Popas jau atgiedojo grafo Bezuchovo šermenyse

Itališkoje „Karo ir taikos” ekranizacijoje, filmuojamoje Lietuvoje, vaidina ir lietuviai

Bendradarbiaujant su Lietuvos kino studija įgyvendinamas bendras Italijos, Vokietijos, Prancūzijos, Rusijos, Lenkijos kino kompanijų projektas „Karas ir taika” įvardijamas kaip didžiausias ir brangiausias iš visų iki šiol Lietuvoje kurtų filmų. Vilniuje, Trakuose, Trakų Vokėje, Rumšiškėse, Semeliškėse bus nufilmuota keturi penktadaliai šio 4 dalių serialo scenų. Devyniasdešimt epizodinių vaidmenų italų kompanija „Lux vide” pasiūlė sukurti lietuviams artistams.

Dvaro sodyba įsikūrė paviljone

Kaunietė aktorė Virginija Kochanskytė jau spėjo pabuvoti užpraeito amžiaus provincijos dvarininkės, grafo Bezuchovo giminaitės, asmenyje. Vilniuje ir Trakuose rugpjūčio viduryje pradėti filmuoti kai kurie būsimojo filmo fragmentai.

„Aš filmavausi vieną dieną, kai kurie lietuviai kolegos – dvi. Darbas filmavimo aikštelėje prasidėjo pusę septynių ryto ir užtruko iki vakaro. Lietuvos kino studijos paviljonuose buvo įrengti dvaro kambariai. Ten, mirštant senajam grafui Bezuchovui, kurį suvaidino Laimonas Noreika, giminės laukia grįžtant iš Paryžiaus jo sūnaus Pjero Bezuchovo. Moterys gedi, aptarinėja šeimos reikalus, mano herojė kalba, kad senasis grafas prieš mirtį pripažino Pjerą savo teisėtu įpėdiniu. Į Levo Tolstojaus aprašytą laiką ir atmosferą labai padėjo įsijausti filmo dailininkai. Antikvariniais baldais, paveikslais, vazomis jie sukūrė nepaprastai autentišką aplinką. Net Bezuchovo patalas labai tiksliai istoriškas. Viskas buvo taip įtikinama, kad jei nedirstelėtum į viršų, kur nėra lubų, tikrai pamanytum, kad esi devynioliktojo šimtmečio pradžios Rusijos dvaro sodyboje”, – pasakojo Virginija Kochanskytė.

Aktorė sako, kad filmo statytojams teko ją suapvalinti ir pasendinti: „Kai mane nuvedė rinkti rūbų, išgirdau komentarą: čia greičiau Gojos Ispanija nei Rusija. Tačiau profesionalus grimas, šukuosena mane pakeitė taip, kad pati savęs neatpažinau. Tikra provincijos tetulė su garbanų „dešrytėmis” palei ausis, kasų vainiku ant pakaušio ir kyku. Grimuotojoms netgi pavyko mano skruostus padaryti putnius”.

Kolega apsivilko popo sutaną

Kino profesionalai neatpažįstamai pakeitė ne tik Virginiją Kochanskytę. Filmavimo aikštelėje jos laukė staigmena.

„Mirus grafui Bezuchovui, pagal visas stačiatikių apeigas vyksta jo šermenys. Dega žvakelės, kambarys skęsta smilkalų debesyje. Žiūriu – gieda šventikai, ypač išsiskiria toks vienas įspūdingo stoto barzdotas popas. Pagalvojau, kad kokį cerkvės chorą kino studija pasamdė. Paskui įsiklausiau geriau, nes labai jau girdėtas pasirodė to popo balsas. Pasirodo, Tomas Vaisieta taip įtikinamai „perdirbtas”, kad tapo neatpažįstamas”, – sakė aktorė.

Virginija Kochanskytė savo susitikimą su „Karo ir taikos” statytojais vadina labai įdomia patirtimi. „Visi kūrybinės komandos nariai, su kuriais teko bendrauti, – aukšto lygio profesionalai bei itin malonūs ir taktiški žmonės. Filmo režisierius Robertas Dornhelmas yra įgyvendinęs daug monumentalių tarptautinių kino projektų”.

Natašą Rostovą vaidins prancūzų aktorė Clemence Poesy, Andrejų Bolkonskį – italas Alessio Boni. Pjerą Bezuchovą ekrane įkūnys vokietis Aleksandras Beyeris, vaidinęs Rainerį ir Lietuvoje rodytame filme „Sudie, Leninai”.

Pasak Virginijos Kochanskytės, jos pačios patirtis kine nėra didelė – sukurta tik keletas vaidmenų lietuviškuose filmuose. Tad gauti pakvietimą į aktorių atranką ir dalyvauti tokio masto tarptautiniame projekte, tegu ir mažu epizodu, jai buvo labai įdomu.

Masuotėse – 500 dalyvių

Epizodams „Karo ir taikos” ekranizacijoje pakviesta labai daug lietuvių artistų. Lietuvos kino studijos kastingo skyriaus vadovo Andriaus Paulavičiaus pasiūlymai filmo statytojams buvo labai tikslūs ir jiems tiko. Epizodiniu vaidmeniu „Karo ir taikos” ekranizacijoje susiviliojo ir tokia ryški meno pasaulio figūra kaip režisierius Jonas Vaitkus. Jis suvaidins karo gydytoją. Generolo Meko vaidmuo pasiūlytas aktoriui Romui Ramanauskui.

Trakuose jau gera savaitė būriuojasi vaikinai, apsirengę senoviškomis karinėmis uniformomis. Masinėse scenose, vaizduojančiose rusų ir prancūzų susirėmimus, dalyvaus apie 500 jaunuolių. Reikalavimai jiems nėra dideli – svarbiausia, kad ūgis neviršytų 1,85 metro, nes tą riboja kostiumų dydžiai.

Planuojama, kad „Karo ir taikos” filmavimas Trakų apylinkėse užtruks 11 savaičių. Paskui filmavimo grupė persikels į Sankt Peterburgą, o gruodį vėl grįš į Lietuvą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.