Įgyvendinant ES remiamą projektą rengiama protų susigrąžinimo programa

VšĮ Užsienio lietuvių rėmimo centras nuo 2006 m. gegužės mėn. kartu su partneriais (Švietimo ir mokslo ministerija bei Tautinių mažumų ir išeivijos departamentu prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės) pradėjo įgyvendinti projektą „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas”. Europos Sąjungos lėšomis finansuojamu 2 473 143 Lt vertės projektu siekiama sukurti užsienio mokslo centruose studijuojančių ir dirbančių Lietuvos piliečių skatinimo grįžti į Lietuvą programą, įdiegiant konkursinį programos dalyvių finansavimo mechanizmą.

Pasak projekto iniciatorių, užsienio mokslo centruose studijuojančių ir dirbančių Lietuvos mokslininkų ir kitų tyrėjų reintegracija kokybiškai pagerintų situaciją žmogiškųjų išteklių Lietuvos MTEP srityje.

„Svarbu tai, kad vizitų Lietuvos mokslo centruose ar įmonėse metu atvykę mokslininkai ir kiti tyrėjai dirbs kartu su Lietuvoje gyvenančiais doktorantais, mokslininkais ir kitais tyrėjais, šitaip suteikiama puiki galimybė užsienio mokslo centruose sukauptas žinias ir patirtį perimti priimančios organizacijos darbuotojams: doktorantams, mokslininkams ir kitiems tyrėjams.”, – apie projekto tiesioginę naudą pasakoja projektą įgyvendinančio Užsienio lietuvių rėmimo centro direktorius Tomas Žalandauskas.

Projekto įgyvendinimo laikotarpiu bus sukurta protų susigrąžinimo programa, apimanti priemones ir būdus emigravusių mokslininkų grįžimui į Lietuvą skatinti, taip pat ketinama vykdyti pilotinę protų susigrąžinimo veiklą organizuojant trumpalaikius užsienyje dirbančių ir studijuojančių mokslininkų vizitus Lietuvos mokslo centruose bei aukštųjų technologijų įmonėse.

Šiuo metu jau startavo pirmoji, projekto įgyvendinimui labai svarbi veikla – konkursinio finansavimo mechanizmo, pritaikyto protų susigrąžinimui, kūrimas.

Pasak projekto įgyvendintojų, įdiegtas konkursinis programų finansavimo mechanizmas paskatintų užsienyje studijuojančių ir dirbančių mokslininkų atvykimą į Lietuvos mokslo įstaigas ir verslo įmones.

Projekto įgyvendinimo metu taip pat planuojama sukurti informacinę sistemą, kuri užtikrintų keitimąsi žiniomis ir patirtimi tarp išvykusių Lietuvos doktorantų, mokslininkų ir kitų tyrėjų bei Lietuvos mokslo centrų, asociacijų, aukštųjų technologijų įmonių.

Taip pat iki 2008 – ųjų metų numatoma parengti užsienio mokslininkų vizitų koordinatorius, sukurti ir įgyvendinti informavimo kompanijos ir pilotinės veiklos informacinę sistemą, suorganizuoti konkursus užsienyje dirbančių ir studijuojančių mokslininkų vizitams, atlikti kokybinį atvykusių doktorantų, mokslininkų ir kitų tyrėjų socialinį tyrimą bei parengti protų susigrąžinimo programą.

Projektas „Protų susigrąžinimo programos parengimas ir įgyvendinimas” finansuojamas pagal Lietuvos 2004–2006 metų bendrojo programavimo dokumento 2 prioriteto „Žmogiškųjų išteklių plėtra” 2.5 priemonę „Žmogiškųjų išteklių kokybės gerinimas mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Mokslas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.