Rugsėjo 1-ąją „sauso įstatymo” nebus

Joniškio rajono taryba net nesvarstė parengto projekto vieną dieną uždrausti prekybą alkoholiu. Anksčiau tokį sprendimą priėmusios Šiaulių valdžios nutarimą teismas sustabdė.

Joniškio rajono savivaldybės taryba nedraus rugsėjo 1-ąją rajone prekiauti alkoholiniais gėrimais. Klausimas dėl draudimo tą dieną parduoti svaigalus išbrauktas iš tarybos posėdžio darbotvarkės net nepradėjus jo svarstyti.

Joniškio rajono savivaldybės Sveikatos ir sanitarijos tarnyba buvo parengusi sprendimo projektą, kad pirmą naujų mokslo metų dieną nuo 6 iki 24 val. būtų uždrausta prekiauti visų rūšių alkoholiniais gėrimais (įskaitant alų ir sidrą) rajono prekybos bei viešojo maitinimo įstaigose – kavinėse, lauko kavinėse, restoranuose, baruose, taip pat parduotuvėse, kioskuose, paviljonuose, degalinių parduotuvėse ir kioskuose bei kitur. Parengti tokį projektą šią tarnybą paskatino liūdna praėjusių metų patirtis. Pernai rugsėjo 1-ąją visoje šalyje buvo blaivinama rekordiškai daug moksleivių. Be to, rajone atliktas tyrimas, per kurį apklausta dvylikos vidurinių ir pagrindinių mokyklų 6-10 klasių moksleiviai – 376 merginos ir 325 vaikinai. Tyrimas parodė, kad 16 proc. respondentų dėl alkoholio vartojimo įsivelia į kivirčus, sudaužo ar sugadina daiktus, per 10 proc. susimuša, 9 proc. susižaloja, tiek pat apklausos dalyvių neišvengia problemų su draugais, 4,6 proc. moksleivių turi intymių santykių, dėl kurių vėliau gailisi, 2,6 proc. išgėrusiųjų lytiškai santykiauja be apsaugos priemonių.

Šio tyrimo rezultatai buvo įteikti visiems posėdyje dalyvavusiems tarybos nariams, tačiau tai politikų sprendimo nepaveikė. Jų nuomone, vienadienė prevencinė priemonė dėl moksleivių girtavimo laukiamų rezultatų neduos. Pasak tarybos narių, alkoholio šventės dienai mokiniai gali nusipirkti iš vakaro arba net iš asmenų, nelegaliai prekiaujančių svaigalais. Remiantis tokiais motyvais klausimas dėl draudimo prekiauti alkoholiniais gėrimais rugsėjo 1-ąją buvo išbrauktas iš tarybos posėdžio darbotvarkės.

Prieš porą mėnesių Šiaulių miesto tarybos nariai buvo nusprendę Mokslo metų šventės proga niekam neparduoti svaigalų. Tačiau Šiaulių apygardos administracinis teismas sustabdė tokį sprendimą. Rugsėjo 1-ąją alkoholiu nebus prekiaujama tik per viešus renginius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.