Diplomatų mirtys sėja abejones ir įtarimus

Dėl Breste mįslingai žuvusio Lietuvos saugumo pareigūno Vytauto Pociūno Baltarusijos prokurorai jau baigė tyrimą, nors ekspertai pateikė tik pirmines išvadas. Pociūno artimieji netiki, kad jo mirtis – nelaimingas atsitikimas, juoba, kad tai jau antroji paslaptinga nepriklausomos Lietuvos diplomato mirtis užsienyje.

„Mes nekelsime bylos, nes neturime pagrindo – Pociūno mirtis nebuvo smurtinė. Ekspertizę atlikę medikai nustatė, kad jis mirė nuo vidaus organų sužalojimo iškritus iš didelio aukščio”, – vakar LŽ pareiškė Bresto Lenino rajono prokuratūros vyresnysis justicijos patarėjas Vladimiras Masiukas, vadovavęs Lietuvos diplomato ir Valstybės saugumo departamento (VSD) karininko mirties aplinkybių tyrimui.

Lietuvos generalinio konsulato Gardine ministro patarėjo 48 metų Vytauto Pociūno kūnas vakar vėlai vakare arba šią naktį turėjo būti pargabentas į Lietuvą.

Smurto žymių nerado

Netikėtos ir mįslingos Pociūno mirties aplinkybės Baltarusijos prokurorams jau nekelia jokių įtarimų.

Nuodugiai ištirti lietuvio žūtį buvo nurodęs Baltarusijos generalinis prokuroras Piotras Mikloševičius. Tokį sprendimą jis priėmė gavęs Lietuvos prokuratūros vadovo Algimanto Valantino prašymą leisti mūsų tyrėjams dalyvauti žūties aplinkybių tyrime. Tiesa, dar iš karto po Pociūno žūties Baltarusijos generalinės prokuratūros atstovas Andrejus Švedas spaudos konferencijoje pareiškė, kad Lietuvos saugumo karininko mirtis tėra nelaimingas atsitikimas.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento (ONKTD) prokuroras vakar išvyko į Brestą ir su ten jau esančiais VSD ir vietos pareigūnais aiškinosi, kaip galėjo žūti Pociūnas.

Vakar Breste atliktas Pociūno palaikų teismo medicininis tyrimas. Jame, kaip stebėtojui, baltarusiai leido dalyvauti M.Romerio universiteto Teismo medicinos ekspertui. Pasak Bresto vyriausiojo justicijos patarėjo Masiuko, tyrimo metu nebuvo užfiksuota jokių smurtinių sužalojimų. Lietuvos saugumo pareigūno kraujyje rasta 1,9 promilės alkoholio. „Tai šiek tiek sunkesnis nei vidutinis girtumo laipsnis”, – pabrėžė tyrimui vadovaujantis Baltarusijos prokuroras.

Apklausė beveik visus svečius

Vakar visą dieną Bresto viešbutyje „Inturist” plušo Lietuvos pareigūnai. Jie dar kartą apklausė su Pociūnu viešbutyje nakvojusį konsulato Gardine konsulą Dainių Trinkūną bei juos abu į Brestą atvežusį vairuotoją Algirdą Šakėną. „Neabejojame, kad viešbutyje nutiko nelaimingas atsitikimas – Pociūnas galbūt paslydo ir iškrito pro langą”, – LŽ sakė prokuroras Masiukas. Jis pabrėžė, kad buvo apklausti visi tą naktį „Inturist” dirbę darbuotojai ir net svečiai. Tiesa, ne visi. „Devintas aukštas viešbutyje laikomas prestižiniu, – sakė Masiukas. – Tą naktį čia nakvojo ne tik Lietuvos diplomatai, bet ir Vokietijos, JAV atstovai. Mes jų negalėjome apklausti dėl suprantamų priežasčių”. Pasak prokuroro, negauta jokių duomenų, leidžiančių įtarti, jog Lietuvos diplomato mirtis galėjo būti smurtinė.

Kaip jau LŽ skelbė, Lietuvos generalinio konsulato Gardine pareigūnai Breste dalyvavo Ukrainos nepriklausomybės dienos minėjimui skirtame bankete. Po jo diplomatai apie 22 val. grįžo į viešbutį „Inturist” ir dar maždaug keturias valandas praleido Pociūno kambaryje. Viešbučio apsaugos darbuotojai pasakojo apie 2.15 val. išgirdę duslų garsą, tačiau nieko įtartino nepastebėję jokių paieškų nepradėjo. Apie 8 val. iš devintojo aukšto iškritusį Pociūną pastebėjo į darbą atėję statybininkai.

Į vidų pateko su konsulu

Baltarusijos pareigūnai vakar patikslino, kad Pociūno kambario durys nebuvo užrakintos. Tačiau jo kambaryje buvo tvarkinga, nebuvo matyti jokių grumtynių požymių. Baltarusiai tikino, kad į kambarį jie pateko tik su Lietuvos atstovu – konsulu Trinkūnu. Taip neva siekta išvengti įtarimų, kad prieš tai jie galėjo sunaikinti kokius nors įkalčius.

Kaimyninės šalies pareigūnai iš pradžių tyrė kelias Pociūno mirties versijas – nužudymas, savižudybė arba nelaimingas atsitikimas. Po liudytojų apklausos jie apsistojo ties nelaimingo įvykio versija. Atlikę tyrimo eksperimentą pareigūnai padarė išvadą, kad lietingą naktį Pociūnas nusprendė pakvėpuoti grynu oru arba parūkyti ir netyčia iškrito pro langą. Tokią versiją baltarusiai grindžia tuo, kad Lietuvos saugumo pareigūnas yra aukšto ūgio (apie 2 metrus), o palangės – itin žemos.

„Pigus baltarusių detektyvas”

Baltarusijos pareigūnų keliama versija netiki žuvusiojo brolis, teatro režisierius Algis Pociūnas. „Brolio žūtis tikrai nėra nelaimingas atsitikimas, ir tai yra faktas, – sakė jis. – Manau, tai akivaizdu ne tik man, bet ir visiems kitiems. Visas šis pigus detektyvas yra nesąmonė, nes kiek pažįstu brolį, niekada to negalėjo atsitikti”.

Pasak Pociūno, brolis dalyvavo tiriant nušalintojo prezidento Rolando Pakso ir jo finansinio rėmėjo Jurijaus Borisovo veiklą. Po tyrimo beveik visi jame dalyvavę saugumiečiai paliko VSD arba išvyko dirbti diplomatinio darbo už Lietuvos ribų. „Savo darbą jis dirbo nuoširdžiai, – pabrėžė Pociūnas. – Po Pakso bylos brolis ir šalia jo buvę žmonės atsidūrė tam tikrų žmonių nemalonėje. Tai užfiksuota ne tik spaudoje, ir tai nėra paskalų lygis. Jie nukentėjo tam tikra prasme, bet jie įvykdė savo pareigą ir tuo didžiuojasi”.

Kai kurių šaltinių teigimu, Pociūnas buvo parengęs nemažai pažymų apie Rusijos politikus ir verslininkus, bandžiusius savo žmones infiltruoti į Lietuvos energetikos ūkį. Be to, jam pavyko atskleisti ne vieną Lietuvos pareigūnų korupcijos faktą.

Neramu ir premjerui

Kad Pociūno mirtis neatsitiktinė, užvakar pareiškė ir europarlamentaras Vytautas Landsbergis. Pasak jo, pirmoji versija, kad tai yra nelaimingas atsitikimas – visiškai neįtikėtina. „Alternatyva tik viena – nužudymas ir, be abejo, politinis nužudymas, – pabrėžė europarlamentaras. – Neturime šio dalyko palikti vien Baltarusijos milicijos ar KGB (saugumo) tyrimui, bet, savo ruožtu, privalome atlikti visus kriminalinio ar galimo politinio nužudymo tyrimus, kokie jie bebūtų sunkūs, gal ir skaudūs velionio šeimai. Čia yra valstybinis reikalas ir pamatysime, ko verta mūsų valstybė”.

Premjeras Gediminas Kirkilas vakar pareiškė, kad įvykiai Baltarusijoje kelia nemažai įtarimų, nes šioje šalyje buvo sumušti ir kitų šalių diplomatai. „Iš tiesų nerimą keliančios informacijos yra, bet tikiuosi, kad jeigu mūsų ir Baltarusijos teisėsauga, ekspertai, diplomatai bendradarbiaus, mes tiesą surasime ir duosime visus atsakymus”, – Žinių radijui pareiškė premjeras.

Oficialios išvados – vėliau

Generalinės prokuratūros ONKTD vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka tvirtino dar nežinąs Baltarusijos ekspertų išvadų, tačiau lauksiąs oficialaus pranešimo, kuris Lietuva turėtų pasiekti po kelių savaičių. „Siekiame išsiaiškinti visas diplomato žūties aplinkybes”, – pabrėžė Kliunka.

„Mes visada teigiamai žiūrėjome į jūsų valstybę, todėl tyrimo metu neturėtų iškilti jokių keblumų”, – LŽ teigė Pociūno mirties aplinkybių tyrimui vadovaujantis Baltarusijos prokuroras Masiukas. Jis teigė nė kiek nenustebęs, kad įvykio aplinkybių atvyko aiškintis Lietuvos pareigūnų grupė. „Baltarusija tokiu atveju taip pat būtų pasielgusi”, – sakė kaimyninės šalies pareigūnas.

Paslaptingai žuvo avarijoje

Lietuvos saugumo karininko ir diplomato mirtis – ne vienintelė nepriklausomos Lietuvos istorijoje. 1995-ųjų gegužės pradžioje Gruzijoje paslaptingomis aplinkybėmis avarijoje žuvo Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijoje (ESBO) Lietuvos diplomatas, ministro patarėjas Antanas Nesavas.

Tuometinis užsienio reikalų ministras Povilas Gylys LŽ tvirtino, kad Nesavas Lietuvai kelerius metus atstovavo Didžiojoje Britanijoje, o vėliau buvo paskirtas į tuo metu stabilumu nepasižymėjusią Gruziją. Nesavas žuvo mįslingame autoįvykyje. Pasak jo giminaičių, jiems iki šiol liko neaišku, ar diplomato mirtis tebuvo nelaimingas atsitikimas, ar iš anksto gerai suplanuota specialiųjų tarnybų ataka prieš Lietuvą ir Vakarus.

„Po tokių įvykių visada kyla įvairių minčių, tačiau mes taip ir nesužinosime, ar Nesavas netapo politinio sąmokslo auka”, – vakar LŽ sakė buvęs užsienio reikalų ministras Gylys. Jis pabrėžė, kad reikia labai atsakingai pažvelgti ir vertinti svetur nutinkančius įvykius.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.