Aviacijos fiesta pagardinta arbūzų skrydžiais

Profesionalai rungėsi ultralengvųjų orlaivių pilotų varžybose, o mėgėjai – kas taiklesnis

Šeštadienį Kauno S.Dariaus ir S.Girėno aerodrome įvykusi aviacijos fiesta privertė visus šventės dalyvius bei žiūrovus pakelti akis į kiek apniukusią padangę. Liekio pilotų klubo „Alfa” penktus metus iš eilės rengiamos ultralengvųjų orlaivių pilotų varžybos pereinamajai Alfonso Liekio taurei laimėti kauniečius viliojo ne tik profesionalų pasirodymais, bet ir linksmomis pramogomis.

Taikinys – automobilis

Varžybų išvakarėse „Kauno dienos” kalbintas Liekio pilotų klubo „Alfa” vadovas Dalius Liekis vylėsi, kad Kauną užklupę lietūs iki varžybų starto turėtų aprimti. Atrodo, kad pagrindinio aviacijos šventės organizatoriaus norams buvo lemta išsipildyti. Oro sąlygos nė kiek nesutrukdė sklandžiai varžybų eigai.

Šeštadienio vidudienį vykusios ultralengvųjų orlaivių pilotų varžybos pereinamajai A.Liekio taurei laimėti pilotams tapo rimtu išbandymu. Motoskraidyklėmis besivaržiusiems aviatoriams teko pademonstruoti savo meistriškumą kuo tiksliau nusileidžiant. Mažasis orlaivis turėjo pataikyti į nusileidimo take pažymėtą deką, suskirstytą į penkis kvadratus. Pataikęs į pirmąjį kvadratą ir visiškai bei teisingai atlikęs nusileidimo manevrą, pilotas gauna pustrečio šimto taškų, o pasiekęs žemę tolesniuose pažymėtuose plotuose – atitinkamai kiekviename jų po 50 taškų mažiau.

Vis dėlto bene didžiausia atrakcija susirinkusiems žiniasklaidos atstovams, renginio rėmėjams, šventės svečiams bei burtų tvarka skrydžius laimėjusiems žiūrovams tapo rungtis „Taikliausias”, daugelio vadinta tiesiog arbūzų mūšiu. Kiekvienas šios pramoginės rungties dalyvis gavo po du arbūzus, kuriuos turėjo išmesti iš skraidyklės ir iš ganėtinai didelio aukščio pataikyti į aerodromo pievoje stovintį seną automobilį.

Įkurtuvės ir palydos

Organizatoriai pasakojo, kad iki šiol ketverius metus rengiant tokią atrakciją geriausias rezultatas buvo vos pusmetris iki taikinio. Jau pirmieji šių varžybų dalyviai pagerino ligšiolinį rekordą, numesdami arbūzą vos trisdešimt centimetrų atstumu nuo automobilio, tačiau netrukus, nesitikint net ir patiems šventės rengėjams, kone vienas po kito arbūzai tėškėsi tiesiai į taikinį. Net keturi arbūzų mūšio dalyviai pataikė į automobilį ir gerokai jį aplamdė.

„Dabar kviečiame ateiti ir atlyginti organizatoriams padarytą žalą”, – juokaudamas pranešė renginio vedėjas Mindaugas Krasauskas ir tuoj pat pridūrė, kad tai tebuvo pokštas, mat nenaudojama mašina kasmet pastatoma vietoje taikinio.

Šeštadienio popietę, kol teisėjai skaičiavo įvykusių varžybų rezultatus, Aleksoto padangėje pasirodė aukštojo pilotažo meistrai, pademonstravę įspūdingus akrobatinius triukus ir privertę ne vieną žiūrovą aiktelėti. Kvapą gniaužiantį pasirodymą surengė parasparnių pilotai, pirmąkart į padangę pakėlę 400 metrų ilgio juostą ir lyg meninėje gimnastikoje atlikę su ja įvairius triukus. Vakarop susirinkusieji aviatoriai bei mėgėjai buvo pakviesti į naujo Liekio pilotų klubo „Alfa” angaro atidarymą. Čia šventinė nuotaika šurmuliavo iki vėlumos. Juolab kad ta pačia proga į Europos akrobatinio skraidymo čempionatą buvo išlydėtas vienintelis Lietuvai atstovausiantis šalies akrobatinio skraidymo meistras Antanas Marčiukaitis.

„Norėtųsi palinkėti, kad šiame naujame angare stovėtų tik tvarkingi, saugūs ir geri orlaiviai. Ir apskritai būtų šaunu, kad jie būtent čia ir stovėtų”, – šypsodamasis atidarymo proga palinkėjo klubo „Alfa” vadovas D.Liekis, ironiškai prisiminęs nesėkmę, kai vienas iš lakūnų šiemet netyčia nuklydo į Baltarusiją nedideliu lėktuvėliu, kurio kaimyninės šalies teisėsaugininkai iki šiol nesiteikia grąžinti savininkams.

Kasmet – vis smagesnės šventės

Sutemus išmušė bene labiausiai tą vakarą aviatorių laukta akimirka – ultralengvųjų orlaivių pilotų varžybų pereinamajai A.Liekio taurei laimėti apdovanojimai. Šiemet šį trofėjų, nepalikdamas didesnių šansų nugalėti savo varžovams, pelnė 53-ejų metų aviatorius Viktoras Stanaitis. Įspūdingo dydžio taure nešinas pilotas „Kauno dienai” sakė skraidantis jau dvylika metų: „Aviacija domėjausi nuo pat mažumės ir vis norėjau įgyvendinti savo svajonę – skristi. Tokios malonios pergalės tik dar labiau skatina tobulėti. Manau, kad mano gyvenime pabaigos pomėgiui skraidyti dar nematyti”.

Varžybose devynis kartus teisingai nusileisti turėjęs motoskraidyklės pilotas aštuonis kartus įvykdė užduotį idealiai, kaskart gaudamas po pustrečio šimto taškų ir tik vienąkart jis nusileido ant tolimesnio kvadrato ir pelnė 200 taškų. Vis dėlto beveik maksimalų balų skaičių surinkęs aviatorius akivaizdžia persvara pelnė nugalėtojo titulą.

Apibendrindamas penktą kartą vykusias varžybas, daugeliui tapusias smagia aviacijos švente, pagrindinis jų organizatorius D.Liekis sakė, kad renginys atrodo vis įdomesnis. Iniciatyvos nestokojantis aviatorius sakė rengdamas tokio masto šventes kaskart susiduriantis su sunkumais, kurių didžiausi – finansai. Tačiau tai nesutrukdo jam siekti savo tikslo – rengti varžybas savo tėveliui, žinomam aviatoriui A.Liekiui atminti.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.