Vilniui gresia paskęsti šiukšlėse

Sostinės valdžia prašo trakiškių atidėti vykdyti sprendimą dėl Kariotiškių sąvartyno uždarymo. Jeigu Trakų rajono politikai nenusileis, jau nuo rugsėjo 1-osios bus neaišku, kur sostinei reikės dėti pusę savo atliekų.

Vilniaus apskrities ir miesto valdininkams neramu: čia pat rugsėjo 1-oji, kai į Kariotiškių buitinių atliekų sąvartyną Trakų rajone bus galima vežti tik pusę Vilniaus mieste ir regione surenkamų šiukšlių. Mat tokį sprendimą metų pradžioje yra priėmusi Trakų rajono savivaldybė. Lapkričio 1-ąją vieną didžiausių šalies sąvartynų iš viso ketinama uždaryti.

Šiuo metu į Kariotiškes kasdien atvežama 800 tonų šiukšlių ir 200 tonų vandens nuotekų valymo dumblo. Jei Trakų rajono savivaldybė nenusileis, kur reikės dėti Vilniaus regiono atliekas? Juk būsimas Kazokiškių sąvartynas dar net neįpusėtas statyti.

Prašo atidėti pusmečiui

Vilniaus apskrities ir miesto vadovai Alfonsas Macaitis ir Artūras Zuokas šiomis dienomis nusiuntė Trakų rajono savivaldybei prašymą atidėti Kariotiškių sąvartyno uždarymą pusei metų – iki 2007-ųjų liepos. Šiandien Trakų rajono taryba rinksis svarstyti šį prašymą. Koks bus jos sprendimas, rajono meras Vytautas Petkevičius vakar LŽ nesiryžo prognozuoti. „Gerai suprantame nelengvą vilniečių vadovų padėtį, tačiau tegul ir jie suvokia, kad mūsų žmonėms seniai nusibodo atliekų srautas iš viso Vilniaus regiono. Jų čia atgabenta jau tiek, jog gali kilti ekologinė katastrofa”, – kalbėjo meras.

Trakų rajono savivaldybės taryba nori svarių garantijų, kad Kazokiškėse atidarius naują sąvartyną Kariotiškių šiukšlynas ir prie jo esanti dumblo aikštė bus sutvarkyti bei rekultivuoti. „Kol kas nėra nei tokių garantijų, nei lėšų sąvartynui uždaryti ir rekultivuoti. Net šių darbų projektas dar neparengtas”, – piktinosi Petkevičius.

Principingumas padeda

Vakar vakare jis planavo dėl šių garantijų derėtis su aplinkos ministru Arūnu Kundrotu ir Vilniaus meru Zuoku. Petkevičius neslėpė, jog tos derybos turės daug įtakos šios dienos Trakų savivaldybės tarybos apsisprendimui.

„Aplinkos ministras Kundrotas iki šiol sakydavo, kad Vilniaus regiono šiukšlės – Trakų rajono savivaldybės reikalas. O mums atrodo, jog tai net visos Lietuvos reikalas. Juk Vilniaus regione gyvena ir mums savo atliekas veža trečdalis visos šalies žmonių”, – dėstė Trakų rajono meras. Anot jo, iki 191 metro virš jūros lygio – gamtosaugos specialistų nustatytos šiukšlių kaupo aukščio ribos – liko jau nebedaug.

Meras pripažino, kad savivaldybės tarybos sprendimas nebeleisti vežti į Kariotiškes šiukšlių – drastiškas. „Mums nieko kito neliko – juk ligi tol dėl naujo sąvartyno Kazokiškėse buvo tik politikuojama, statybos nejudėjo iš vietos. Mūsų kategoriška pozicija lėmė, jog dabar jis statomas sparčiai. Jei atidarius naują sąvartyną valdžia nepaliks likimo valiai senojo, galbūt pratęstume jo eksploataciją dar pusmečiui”, – svarstė Petkevičius.

Trakiškiai jau patyrė, kad Vilniaus valdininkų žodžiai neretai skiriasi nuo darbų – prieš porą dešimtmečių nustota gabenti Vilniaus regiono šiukšles į Trakų Vokės sąvartyną, tačiau jam rekultivuoti lėšų neskirta. Tuo teko rūpintis Trakų savivaldybei.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.