Policininkai vėl kyla į kovą dėl algų

Netrukus Lietuvos teismai gali būti užversti naujais pareigūnų skundais. Prieš keletą mėnesių laimėję bylas dėl nepriskaičiuoto darbo užmokesčio policininkai dabar rengiasi bylinėtis dėl minimalaus atlyginimo.

Panevėžio apygardos teismą pasiekė maždaug pusė tūkstančio Panevėžio ir Utenos apskričių policijos darbuotojų skundų dėl jiems skaičiuojamos minimalios algos.

Pareigūnai baiminasi, kad nuo kitų metų pradžios pradėjus įgyvendinti prieš mėnesį priimtas Valstybės tarnybos įstatymo pataisas bus gerokai apkarpyti jų atlyginimai. LŽ žiniomis, kovoti dėl atlyginimų pasiryžę ne tik Aukštaitijos, bet ir Klaipėdos policininkai.

Pasijuto diskriminuojami

Lietuvos vidaus reikalų sistemos profesinės sąjungos Panevėžio apskrities policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Daiva Triponienė LŽ teigė, kad pareigūnų pasipiktinimą sukėlė šių metų liepos 19-ąją Seimo priimti Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimai. Pagal pataisytą įstatymą nuo kitų metų pradžios pareigūnų atlyginimai bus skaičiuojami ne pagal minimalų mėnesinės algos dydį, o pagal pareiginės algos bazinį dydį. Dėl to pareigūnai gali patirti finansinių nuostolių, nes minimali mėnesio alga nuo liepos 1-osios yra 600 litų, o patvirtintas pareiginio darbo užmokesčio bazinis dydis – 430 litų. Triponienė pabrėžė, jog jau trejus metus pastarasis skaičius nekinta.

„Kodėl mes, policininkai, esame išskirti iš visų kitų žmonių, kuriems atlyginimai skaičiuojami taikant atitinkamą koeficientą nuo minimalios algos, šiuo metu – 600 litų? Nebegausime didžiosios dalies atlyginimo. Norime užbėgti tam už akių, todėl kreipiamės į administracinį teismą, kad mums išaiškintų, ar naujai priimti Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimai nepažeidžia žmogaus teisių ir šalies Konstitucijos. Manome, kad minimalios mėnesio algos dydis privalo būti vienodas visiems”, – teigė Panevėžio apskrities policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė.

Įkvėpė ankstesnė pergalė

Triponienė pabrėžė, kad kovoti dėl atlyginimų policininkus verčia ir tai, kad vidaus reikalų sistemoje labai trūksta darbuotojų. Neabejotina, kad atlyginimams sumažėjus darbą policijoje paliktų ir daugiau žmonių.

Profesinės sąjungos vadovė pripažino, kad kreiptis į administracinį teismą policininkus įkvėpė ir visai neseniai per teismus susigrąžintos dėl įteisinto algų indeksavimo per kelerius metus susidariusius neišmokėtų atlyginimų skolos. Seimas yra priėmęs įstatymą, kad 2002-2004 metais nesumokėta atlyginimo dalis pareigūnams privalo būti grąžinta iki 2007 metų pavasario. Iš viso tam valstybei reikia rasti apie 250 mln. litų.

Policijos, prokuratūrų, savivaldybių, muitinių ir priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų darbuotojams viltis atgauti neišmokėtą atlyginimo dalį atsirado po Konstitucinio Teismo (KT) sprendimo, kad valstybės tarnautojams negali būti mokama už atliktą darbą mažiau, negu priklauso. Po tokio KT išaiškinimo pareigūnai masiškai rašė skundus teismams ir laimėjo bylas.

Kad antrą kartą neatsidurtų nuskriaustųjų kailyje, policininkai skuba įvykiams užbėgti už akių.

Skirtumai leidžiami

Komentuodamas liepą priimtas įstatymo pataisas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Algirdas Sysas LŽ teigė, kad 600 litų minimali alga privalo būti mokama tik privačioje sferoje dirbantiems žmonėms.

Anot jo, šalies įstatymai leidžia skirtingų šakų, sričių ir net skirtingų regionų darbuotojams, dirbantiems valstybės įstaigose, atlyginimus skaičiuoti pasitelkus skirtingo dydžio minimalius atlyginimus. Tačiau atlyginimai taikant atitinkamą koeficientą turi būti skaičiuojami nuo ne mažesnės sumos nei pareiginės algos bazinis dydis – šiuo metu 430 litų.

Pasak Syso, policininkai naująja atlyginimų skaičiavimo tvarka skųstis neturėtų, nes šios srities darbuotojai uždirba mažiausiai 1100 litų.

Ministras sutinka

Vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys LŽ tvirtino, kad pareigūnų darbo užmokestis nuo kitų metų tikrai nemažės. Anot jo, policininkų atlyginimas nuo pat 2000-ųjų skaičiuojamas nuo 430 litų.

„Kad nuo kitų metų policijos darbuotojų atlyginimas sumažėtų, labai abejoju. Tačiau jis gal ir nebus toks, kokio nori profsąjungos, siekiančios, kad policininkų atlyginimas būtų skaičiuojamas nuo 600 litų”, – teigė Šukys.

Jis pripažino, kad policijos darbuotojų reikalavimai atlyginimus jiems skaičiuoti nuo minimalaus mėnesio atlyginimo yra pagrįsti. Šukys priminė, kad dar būdamas Seimo nariu šiuo klausimu su kitais parlamentarais kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad būtų išaiškinta, ar minėti Valstybės tarnybos įstatymo pakeitimai neprieštarauja Konstitucijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.