Ambicingų muzikų vasara Druskininkuose

Rugpjūčio 14-22 dienomis Druskininkuose skambėjo daug muzikos: čia vyko VI „Muzika be sienų” tarptautinis pianistų solistų, kamerinių ansamblių konkursas-festivalis

Jį kasmet organizuoja Lietuvos muzikų draugija „XXI amžiaus muzika ir švietimas”, tarptautinis susivienijimas „XXI amžiaus menas ir švietimas”, Druskininkų M.K.Čiurlionio muzikos mokykla ir Lietuvos specialiosios kūrybos draugija „Guboja”. Konkurse skirtingose amžiaus grupėse varžosi jaunučiai muzikos mokyklų auklėtiniai, aukštųjų mokyklų studentai ir net profesinę patirtį turintys vyresni muzikantai pianistai solistai bei įvairios sudėties kameriniai ansambliai. Šiemet dalyvavo ir dainininkai. Festivalio koncertuose greta profesionalų pasirodė ir negalią turintys jaunuoliai – koncertavo „Spalvų orkestras”. Skambinti fortepijonu, dainuoti juos mokė ir Lietuvos, ir Maskvos aukštųjų mokyklų profesoriai. Nuo pat pirmojo renginio jį remia Druskininkų savivaldybė, „Draugystės” ir kitos sanatorijos.

Nepaprastai svetingai 170 festivalio-konkurso dalyvių sutiko Antaninos Laurenčikienės vadovaujama Druskininkų M.K.Čiurlionio muzikos mokykla. Parengti, kasdien derinami instrumentai klasėse, nauji koncertiniai fortepijonai atnaujintoje jaukioje salėje kūrė gerą kūrybinę atmosferą. Nuo šeštos ryto beveik iki dvyliktos nakties pagal giežtą grafiką klasėse bei salėse skambėjo muzika. Buvo ne tik repetuojama, – vyko atvykusių profesorių vadovaujamos meistriškumo pamokos.

Konkurse dalyvavo įvairaus amžiaus muzikantai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Ukrainos, Gruzijos, Švedijos, Danijos, Vokietijos, Korėjos, Japonijos, Rusijos miestų. Juos vertino trys tarptautinės žiuri komandos. Reikia pripažinti, kad konkursas vyko atvirai ir objektyviai. Konkurso Didžiojo prizo laimėtojų nedaug, tai rodo vertintojų reiklumą ir gerą konkursantų pasirengimo lygį. Aukščiausiu įvertinimu savo grupėse džiaugėsi Guoda Indriūnaitė iš Anykščių muzikos mokyklos, prof. Algirdo Budrio parengtas Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) kvintetas, fortepijoninis duetas iš Maskvos, vienuolikametė Nano Beraia iš Gruzijos, LMTA prof. Veronikos Vitaitės studentas Mantautas Katinas, kurį papildoma premija įvertino ir prof. Vytauto Landsbergio fondas ir kiti. Kitokius apdovanojimus pelnė visas būrys instrumentininkų, dainininkų.

Nacionalinių papročių ir tradicinių mokslų universitetas už Lietuvos meno propagavimą apdovanojo renginio iniciatorę prof. Vitaitę; už lietuviškos muzikos atlikimą Lietuvos dainininkę Jūratę Mikalauskaitę, Poliną Butiną iš Uralo M.Musorgskio konservatorijos, Sofiją Zaicevą iš Rygos J.Medinio muzikos mokyklos.

Per mokslinę konferenciją, autorinius seminarus pateikti pranešimai suteikė žinių apie meno psichologijos tyrimus, naujus kūrinius fortepijonui, interpretacijos problemas. Ypač atvykusių į Lietuvą muzikų dėmesį patraukė festivalio garbės nario prof. Landsbergio samprotavimai apie M.K.Čiurlionio kūrinių interpretaciją ir jų pateikimas. Dėmesingai buvo išklausyti Guodos Gedvilaitės, kitų konkurso dalyvių koncertai. Klausytojai buvo sužavėti Miesto muziejuje vykusio dailininko Alfonso Šuliausko, džiazo pedagogo Olego Molokojedovo ir pianistės Aleksandros Žvirblytės improvizacijų vakaro. Festivalis-konkursas parodė, kad muzika suartina pasaulį, o Lietuva gali būti patraukli didžiojo meno renginiais.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.