Nualpusiesiems nitroglicerino duoti nereikia

Vidurvasaris. Saulėtas vidurdienis. Šv. Roko atlaidai. Pakili nuotaika. O šventoriuje prie bažnyčios nuo karščio ir nuo žemo kraujospūdžio alpsta moteriškės. Vienai pagyvenęs vyriškis ištiesia nitroglicerino tabletę, kurią tuoj pat nualpusiosios draugė pakiša jai po liežuviu.

Meškos paslauga! Nitroglicerinas dar labiau sumažino kraujospūdį, apalpimas užsitęsė kelias minutes. Per tą laiką tiesėsi dar ne viena ranka su nitroglicerinu ar nitromintu (tai tas pats nitroglicerinas). Laimei, atsirado, kas apsaugojo apalpusiąją nuo tokio „gydymo”. Prišokę atlaiduose dalyvavę medikai nustatė, kad nukentėjusioji kvėpuoja, yra, nors ir silpnas, pulsas, tai yra diagnozavo paprastą apalpimą. Jie pakėlė moteriškės kojas, kad daugiau kraujo grįžtų į širdį ir į galvą ir aiškino aplinkiniams, jog moteris visiškai atsigaus vos tik sumažės nitroglicerino poveikis.

Kai kurie žmonės piktinosi: kodėl pakeltos kojos, nelenkiama galva krūtinės link, o krūtinė link kojų, neduodama validolio, nitroglicerino… Manding, gyvename medicinos ir krepšinio žinovų krašte…

O štai ir greitoji medicinos pagalba atvyko. Pamatavo kraujospūdį. Žemokas. Ir nors moteriškė jau atsigavo, ją nugabeno į ligoninę, kur bus detaliau patikrinta jos sveikata.

Tokios „nitroglicerino istorijos” pas mus vyksta nuolatos, ypač bažnytinių švenčių aplinkoje, kur susirenka daug pagyvenusių žmonių, vartojančių arterinį kraujospūdį mažinančius vaistus ir nitrogliceriną.

Ką reikėtų patarti patiriantiems vidurvasario karštį ar patalpų tvankumą? Reikalingi lengvi rūbai, galvos uždangalas ir didesnis, nei įprasta, skysčių kiekis. Geriau mineralinis vanduo, o ne firminis alus, kuris, deja, ne visada mus suvienija pergalėms. Gaila, Šv.Roko šventėje nuo prekystalių greitai dingo mineralinis vanduo ir sultys. Užtat netrūko koka kolos, tai yra didesnį pelną nešančio, nors ir ne paties sveikiausio gėrimo.

Žmonėms trūksta elementariausių sveikatos saugojimo žinių. Mokyklose vaikai turėtų būti mokomi ne tik (ir ne tiek) teorinės biologijos, fiziologijos konstantų. Sako, kad kai kuriose mokyklose vykdomos prezervatyvų movimo varžybos. O ar moka mūsų vaikai pamatuoti arterinį kraujospūdį seneliams, juos slaugyti? O ar žino jie sveikos mitybos pagrindus? Ar nusimano, kokių žuvų ir kodėl nederėtų valgyti? Ar supranta pasaulio, Lietuvos ir Kauno ekologijos problemas?

Dėl prastos Lietuvos gyventojų sveikatos būklės mes (žinoma, ne be pagrindo) kaltiname valdžią, partijas, verslininkų godumą, medikų klaidas (beje, ne tokias gausias, kaip mes šnekame). O patys ar skiriame pakankamai dėmesio ir pastangų stipriai sveikatai išsaugoti?

Man pačiam kartais kraujospūdis tai pakyla, tai sumažėja. Tad man, vasarą einant į miesto šventes, derėtų apsirūpinti mineralinio vandens buteliu ir galbūt užrašu ant krūtinės: „Jei nualpsiu, nekiškite į burną nitroglicerino”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.