Sau kurti namus nelengva ir dizaineriui

Dizaineris Vygintas Svidenis įsitikino, kad kurti namų interjerą sau ne ką lengviau nei svetimiems žmonėms. Trejus metus kūrybingas specialistas kartu su žmona Elvyra tobulina savo netradicinį butą. Jauna šeima nebijo eksperimentuoti – drąsūs interjero sprendimai Svidenių namus daro vis patogesnius.

Į butą sostinės Viršuliškių mikrorajone jauna Svidenių šeima įsikraustė prieš trejus metus. Šių devyniasdešimties kvadratinių metrų patalpų istorija kur kas ilgesnė. Pagal pradinį daugiaaukščio namo projektuotojų sumanymą čia turėjo būti techninės patalpos. Vėliau buvo nuspręsta, kad jas galima panaudoti racionaliau – pakeitus paskirties statusą patalpos buvo parduotos.

Kurį laiką po devynaukščio namo stogu glaudėsi dizainerių kūrybinės dirbtuvės. Čia dirbo ir Vygintas. Originalių idėjų nestokojančiam kūrėjui kilo mintis, kad įdomiai suprojektuotose patalpose būtų galima ne tik kurti, bet ir gyventi. Šis noras itin sustiprėjo pamačius, koks nuostabus vaizdas atsiveria nuo namo stogo, ant kurio galima patekti tiesiai iš dabartinės virtuvės.

Buvusių techninių patalpų nė iš tolo neprimenančio moderniai įrengto buto pertvarkymo projektas derinamas iki šiol. Tačiau Svideniai nesirengia sustoti – savo būstą sutuoktiniai tikino gražinsią ir toliau.

Sandėlio vietoje – miegamasis

Naujame bute Vygintas ir Elvyra pirmiausia puolė ieškoti vietos miegamajam įrengti. Dabartinėje sutuoktinių naktinio poilsio vietoje anksčiau buvo sandėlis, nuo bendrų patalpų atskirtas plona siena. Ją ir buvo nuspręsta nugriauti.

Miegamajame nėra langų, tačiau šviesos čia netrūksta. Apšvietimo subtilybes puikiai išmanantis dizaineris įsirengė valdomos šviesos sistemą. Šviesą puikiai atspindi ir baltutėlis kilimas, baltos sienos, lubos.

Kur kas labiau nei šviesos kambaryje iš pradžių trūko oro. Tačiau įsirengę gerą vėdinimo sistemą sutuoktiniai dabar miega ramiai. Kartu su Svideniais erdviame miegamajame kol kas miega ir jų dvejų metukų neturinti dukrytė.

Vonia „pražydo“ kaktusais

Šalia miegamojo įrengtas vonios kambarys žavi funkcionalių sprendimų gausa.

8,5 kvadratų patalpoje telpa ir didelė vonia bei dušo kabina, ir nemaža spintelė su patogiai įkomponuota skalbimo mašina. Spintelė – ne vien įvairioms smulkmenoms, kurių nebūtina matyti svečiams, susidėti. Iš viršutinės jos dalies lengva it paprastą stalčių išsitraukti lyginimo lentą. „Šio daikto šeimininkės paprastai nemėgsta – lyginimo lenta ir trukdo, ir vaizdą gadina“, – įsitikinęs pašnekovas.

Originaliai atrodo viena vonios kambario siena. Žalsvo permatomo stiklo sienelę puošia egzotiškų kaktusų „šešėliai“. Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad tai – tikrų gyvų augalų, puošiančių Svidenių būstą, atspindžiai. „Kurį laiką gyvenome be „kaktusų“. Kai dukrytė paaugs, juos dar užklijuosime matine plėvele. Galbūt įrengsime jai atskirą vonios kambarėlį – tam tiktų prieškambaryje esantis sandėliukas“, – planais dalijosi Vygintas.

Mėgsta stebėti žvaigždes

Ilgai brandintas, bet itin pavykęs sprendimas, anot Svidenių, tarp virtuvės ir į antrą aukštą vedančių laiptų atsiradusi pakyla. „Be jos jautėmės nejaukiai. Langai buvo kažkur aukštai, mes – žemai. Dabar virtuvėje ruošdami valgį ar susėdę prie baro galime grožėtis pro didžiulius langus toli atsiveriančiais vaizdais“, – džiaugėsi pašnekovai. Įsitaisę ant originalios sofos ar rankų darbo kilimo jauni žmonės mėgsta ilgai vakaroti su draugais stebėdami gęstančias sostinės daugiabučių švieseles, žvaigždynus.

Jaunos poros namuose temsta visa valanda vėliau. Dėl sudėtingos apšvietimo sistemos, kurią sudaro keliolika šviestuvų grupių, tamsa į šį butą atsėlina lėtai ir nepastebimai. „Vietoj įprastų lempučių panaudotų šviesos diodų skleidžiama šviesa neryški, blyškiai melsva. Temstant atrodo, kad šviesa iš lauko pereina į kambarį, nėra tokio kontrasto kaip su paprastomis lemputėmis, akimirksniu viską nudažančiomis geltonai“, – aiškino specialistas.

Vargas – dėl laiptų

Bene daugiausia laiko ir jėgų kainavo į antrą aukštą vedančių laiptų projektavimas bei jų gamyba. „Kai jau viską buvome suplanavę, pasidarėme pakylą. Reikėjo ne tik specialiai pagamintomis grotelėmis uždengti radiatorius, bet ir keliomis pakopomis laiptus patrumpinti. Šiaip šiuos laiptus vadiname unikaliu projektu – prie jų dirbo du dizaineriai ir skulptorius“, – pasakojo šeimininkas.

Nelengva buvo įsirengti ir antrąjį aukštą. Atrodo, kad jis kabo ore. Iš tikrųjų kambarį laiko tvirtos perdangos bei sandėliuke „paslėptas“ atraminis stulpas. Antrame aukšte – vaikų kambarys. Kai Svidenių atžala paaugs, jis jau bus iki galo įrengtas.

Tai vienintelis kambarys, kurio sienos išklijuotos tapetais. Kitos – tiesiog nudažytos, todėl atrodo ir originaliai, ir natūraliai. Vieną vaikų kambario sieną atstoja didžiulis langas iki pat grindų, kita – stiklinė. Pro ją galima matyti, kas vyksta apačioje. „Šiame kambaryje įrengėme garso izoliaciją, kad galėtume ramiai televizorių pažiūrėti, netrukdytume vaikui. Tik kažkodėl viskas atvirkščiai išėjo. Būnant toje patalpoje viskas girdėti, o kai užsidarai – gali šaukti rėkti, niekas nieko neišgirs. Reikės pažiūrėti, kas ten negerai“, – juokėsi Vygintas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Interjeras su žyma , , , , , , , , , , , , , , . Įrašykite į adresyną nuolatinę nuorodą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.