektai, nes būtina formuoti ir šaligatvius, atsižvelgti į tai, kur yra požeminės komunikacijos.

Daugiausia neasfaltuotų kiemų yra Danės, Šaulių, Jurginų, Mokyklos, Tilžės, Molo, Jūros, Daržų, Sportininkų, Baltikalnio, Kauno, Turgaus, Nemuno ir Minijos gatvėse.

Pirmininkai tyli

Nors daugiabučių namų kiemų asfaltavimui skiriamos milijoninės sumos, kai kur didžiausios duobės plyti neužlopytos jau kelerius metus.

Klaipėdos savivaldybės Miesto ūkio departamento direktorius Alfonsas Šimkus teisinosi, kad kai kurie kiemai nesulaukia asfaltuotojų dėmesio ne dėl savivaldybės kaltės.

Dėl neužlopomų kiemų vilkduobių, pasak direktoriaus, kalti daugiabučių namų administratoriai.

„Ne visi administratoriai praneša, kur yra duobės, o mes patys nesame pajėgūs išlandžioti visus kampus. Kartais patys namų gyventojai skambina ir prašo, kad išasfaltuotume jų kiemų duobes. Jei darbininkai būna netoli, užlopo ir jų kiemus, bet taip pritrūksta lėšų suremontuoti tų kiemų gatvių dangas, kurias buvo suplanuota”, – pasakojo A.Šimkus.

Kartais pasitaiko, kad pirmininkas paprašo užasfaltuoti tik prie jo laiptinės esančias duobes, nenurodydamas kitų.

Šiemet prašymų užlopyti kiemų duobes savivaldybė nebepriima. Kad duobės būtų užtaisytos kitąmet, paraiškas į Miesto tvarkymo skyrių reikia nešti jau lapkričio ir gruodžio mėnesiais.

Asfaltavo be pagrindo

Klaipėdos kiemuose neišnyksta duobės, pasak A.Šimkaus, ir dėl juos sovietmečiu asfaltavusių darbininkų darbo broko. Direktorius aiškino, kad daug kur tais laikais asfaltas buvo klojamas ant nepakankamai gerai paruošto pagrindo, kai kur – tiesiog ant žvyro.

„Ypač blogai buvo išasfaltuoti paskutiniaisiais sovietmečio metais Liubeko ir Varpų gatvėse statytų namų kiemai. Ten asfaltas klotas išvis be jokio pagrindo. Todėl, vienoje vietoje užlopius duobes, jų atsiranda kitur. Gyventojai to nesupranta, tad skambina ir klausia, kaip mes asfaltuojame duobes, jei tuoj pat atsiranda naujų”, – sakė A.Šimkus.

Direktorius sakė, kad tik naujos statybos namų kiemuose asfalto danga paklota pavyzdingai.

Kviečia ir policiją

Dėl neužtaisomų duobių kaltinami ir iš duobėtų kiemų, kuriuose turi vykti asfaltavimo darbai, automobilių nepatraukiantys vairuotojai.

„Labiausiai trukdo likimo valiai paliktos mašinos”, – pastebėjo E.Žalnieriūnienė.

Anot jos, paliktus likimo valiai automobilius tenka nutempti ir su policijos pagalba.

Nors laiptinėse ir per žinia-sklaidą skelbiama, už automobilių valytuvų užkišami lapeliai, kad bus tvarkomos duobės, tad reikia patraukti mašinas, žmonės į tai nelabai kreipia dėmesį.

„Kieme stovinčių automobilių stengiamės neliesti. Paliekame duobę, vėliau grįžtame iš kito kiemo ir, kai automobilis patraukiamas, taisome. Tačiau taip lakstant didėja remonto sąnaudos”, – skundėsi A.Paulauskas.

Kartais, kad būtų patraukti automobiliai, pasirūpina ir patys daugiabučių namų bendrijų pirmininkai. Jie patys skambina pasitikslinti, kada ir kokie kiemai bus tvarkomi.

„Dėl tokio rūpesčio galima pagirti Liubeko gatvės 11, 13, 17, 19, I.Kanto gatvės namų gyventojus, daugiabučių namų savininkų bendrijas „Pakrantė” ir „Žydintis kiemas”, – džiaugėsi E.Žalnieriūnienė.

Blogiausia situacija yra tuose kiemuose, kur automobilius laiko kelių daugiabučių namų gyventojai.

Taisys iki lapkričio

Vienu metu duobes Klaipėdos kiemuose lopo šešios grandys. Trys frezuoja ir trys asfaltuoja. Frezavimo grandis susidaro iš penkių žmonių, o asfaltavimo – iš šešių. Iš viso vienu metu dirba apie 60 žmonių.

Kelininkai lopyti kiemus dar gali iki lapkričio. Kad galėtų asfaltuoti kiemus, turi būti ne mažiau kaip keturi laipsniai šilumos ir būtinai sausi orai.

„Žmonės dažniausiai nesupranta kelininkų darbo ypatumų ir mus keikia, kad iš mokesčių gyvename, o šiandieną nedirbame. Juk gamyba yra gamyba. Išfrezuojame duobę, palyja, todėl turime laukti, kol išdžius. Ar koks agregatas sugenda, ar asfalto gamykla nespėja pagaminti. Ir statybinių medžiagų Lietuvoje vis sudėtingiau laiku gauti”, – teisinosi A.Paulauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.