Bėglio verslas – lyg kemsynas

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), nuo pavasario tirianti vokelių skandalą Krekenavos agrofirmoje, išplaukė į plačius vandenis.

Vakar pas premjerą Gediminą Kirkilą apsilankęs VMI direktorius Modestas Kaseliauskas teigia, jog tyrimas taip ilgai užsitęsė todėl, kad labai išsiplėtė jo apimtis.

Inspektoriai darbą tikisi baigti rudenį. VMI vadovas dar negali prognozuoti, kuo jis baigsis: „Galime apskaičiuoti nuslėptus mokesčius, o vėliau perduoti tyrimą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai. Po to viskas keliaus į Generalinę prokuratūrą”.

Pokalbis su premjeru

M.Kaseliauskas su premjeru, be kita ko, aptarė ir kovą su atlyginimų mokėjimu vokeliuose.

G.Kirkilas klausė, kokios pagalbos pageidautų VMI.

„Lietuvos rytas” po šio susitikimo pasiteiravo M.Kaseliausko, kaip sekasi tirti Krekenavos agrofirmos finansinius reikalus.

Po to, kai šios įmonės darbuotoja Dalia Budrevičienė viešai pareiškė, kad V.Uspaskicho šeimai priklausančioje įmonėje mokami nelegalūs atlyginimai, kilo skandalas, o įvairios institucijos puolė kovoti su šiuo reiškiniu.

Vynioja painų kamuolį

„Pradėjus tyrimą Krekenavos agrofirmoje, jis išsiplėtė ir į kai kurias kitas įmones – „Krekenavos mėsą”, „Vikstatą”, taip pat sudomino ir paties V.Uspaskicho, ir jo žmonos finansiniai reikalai – jų turto ir pajamų deklaracijos.

Tiriame ir dar maždaug 20 asmenų – įvairių su V.Uspaskicho šeima susijusių bendrovių vadovų, bendrasavininkių reikalus.

Domimės daugiau nei 10 neapmokestinamųjų bendrovių, per kurias vykdavo įvairūs atsiskaitymai.

Šios bendrovės yra Vakarų Europoje, Kipre, JAV.

Tiriame santykius ir su Rusijoje esančiomis įmonėmis, kurios tiekdavo mėsą”, – kalbėjo M.Kaseliauskas.

Aferų schemos – įvairios

Įtariamų finansinių machinacijų pobūdis – labai įvairus.

„Pavyzdžiui, mes įtariame, kad V.Uspaskicho šeima galėjo pardavinėti turimas kai kurias akcijas padidinta verte – tuo metu jos realiai nebuvo tiek vertos.

Taip pat V.Uspaskicho šeima suteikdavo paskolas kai kurioms mūsų šalies bendrovėms, kurios jau tuo metu iš tiesų galėjo būti ir bankrutavusios”, – kalbėjo VMI vadovas.

Mokesčių inspektoriams įtarimų kelia ir tai, kad kai kurios su V.Uspaskichu susijusios įmonės, pavyzdžiui, „Vikstata”, iš mėsos perdirbimo bendrovių gaudavo pinigus už statybos darbus, kurie iš tiesų galėjo būti realiai neatlikti.

Sąsajos – ir su partija

Tyrėjams pavyko užčiuopti ir šio galimai neskaidraus verslo sąsajas su Darbo partijos finansine veikla.

Šiuo metu tyrimą atlieka ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba. Jos pareigūnai yra lankęsi Kipre, kur domėjosi šioje valstybėje registruotos bendrovės „Glazovan LTD” veikla.

Įtariama, kad vienas šios bendrovės steigėjų galėjo būti V.Uspaskichas ir per šią bendrovę jis galėjo vykdyti įvairias finansines machinacijas, plauti pinigus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.