Ar į Prancūzijos mokyklas grįš uniformos?

Idėja grįžti prie moksleivių uniformų sukėlė nemažą politikų susidomėjimą. Jau dabar vyksta debatai dėl mokslo įstaigų autoriteto atkūrimo.

Rensio miesto meras Erikas Rau pasipiktino provokuojančia vyresniųjų klasių moksleivių apranga.

Sąjungos už Prancūzijos demokratiją lyderis Fransua Bairu neseniai pareiškė, kad jis pasisako už uniformas, kadangi tarp moksleivių vyksta arši kova dėl madingų drabužių.

O švietimo ministras Žilis de Robjenas paaiškino, kad „uniforma gali būti sugrąžinta, jei ji padės išvengti lenktynių dėl brangių daiktų, tačiau reikia saugotis bet kokio dogmatizmo. Kodėl neatlikus eksperimento keletoje mokymo įstaigų, pareiškusių tokį norą?” – sako jis.

Madingų drabužių tironija ypač krinta į akis aplinkiniuose koledžų ir licėjų rajonuose.

Prie kai kurių prestižinių mokymo įstaigų durų berniukai ir mergaitės puikuojasi aptemptais išblukusiais džinsais už 100 eurų.

Priemiesčiuose sportiniai marškinėliai ir kepurės su snapeliu atgal, XXL dydžio kelnės ir batai „Caterpillar” rungtyniauja su „Nike” marškinėliais. E. Rau turi galvoje ir „Lolitos” stilių, kai viešai rodomos T formos kelnaitės.

„Jaunutės mergaitės kelnes dėvi taip žemai, kad matyti auskaras bamboje ir net pirmieji plaukeliai žemiau jos. Tokių net į naktinį klubą neįleistų”, – piktinasi jis.

Iš tikrųjų mokyklos tvarkos taisyklės neleidžia moksleiviams daryti tai, ką jie nori. „Visi berniukai prieš įeidami privalo nusivilkti sportinius marškinėlius, o mergaitėms geriau nerodyti savo siaurikių.

Tačiau už mokyklos ribų jie daro tai, ką nori”, – dūsauja viena mokyklos direktorė. Dvikalbėje Pary-žiaus priemiesčio mokykloje mini sijonai, kelnės su pažemintu juosmeniu ir plikos bambos uždraustos: tvarkos pažeidėjas yra išsiunčiamas namo.

Manoma, kad dažnai priekaištus reikia pateikti patiems tėvams, kurių išvaizda kartais nesiskiria nuo vaikų.

Spręsti, ar įvesti naująją tvarką, turi savarankiškai kiekviena mokymo įstaiga. Tačiau ši praktika nėra sėkminga.

Iki 1968 metų moksleiviai tradiciškai dėvėjo palaidines. Tais laikais buvo siekiama ne suvienodinti moksleivius, o saugoti laisvalaikio drabužius, kurie tada kainavo labai brangiai.

Šiandien Prancūzijoje ir visoje Europoje, išskyrus Didžiąją Britaniją, moksleivių uniforma nebedėvima. Iš valstybinių Prancūzijos mokymo įstaigų tik viena Garbės legiono mokykla numato dėvėti žydrą uniformą.

Ji privaloma ir keliose privačiose mokslo įstaigose. Katalikiškojo lavinimo įstaigų vadovybei ši tema kelia tik juoką.

Šių įstaigų atstovas Žilis diu Retėjus įsitikinęs, kad „kai įvedami vienodumo ženklai, vaikai vis viena randa išeitį iš padėties, kad galėtų socialiai išsiskirti”.

PEEP (vienos iš dviejų stambiausių valstybinių mokymo įstaigų moksleivių tėvų organizacijų) prezidentės Anos Kerchov nuomone, tai melagingai gera idėja, kuri supainioja rimtus dalykus.

Socialiniai skirtumai neliks prie mokyklos slenksčio, jei vaikai dėvės palaidines. Taigi, matyt, madingų drabužių konkurencija mokyklos pertraukų metu vyks ir toliau.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.