Uniformos labiausiai patinka penktokams

Prieš rugsėjo pirmąją tėvams tenka pakloti po kelis šimtus litų savo atžalų mokykliniam apdarui

Artėjant mokslo metams tėvai suka galvas ne tik, kaip aprūpinti savo vaikus mokymo priemonėmis, bet ir juos tvarkingai aprengti. Dauguma moksleivių į klases ateis vilkėdami mokyklinėmis uniformomis, kurios vieniems patinka, o kiti jomis bodisi. Prieš mokslo metų pradžią siuvykloms – darbymetis, o tėvams – rūpestis, kad uniformos būtų laiku pasiūtos.

Vaikams nereikia lenktyniauti

Daugiau kaip 30 metų siuvėjo darbo patirtį turintis individualių rūbų meistras Antanas Kalinauskas per rugpjūtį jau pasiuvo apie 20 uniformų. „Turiu savus klientus, kuriuos prieš mokslo metų pradžią rengiu jau daug metų, – sako prityręs meistras. – Ne vienas užaugo mano akyse. Antai dviem Jėzuitų gimnazijos moksleiviams broliams pirmąsias uniformas pasiuvau, kai jie buvo penktokai, o šiemet mokyklinius švarkus ir kelnes jau matavosi būsimieji abiturientai”.

Vyriškis žino, kad, pavyzdžiui, „jėzuitės” merginos dėvi žalius švarkus ir raudonus languotus sijonus, „Saulės” gimnazistės gražiai atrodo su vyšninės spalvos uniformomis, o jablonskiečiai solidžiai jaučiasi vilkėdami juodus kostiumus. A.Kalinauskui smagu siūti uniformas – atrodo, sako jis, kad įteikęs mažam pradinukui ar jau subrendusiam gimnazistui naują rūbą pats palydi jį į mokyklą. Švarko ir kelnių vaikinams pasiuvimas kainuoja 140 litų, o už pasiūtus švarkelį ir sijoną mergaitėms tenka mokėti 100 litų. Dar maždaug tiek pat kainuoja medžiaga.

Vaikai uniformas greitai išauga, tad naujas reikia siūti kas dveji metai. Jos, pripažino siuvykloje sutikta moteris, kainuoja nepigiai, bet tai daug geriau, nei tektų rūpintis kitokiais įmantriais apdarais.

Ukmergės gatvėje esančios siuvyklos vedėja Reda Amosejevienė sakė, kad vasarą moterys visus kitus darbus atideda į šalį – siuva tik mokyklines uniformas. Vaikinai siuvasi švarkus ir kelnes, o merginos – daugiausia tik švarkus. Sijonus, kurie dažniausiai būna juodos spalvos, nusiperka gatavus.

Kartais pabosta

Uniformą šioje siuvykloje besisiūdinantis „Rasos” gimnazijos devintokas Žygimantas sakė, kad jam nėra jokio skirtumo, kaip apsirengęs eis į mokyklą. „Pernai mokiausi „Dainavos” vidurinėje mokykloje, ten uniformas dėvėti nebuvo būtina. Jei dabar mokytojai reikalaus, ją vilkėsiu”, – sakė vaikinas.

Angelė Andriuškevičienė, kurios dukra Gintarė irgi mokysis „Rasos” gimnazijoje, teigė: vien gimnazistės švarkas kainuos per 200 litų. „Gal ir gerai, kad kiekviena mokykla turi savo uniformas. Vaikai atrodo estetiškai, jiems nereikia tarpusavyje lenktyniauti, kas gražiau apsirengs, – mano pašnekovė. – Kita vertus, uniformuoti vaikai jaučiasi labai suvaržyti, jiems kartais norisi uniformas pakeisti kitu rūbu”.

Petrašiūnuose įsikūrusiame siuvimo salone „Aušros” gimnazijos vienuoliktokas Tomas Briedis apsilankė kartu su mama. Vaikinas, matuodamasis švarką iš smulkiais langeliais margintos medžiagos, sakė, kad ypatingo džiaugsmo vilkėdamas uniformą nejaus, bet jos neignoruos ir gimnazijos tvarkos nepažeidinės.

Siuvimo salono vedėja Genovaitė Rimkuvienė pastebėjo, kad tėvai su savo atžalomis prasidėjus vasarai neskuba į siuvyklą – laukia, kol vaikai per kelis atostogų mėnesius ūgtelės. Didžiausia apgultis siuvykloje besibaigiant rugpjūčiui. Antroji klientų banga siuvėjas apipila užsakymais jau prasidėjus rugsėjui.

Gamybininkai atostogauja, mamos nerimauja

„Varpo” gimnazijos moksleivio mama skundėsi: nuo liepos pradžios ji negaunanti uniformai reikalingo tamsiai mėlynos spalvos vilnonio audinio „Karvelis”, kuris gaminamas „Drobėje”. Moteriai, kelis kartus apsilankiusiai parduotuvėje, buvo pasiūlyta ateiti tik rugpjūčio 28 dieną, nes esą sandėlio darbuotojai atostogauja. „Kada suspėsiu uniformą sūnui pasiūti? Ką dėl to jam sakys gimnazijos pedagogai?” – apmaudžiai kalbėjo moksleivio mama.

„Dar nė karto nesame mokinio išvarę iš pamokų dėl to, kad neturi uniformos. Mėnesį ar daugiau lauksime ir šiemet, kol visi spės jas pasisiūti, – sakė „Varpo” gimnazijos” direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rita Rasikienė. Jos nuomone, pedagogai nepyks, jei auklėtinių švarkai bus nebūtinai iš „Karvelio” audinio.

„Santaros” gimnazijos direktoriaus pavaduotojos ugdymui Nijolės Beniušienės teigimu, moksleiviams, ypač atėjusiems į gimnaziją iš kitų mokyklų, siūloma nusipirkti vyresniųjų jau dėvėtas uniformas. Tai daugelį tenkina, nes už jas tesumokama kelios dešimtys litų. „Naujų uniformų dažniausiai nori tik penktokai, nes jos vaikams būna naujiena”, – komentavo direktoriaus pavaduotoja.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Uniformos labiausiai patinka penktokams"

  1. kh

    gaidys

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.