Socialliberalai lieka po didinamuoju stiklu

Tyrimas dėl Naujosios sąjungos finansavimo pratęstas sulaukus papildomų įtarimų

Vakar posėdžiavusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) pratęsė darbo grupės, nagrinėjančios socialliberalų sąsajas su azartinių lošimų organizavimo bendrovėmis, tyrimo terminą ir suteikė jai naujų įgaliojimų. Po spaudoje pasirodžiusios informacijos darbo grupė tirs įtarimus, ar buvusi kandidatė į Prezidento postą ir dabar jau buvusi socialliberalė Vilija Blinkevičiūtė nenuslėpė iš bendrovės „Mecom group” gautos paramos.

Pasipylė kiti įtarimai

VRK darbo grupei nepavyko surasti įrodymų, jog Valstybinėje lošimų priežiūros komisijoje dirbantys du socialliberalų partijos nariai protegavo partiją pinigais parėmusias azartinių lošimų organizavimu užsiimančias bendroves. Tokioms darbo grupės išvadoms vakar pritarė VRK nariai.

Tačiau darbo grupės vadovas Jonas Udris kreipėsi į VRK siūlydamas pratęsti grupės darbo terminą ir įpareigoti ją ištirti naujus įtarimus apie neskaidrų Naujosios sąjungos ir šios partijos kandidatės į Prezidento postą V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijos finansavimą per 2004 metais vykusius rinkimus. VRK po diskusijų tokiam siūlymui pritarė.

Apie naujus įtarimų šešėlius, krintančius ant socialliberalų ir darbo bei socialinės apsaugos ministrės V.Blinkevičiūtės, dabar jau palikusios šią partiją, pranešė šalies spauda. Teigiama, jog bendrovė „Mecom group” Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir kituose miestuose prieš Prezidento rinkimus užsakė keliasdešimt šios kandidatės reklamos stendų. Už paslaugas „Mecom group” atsiskaitė tiesiogiai su reklamos stendus įrengusia bendrove „JCDEcaux Unicom”, o tai draudžia įstatymai. Ši reklamos kampanija galėjusi kainuoti daugiau nei 70 tūkst. litų.

Ataskaitose plakatai neminimi

V.Blinkevičiūtės rinkimų štabui tuomet vadovavęs Naujosios sąjungos atsakingasis sekretorius Vaidas Pliusnis žiniasklaidai nepaneigė, kad „Mecom group” partijai skyrė pinigų, tačiau tikino, jog ši bendrovė nepadengė kokių nors rinkimų kampanijos išlaidų.

Anksčiau buvo skelbta, jog „Mecom group” V.Blinkevičiūtės rinkimų kampanijai 2004 metais oficialiai skyrė 30 tūkst. litų. Dar 70 tūkst. litų ši bendrovė skyrė Naujajai sąjungai.

Kalbėdamas apie naujus įtarimus, VRK pirmininkas Z.Vaigauskas sakė, kad kol kas neturima jokių patikimų duomenų apie minėtus reklaminius stendus didžiuosiuose šalies miestuose.

„Mes dabar ne iki galo galime pasakyti, kieno tie plakatai buvo – susiję jie su politine reklama ar nesusiję, nes Naujosios sąjungos ir kitų partijų politinės reklamos ataskaitose mes nematome, kad būtų deklaruojama apie jų stendų apmokėjimą”, – žurnalistams po VRK posėdžio sakė Z.Vaigauskas.

Grėsmė neišnyko

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas kol kas labai atsargiai vertina naujus įtarimus ir sako, jog tokiais atvejais, kai kurią nors partiją užgriūna nemalonumai, įvairi informacija ir gandai pasipila iš visų pusių. Tuomet, pasak VRK vadovo, partijos pradedamos kaltinti „visai fantastiškais dalykais”.

Z.Vaigauskas vakar dar neprognozavo, kiek gali užtrukti naujas tyrimas, tačiau vylėsi, kad jis bus baigtas kiek galima greičiau. „Norėtume, kad tai neužtruktų labai ilgai, kad nebūtų begalinio tyrimo, kuris sukelia didžiulių neaiškumų. Labai tikimės partijos, kandidatės ir buvusio kandidatės štabo narių geranoriško požiūrio, nes tada tyrimas vyks gerokai greičiau”, – pažymėjo VRK pirmininkas.

Kalbėdamas apie ankstesnį tyrimą, kuris baigėsi taip ir neradus įkalčių, jog Naujoji sąjunga protegavimu būtų atsilyginusi lošimų bendrovėms už finansinę paramą, Z.Vaigauskas pabrėžė, kad VRK neturi ikiteisminio tyrimo ar persekiojimo galimybių. Vis dėlto, pasak Z.Vaigausko, jeigu būtų buvę pagrindo, surinkta medžiaga apie Naujosios sąjungos finansavimą būtų buvusi perduota prokuratūrai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.