Siaubo vaizdai sukelia neurozes

Siaubo kambariai ir prieš vaikiškų filmų seansus reklamuojami siaubo filmai gali ilgam sužaloti vaikų psichiką.

Žalojo vaikų psichiką

Pirmąkart Lietuvoje pasirodęs siaubo atrakcionas sukėlė audringą reakciją tarp nepilnamečius auginančių tėvų.

Praėjusią vasarą Palangoje veikęs atrakcionas „Pabaisa”, kurį atvežė populiarios belgų grupės „Cisco kid” lyderis Fransis van Mechelenas, sulaukė didelio susidomėjimo. 45 metrų ilgio, 14 metrų pločio ir 12 metrų aukščio pripučiamos „Pabaisos” viduje buvo galima apžiūrėti tikroviškus guminius vidaus organus – širdį, pilvą, žarnas.

Vaikštančius po „Pabaisos” vidų gąsdino iš tamsos išnyrantys griaučiai, skambanti grėsminga muzika, o patekus pro nasrus, svečią stipri oro srovė išspjaudavo pro „užpakalį”.

Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigos pareigūnai, apsilankę atrakcione, nustatė, kad jis nėra edukacinio pobūdžio, kaip buvo skelbta, bet žaloja vaikų psichiką. Tai viso labo siaubo kambarys. Atrakciono veikla buvo uždrausta, paaiškėjus, kad verslo liudijimas šiai veiklai išduotas neteisėtai.

„Pabaisa” grįžo

Šią vasarą „Pabaisa” grįžo į Palangą. Paaiškėjus, kad atrakcionas demonstruojamas privačiame sklype, jo uždrausti negalima. Kadangi „Pabaisa” yra pripučiama, jos eksploatavimui verslo leidimas nebūtinas.

Palangos miesto savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Garolis teigė, kad miesto valdžia jaučiasi bejėgė sustabdyti atrakciono veiklą. „Problema ta, kad nėra kam prisiimti atsakomybės. Kreipėmės net į Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigą, kad ištirtų atrakciono poveikį vaikų sveikatai. Išvados pateiktos, tačiau teisiškai sustabdyti atrakciono veiklą negalime, todėl vis dar bylinėjamės”, – pasakojo R.Garolis.

Lemia daug priežasčių

Psichologas Kęstutis Ridikas, paprašytas pakomentuoti siaubo vaizdų įtaką vaikų psichikos sveikatai, teigė ypatingos grėsmės neįžvelgiantis. „Poveikis vaiko sveikatai priklauso nuo vaiko amžiaus, jo būsenos, santykių šeimoje. Pamatęs pabaisą, jis gali imti verkti, kelias naktis neramiai miegoti, gali atsirasti įvairios fobijos, pavyzdžiui tamsos baimė. Matyti vaizdai gali persekioti ir tamsoje vaikas vis tikėsis išvysti pabaisą. Tai trumpalaikės pasekmės”, – pasakojo psichologas.

Jo nuomone, siaubą keliantys vaizdai gali turėti ir ilgalaikių padarinių. „Poveikis gali pasireikšti ir kur kas vėliau. Kažkada vaikystėje matyti šiurpinantys vaizdai gali lemti tolesnį charakterio formavimąsi. Retais atvejais apsilankymas siaubo kambaryje gali tapti posūkio tašku vystantis žmogaus psichikai. Vaikas gali tapti neurotiškas”, – teigė K.Ridikas.

Panikuoti nereikėtų

Psichologas tikino, kad per daug dramatizuoti neverta. „Juk negyvename pasaulyje, kur gatvėse pilna meduolių ir teka šokolado upės. Vaikui didžiulį įspūdį gali palikti eilinis praeivis, o išgąsdinti gali ir nuosavas šuo, panorėjęs pažaisti. Tačiau, matant, kad vaikas tapo neurotiškas ar pasireiškia kiti įtartini simptomai, reikėtų kreiptis į specialistus. Juk lengviau „pakoreguoti” vieną žmogų, nei pakeisti visą pasaulį”, – įsitikinęs psichologas.

Siaubo filmų nereklamuoja

Verslininkai pastebimai susirūpino vaikų sveikata, nes siaubo vaizdų demonstravimo filmų seansų metu yra vengiama.

Kino centro „Cinamon” rinkodaros vadovė Žaneta Pakalniškienė užtikrino, kad prieš vaikams skirtų filmų seansus siaubo juostos nėra reklamuojamos. „Kino teatro gyvavimo istorijoje buvo tik vienas atvejis, pavadinčiau jį nesusipratimu, kai prieš vaikišką filmą buvo parodytas trumpas siaubo filmo reklaminis klipas. Klaidą pastebėjo mūsų darbuotojai, tad priekaištų iš lankytojų pavyko išvengti. Dabar reklamai skirti klipai kruopščiai parenkami ir suderinami”, – tikino Ž.Pakalniškienė.

Žiūri atsakingai

Pašnekovės teigimu, visi rodomi filmai skirstomi į kategorijas pagal tai, kokio amžiaus publikai jie skirti. „Neseniai rodytą animacinį filmą „Ledynmetis 2” galėjo žiūrėti ir vaikai, kuriems dar nėra suėję septyneri. Kitai kategorijai priskiriami filmai, kuriuos jau leidžiama žiūrėti nuo septynerių. Toks bus netrukus pradedamas demonstruoti animacinis siaubo filmas „Monstrų namai”, – vardijo kino teatro „Cinamon” atstovė.

Atskira grupė filmų skirta žiūrėti vaikams tik su tėvų priežiūra. „Į filmus, skirtus vaikams, žiūrima ypač atsakingai”, – akcentavo Ž.Pakalniškienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , .

2 atsiliepimai į "Siaubo vaizdai sukelia neurozes"

  1. mastanti

    as manau,kad tokie dalykai visai
    nieko nuo18 metu bet iki tol bus laba nedrausminga! 🙄

  2. binki as

    na tu kvl tokuka
    🙂 😀 😉 😛 🙁 😥 😮 😐
    😳 8) 🙄 😕 😡 👿 😯 💡

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.